macotra21 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 jakis czasem przez przypadek, a wlasciwie nie doczytujac do konca dokonalem zakupu tego oto "przypadku" Pierwszy pomysl byl taki byl poszedl na polke, lub na sprzedaz, ale przegladajac monografie Panzera II natrafilem na ciekawe malowanie, co z kolei zmienilo moje zdanie I teraz prosba. jest to malowanie z Wloch 1944, dokladnie wedlug opisu z Monte Cassino. Jakie byly kolory uzywane na tym teatrze przez Niemcow? Na pierwszy rzut oka wyglada to na kolor piaskowy z dodatkiem zielonego/khaki/oliwkowego i braz. Dziekuje za pomoc, P.S. schemat malowania z monografii J.Ledwoch "Pazer II" wydawnictwo militaria 1994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Zielonego to we włoszech w lato za dużo nie nie uświadczysz. Głównie malowano albo: 1. W początkowym okresie nawet Africa Braun - pojazdy ewakuowane z Tunezji bądź które nie zdążyły tam trafić. 2. Dunkelgelb po całości. 3. J/w czyli dunkelgelb a na to malowane kompresorem paski brązowe. Widziałem natomiast z doskonale zachowanego filmu kadr, gdzie Marder III był pomalowany w zwykły kamuflaż z twardymi przejściami między kolorami - dunkelgelb, rotbraun, olivegrun. Ale to chyba jakiś transfer z Francji był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 P.S. schemat malowania z monografii J.Ledwoch "Pazer II" wydawnictwo militaria 1994 Czy faktycznie takie istniało, to kwestia dyskusyjna - utwory pana Ledwocha lepiej traktować luźno, jako ciekawą książkę do poduszki, aniżeli monografię przy budowie modelu. teraz prosba. jest to malowanie z Wloch 1944, dokladnie wedlug opisu z Monte Cassino. Jakie byly kolory uzywane na tym teatrze przez Niemcow? Kolory zawsze były te same. Całość na Dunkelgelb i na to węże Rotbraun Farbami jakiej firmy malujesz?? Jakby co, podpowiem numerację. Jeśli możesz to zrób skan tej samej strony, tak aby było widać tego Panzer II z LSSAH (tego całego szarego ). O ile mnie pamięć nie myli, w jakiejś monografii widziałem jego zdjęcie - więc może lepiej pokusić się o jego wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2008 chcialbym sprobowac farb Tamiya, ale moge uzyc takze humbrola (w koncu znalazlem sklep ktory je sprzedaje - tu gdzie mieszkam nie jest to takie proste ) czy ogolnie dostepne Model Masters. A jesli chodzi o skan "tego calego szarego" to jest to kamufaz zimowy a na to jestem zdecydowanie jeszcze za cienki. Ta publikacje mam w pdf jesli chcesz to ci ja podesle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 (...) chcialbym sprobowac farb Tamiya, Malujesz aero?! Od Tamiyi bardziej proponowałbym Vallejo jako Dunkelgelb (mieszanina dwóch kolorów - gdzieś już o tym pisałem na forum), natomiast Rotbraun ewentualnie Olivegruen z Gunze Sangyo. Ta publikacje mam w pdf jesli chcesz to ci ja podesle Ok, nie trzeba, wiem o którą Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2008 ten model ma byc wlasnie proba na aero i pare innch nieznanych mi jeszcze technik, Model nie byl drogi wiec mozna go poswiecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi