Skocz do zawartości

M4 High Speed Tracktor 1/35 HobBy BoSS..

Artez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Tak dla odmiany , dla relaksu coś hamerykańskiego. Specjalnie dla tych co narzekają na hitlerysnką pancerkę w około

Składa się go naprawde dobrze , w zestawie znajdziemy dodatkowo silnik , który jest całkiem nieźle zrobiony , ale zbytnio nie można go wyeksponować , ze względu na jego umieszczenie za siatkami. Jeżleli ktoś przepada z allianckimi wynalazkami to na prawde polecam ten model. Przystępna cena , b. dobra jakość , no i nie tuzinkowość pojazdu.

Ja jako że nie przepadam za jednolitym malowaniem pojazdu , zwłaszcza w olive drab'ie zdecydowałem się na podniszczały kamuflaż zimowy, co ożywia ten model.

526963cac3985e97.jpg

f22499f872681350.jpg

d848ae78d41fd91d.jpg

40ba3f82ef952279.jpg

ed5259796f7deac6.jpg

a43a7831560575bb.jpg

3cdc3e7476949718.jpg

743a19facb530b51.jpg

f831f4ea39bffb0b.jpg

Pzd|2

Edytowane przez Gość

zdecydowanie słabą stroną modelu są kalki :]

jak dla mnie to podniszczony zimowy kamuflaż wyszedł super - w jaki sposób robiony?

z tego co widzę, to plandeka zrobiona ze smarkatki higienicznej? wygląda ciekawie, ale paski mocujące już nie. Nie znam się na takim sprzęcie, ale czy nie było tam żadnych sprzączek ani zaczepów? Może warto pokusić się o ich wykonanie..

cały pojazd wyeksploatowany a podwozie zostawiłeś czyste.. gąski też chyba niezbyt ciekawie się układają..

popracuj jeszcze nad nim bo jak na razie wygląda ciekawie ale to jeszcze nie to..

zdecydowanie słabą stroną modelu są kalki :]

A co w nich jest takiego nie tak ? Ani się nie błyszczą , ani nie odchodzą więc co w nich jest złego Ogółem co do kalkomani , to w zestawie dobre były , dobrze się kładły.

Kamo robione metodą z lakierem do włosów.

Podwozie zostawiłem czyste ? Hmmm no bym nie powiedział , jak widać całe jest ubłocone , bo też taką miałem koncepcje. Niestety fotki prawie wogóle nie oddają faktury błotka , dlatego też w realu prezentuje się ono o wiele lepiej , jak zresztą chyba cały model , bo na tym tle mi nie podchodzi.. Więc podwozie nie jest czyste , tylko brudne

Co do gąsek .. Gumiaki więc co się po nich spodziewać ? Jeszcze kleić się nie chciały na gluta za bardzo do kół...

1. Zdjecia linkuja do fotosika

2. Jak fazzy napisał paski mocujące słabe, brak zaczepek, i są chyba ciut krzywo wycięte? lepiej było ich nie dawać

3 No i najmniej z całości podoba mi się ta "niby-rdza" jest za mało subtelna,

i totalnie jednakowa na całości - wszystkie pociagnięcia są super podobne....

Poz tym faktycznie wdzieczny pojazd... jeszcze coś podczepić i voila.

Co do rdzy , to wyszła ona na zdjęciach zbyt jaskrawie.. W realu całość jest bardziej stonowana , tu kolory nabierają mocne barwy.

Co do jednolicości rdzy . Nie bawiłem się w przedstawienie zardzewiałego wraku i stu odcieni rdzy na nim. Teraz może bym inaczej poprowadził te zacieki , ale jakiś czas temu robiąc ten model , takie mi odpowiadały najwyraźniej ^^

A klamry były robione na szybko i wyszło jak wyszło. Już nie ma sensu ich poprawiać.

Pzd|2

No i mam zagwozdkę. Czy to jest "TEN" M 4, złoty medalista MP w Grudziądzu, czy może jakiś inny? Tamten też miał kamo zimowe i plandekę z tył, tylko narzędzia były machnięte nieciekawie stainless steel'em, a nie gun metalem... A propos narzędzi - fragment elementu "metalowego" na łopacie nie domalowany -widać na nim OD albo goły plastik. Jeżeli to jest " TEN pierwszomiejscowy" M 4, to tylko pogratulować, bo zdecydowanie zasłużył na podium. A jeżeli nie, to i tak model (jak na hamerykańca) jest git.

Kamo robione metodą z lakierem do włosów.

A mógłbyś niedoświadczonemu koledze powiedzieć na czym polega ta metoda?

Pozdrawiam

Szlachcik1 - olejnymi...

Kazio- Otóż tak to ' TEN ' M4 złoty medalista z MP w Grudziądzu Zapraszam jeszcze do obejrzenia w galeri mojego opla w 1/35 i stugaIII w 1/72 , też na pewno kojarzysz z zawodów , bo też złotka

Co do narzędzi to nie są one machnięte tylko Stainless steel'em. W tym modelu części metalowe&stalowe od narzędzi najpierw pokryłem czarnym bazowym następnie gun metalem , a na końcu przecierka suchym pędzlem właśnie stainless'em. Co do łopaty ... Specjalnie przed chwilą go obejrzałem i nie ma żadnego nie dociągnięcia na łopacie , ani innym narzędziu Zapewne miałeś na myśli 6 zdjęcie , tam jest takie złudzenie , a to dlatego że pod łopatą jest akurat mały kawałek białego kamo , i sprawia to takie złudzenie właśnie. A Ty Kazio z czym tam startowałeś ?

Haluś- Metoda z lakierem , bez aerografu jej niestety nie zrobisz..

1.Pokrywasz cały model podkładem ( olejna matowa )

2.Piskasz cały model bazowym kolorkiem ( farba akrylowa obowiązkowo!!)

3.Pokrywasz cały model w moim przypadku sidoluxem ( ze 2-3 razy )

4.Psikasz cały model lakierem do włosów..

5.Nakładasz w moim przypadku białą farbe ( akrylowa obowiązkowo !! ) i w miejsca spsikane tą farbą , wilgotnym pędzelkiem zdzierasz płaty farby ( jakbys malował pędzlem tyle że odrobine mocniej dociskasz , farba sama schodzi ) Manewr z pędzlem rób od razu po spsikaniu powierzchni , bo jak farba wyschnie to już może Ci nie wyjść

Dzięki za komenty

Pzd|2

Ani się nie błyszczą , ani nie odchodzą więc co w nich jest złego Ogółem co do kalkomani , to w zestawie dobre były , dobrze się kładły.

na zdjęciu przedstawiającym z bliska tył pojazdu widać dokładny zarys folii każdej z kalek oprócz kółka z gwiazdą :] więc raczej nie jest to dobrze położona kalka nawet jeżeli nie srebrzy :P

fotki prawie wogóle nie oddają faktury błotka , dlatego też w realu prezentuje się ono o wiele lepiej , jak zresztą chyba cały model , bo na tym tle mi nie podchodzi.. Więc podwozie nie jest czyste , tylko brudne

komentuję to co widzę :P nie wątpię, że na żywo model wygląda lepiej..

jednak na gąskach w ogóle nie ma śladu po błotku itp.. przy pojeździe w zimowym kamo aż się prosi o jakieś błoto wbite pomiędzy każde ogniwko

Co do gąsek .. Gumiaki więc co się po nich spodziewać ? Jeszcze kleić się nie chciały na gluta za bardzo do kół...

bo gumiaków nie klei się glutem :] pewnie dlatego nie chciały się trzymać :P mógłbyś spróbować bardziej je dopasować do zębów na kołach.. i ewentualnie jakieś lekkie zwisy czy inne naprężenia.. bo są zbyt na okrągło

i jeszcze o reflektorach zapomniałem :P niezbyt okrągłe są i strukturę dziwną mają na krawędziach :P

Zdjęcia mają to do siebie że podkreślają wiele szczegółów, które są niezauważalne "na żywo".

Rzeczywiście wokół kalkomanii wash utworzył "ramki", a gąski proszą się o bardziej naturalne ułożenie.

Mnie osobiście razi kontrast pomiędzy szybami brudnymi do utraty widoczności a czystszą resztą pojazdu. Ciekawy pomysł z tymi paskami plandeki, szkoda że nie do końca dopracowany.

Ogólnie cały pojazd bardzo ciekawy i efektownie "zmęczony", gratuluję medalu.

Zapewne miałeś na myśli 6 zdjęcie , tam jest takie złudzenie , a to dlatego że pod łopatą jest akurat mały kawałek białego kamo , i sprawia to takie złudzenie właśnie

Tak, właśnie o to mi chodziło. Nie wiem, czy to kwestia oświetlenia czy czegoś innego, ale pamiętam, że właśnie na pracach z Waszej modelarni (a może nie z Waszej?) był ten błąd (pewnie się ktoś sugerował instrukcją DML'a, oni często narzędzia każą stainless'em malować), że wszystkie elementy "metalowe" dostały tylko jeden kolor - stalowy. I trochę to słabo wyglądało, takie jasne i nieprzetarte (ergo: choćby ten piaskowy achcik z wózkami).

A Ty Kazio z czym tam startowałeś ?

Z jedyneczką, która miała podstawkę/winietkę dużo większą od siebie. Była na podium w tej samej klasie co Twój "złoty" M 4, o stopień niżej. Jak się przyglądneliśmy pancerce 35 w juniorach, od razu było wiadomo, kto wygra .

A StuG-a kojarzę, stał tak na skraju stołu w DG chyba. A ten Opel - to był ten na Holzgas na podstawce z kawałkiem ostro pochylonego zbocza? Oj, "złoty modelarz"... To Pan w czarnym T-shircie był, bo myślałem, że tego M4 wystawił koleś który go wypakowywał z pudła, taki wysoki w żółtej bluzce?

więc raczej nie jest to dobrze położona kalka nawet jeżeli nie srebrzy :P

Kładłeś za mnie że wiesz ?

komentuję to co widzę :P

Hmm no tak widzisz że podwozie jest czyste ..

jednak na gąskach w ogóle nie ma śladu po błotku

I co z tego że nie ma ? To jest moja koncepcja i tak najwyraźniej miało być , a pozatym jeżeli jest zamarznięte błoto to tak się klei do gąsienic..?

bo są zbyt na okrągło

W takim razie kupuj ten model , i pokaż mi jak Ty wspaniale je ułożysz , niczym friule ...

Tak, właśnie o to mi chodziło. Nie wiem, czy to kwestia oświetlenia czy czegoś innego, ale pamiętam, że właśnie na pracach z Waszej modelarni

Powiem Ci że już długo nie byłem w modelrani , ale chyba kojarze ten model o który Ci chodzi. Fakt tam narzędzia potraktowano samym steel'em. Ale to nie był mój model

Z jedyneczką, która miała podstawkę/winietkę dużo większą od siebie

Już wiem co to za model Ogółem oblęgałem podium bo , crusaderem według punktów miałem IV miejsce , Ty swoim panzerem III , jeszcze mój esdek 11 miał II no i M4 I , ale niestety tylko jedno przyznają miejsce hehe Ale również gratuluje sreberka

A StuG-a kojarzę, stał tak na skraju stołu w DG chyba

Tak dokładnie , upchany gdzieś na krawędzi był Ale też złoto ...

A ten Opel - to był ten na Holzgas na podstawce z kawałkiem ostro pochylonego zbocza?

Tak to ten był Skormnie mówiąc też 1 miejsce =/

To Pan w czarnym T-shircie był, bo myślałem, że tego M4 wystawił koleś który go wypakowywał z pudła, taki wysoki w żółtej bluzce?

Nie wiem czy mnie kojarzysz , bo ja na zawodach byłem jeden dzień tylko , przyjechałem rozpakowałem i vio do domq , kolega mi zaś je spakował i zabrał spowrotem. Jeżeli widzialeś mnie pierwszego dnia zawodów w godzinach po 9 przy rozpakowywaniu to musiałem być ja.

Ale żółtego t shirta nie miałem , i nie mam 2 metrów więc może pokręciłeś osoby

Pzd|2

To ten polski Crusader AA też Twój? Przez ten OD jakiś taki monochromatyczny był. Szkoda, że miał te pokrowce transportowe na lufach działek. I ta 11-stka AFV-ki dla jednostek Nebelwerferów?

A propos mojej jedynki - sreberko zawsze coś, ale jeszcze mi malarsko brakujeeeee.

Jeżeli dobrze pamiętam, to właśnie taki wysoki gość wyciągał z pudła m. in. tego M 4, nie wiem jak on tam miał na imię, w każdym razie miał jakiegoś jasnego T-shirta (nota bene już wtedy oglądacze z mojego klubu się nań rzucili, znaczy na model, nie na tego chłopaka )). Z kolei na podium nagrodę odbierał taki niski, jakiś 1, 70 m, T-shirt czarny albo granatowy, chyba z logo klubu (?). Odbierałeś nagrody osobiście?

To ten polski Crusader AA też Twój? Przez ten OD jakiś taki monochromatyczny był. Szkoda, że miał te pokrowce transportowe na lufach działek. I ta 11-stka AFV-ki dla jednostek Nebelwerferów?

One też były moje Wiem sporo tego było ...

No ja miałem jakiś jasny T-shirt i na pewno rozpakowywałem modele z pudeł ( masz na myśli pierwszy dzień zawodów , godzina około po 9 rano>?) Kojarze kilku gości właśnie od Was , i na pewno wiem że sporo oglądaczy było przy esdeku 11 , zresztą jak w Toruniu na MP kolekcji .

Co do odbierania nagród , to w tym dniu już mnie nie było w Grudziądzu.

Sam nie wiem kto mi tam odbierał te nagrody już.. W każdym razie lipa że osobiście nie mogłem ich odebrać ..

Jak pisałem , ja tylko byłem w Grudziądzu tylko pierwszego dnia , od około 9 do 15 max... Główną cześć tego czasu na mieście spędziłem .

Wiem że będą u Was zawody we wrześniu organizowane , więc może się tam zjawie .

Pzd|2

więc raczej nie jest to dobrze położona kalka nawet jeżeli nie srebrzy :P

Kładłeś za mnie że wiesz ?

tupnij nogą dla podkreślenia wagi swoich słów

komentuję to co widzę :P

Hmm no tak widzisz że podwozie jest czyste ..

gdybyś się nie zorientował to podwozie to nie tylko wanna ale także układ jezdny który jednak jest czysty :P

jednak na gąskach w ogóle nie ma śladu po błotku

I co z tego że nie ma ? To jest moja koncepcja i tak najwyraźniej miało być , a pozatym jeżeli jest zamarznięte błoto to tak się klei do gąsienic..?

nic w związku z tym, że nie ma :] jakże mi przykro, że ośmieliłem się zburzyć twoją koncepcję piękna i idealnego modelu :]

może w takim razie zamiast prezentować zdjęcia na forum z nastawieniem na same "ochy" i "achy" powinieneś zamknąć się w komórce sam na sam ze swoim modelem i powzdychać trochę z zachwytu :]

bo są zbyt na okrągło

W takim razie kupuj ten model , i pokaż mi jak Ty wspaniale je ułożysz , niczym friule ...

muszę? :] wydłuży się tylko kolejka oczekujących na zrobienie :]

rozumiem, że zanim ktoś nie zrobi takiego samego modelu lepiej niż ty nie ma prawa cię skrytykować? :]

może powinieneś mieć żal do siebie, że nie doczytałeś na forum rad dotyczących klejenia gumisiów :]

artez co się tak gorączkujesz ?

jak dla mnie jako początkującego to model jest OK i robi wrażenie bo sam był lepiej tego nie zrobił.

ale na forum są również osoby bardziej zaawansowane, które mają prawo do krytyki.

Fazzy bez humoru skrytykował cię ale bez większych emocji, Ty trochę się rozkręciłeś i podgrzałeś atmosferę.

swoją drogą to nadbudówka na 1 i 3 fotce ma dość istotne szpary z połączeniu z wanną.....

gdybyś się nie zorientował to podwozie to nie tylko wanna ale także układ jezdny który jednak jest czysty :P

Jednak jest brudny ... Jeżeli nie odróżniasz koloru bazowego od błota to już nic nie poradze.

jakże mi przykro, że ośmieliłem się zburzyć twoją koncepcję piękna i idealnego modelu :]

może w takim razie zamiast prezentować zdjęcia na forum z nastawieniem na same "ochy" i "achy" powinieneś zamknąć się w komórce sam na sam ze swoim modelem i powzdychać trochę z zachwytu :]

Masz jakies kompleksy prawda ? Tylko czego hm...

Jednak jest brudny ... Jeżeli nie odróżniasz koloru bazowego od błota to już nic nie poradze.

no akurat z rozróżnianiem kolorów problem mam, ale chodziło mi raczej o fakturę :] wszystkie części są gładkie :] nie ma przyklejonych grud ziemi, zacieków z błota itp :] ani na kołach ani na gąskach :]

Masz jakies kompleksy prawda ? Tylko czego hm...

oczywiście.. jak każdy człowiek..

w dodatku uważam, że niebezpieczni mogą być ci ludzie którzy ich nie posiadają..