bnk_one Napisano 14 Lipca 2008 Napisano 14 Lipca 2008 Rekreacyjnie zakupiłem sobie takiego oto brzdąca: no i pojawił się problem związany z malowaniem, gdyż, ponieważ, iż, revell podał numery farbek, ale żeby uzyskać właściwe kolory trzeba zmieszać 2 różne ze sobą, tak więc jeżeli ktoś posiada wiedzę jakich kolorów użyć by uzyskać taki efekt jak na przodzie opakowania (chodzi mi oczywiście o inne marki farb niż revel) to poprosiłbym o pomoc, oraz o rozszyfrowanie jaki kolor wyjdzie z kombinacji podanych przez revella. White, Matt 5 (75%) + Yellow, Matt 15 (25%) light olive, matt 45 (75%) + sea green, matt 48 (25%) light blue, matt 49 (66%) + light grey 76 (34%) Podobny problem mam z modelem Fairey Swordfish 1:72 od Revella, niestety nie mam teraz numerów farb przy sobie, ale wrzucę później. Dzięki i Pozdrawiam Cytuj
bnk_one Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 tak tylko się przypominam, może ktoś jednak wie jakich kolorów użyć innych farb niż revellowskie ? :( :| Cytuj
Barthass Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Tak, nie jesteś pierwszym, który pyta się o przeliczanie farb. Tu masz link do tabeli : http://www.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/zamienniki/index.html Następnym razem radzę przeszukać starsze tematy lub odpalić google Cytuj
KRUGER_MAN Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Koledze chyba tez chodziło o to zeby podać nazwy/numery farb takich ktore mają taki kolor jak te 2 zmieszane revella , zeby kupić 1 farbke i nie mieszać 2ch bo moze nie wyjsc taki sam . Cytuj
bnk_one Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 @Barthass - nie martw się, zasady forum wszelakich nie są mi obce i używam opcji "szukaj" zanim pomyśle o stworzeniu nowego tematu ;) Przelicznik już dawno dorwałem i sobie sprawdziłem niektóre kolory, chodzi mi dokładnie o to co wyjaśnił KRUGER_MAN post wyżej ;) Cytuj
Barthass Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 Aaa, to bardzo przepraszam za me niezrozumienie Cytuj
Avi Napisano 16 Lipca 2008 Napisano 16 Lipca 2008 A może to? http://www.karaya.ceti.pl/eng/mk_fra.html farbki są po 8 pln. Maluje się nimi dobrze zarówno pędzlem, jak i aerografem. Odpada problem mieszania, bo to odcienie autentyczne, już odpowiednio dobrane Cytuj
bnk_one Napisano 16 Lipca 2008 Autor Napisano 16 Lipca 2008 Dzięki bardzo, o to właśnie chodziło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi