marco988 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 M34 Tactical Truck to model znajdujący się wraz z Jeepem Willy's w zestawie firmy Revell. Skala to 1:34. Działam minimalnie inaczej niż podaje instrukcja, większość elementów malując przed sklejeniem. Cała zabawa rozpoczęła się od przygotowania szyb. Z racji tego, że w zestawie brakowało oryginalnych szyb z pleksi musiałem coś skombinować. Okazało się, że wystarczy sztywniejsza, przezroczysta okładka do dokumentów. Łatwo się ją wycina, w razie czego docina i prezentuje się całkiem ładnie. Następnie zabrałem się za coś co lubię najbardziej - podwozie. Rozpocząłem od malowania na czarny kolor osi i zawieszenia pojazdu. Oraz ramy na kolor podstawowy, trochę inny niż podane było w instrukcji, ponieważ tego typu pojazdy armii amerykańskiej najbardziej kojarzą mi się właśnie z tym odcieniem zieleni. (farba Revell 67). Po sklejeniu zawieszenia, techniką suchego pędzla naniosłem zadrapania, przy użyciu farby Revell 91. Czarne elementy ramy potraktowałem podobnie, natomiast zbiorniki pomalowane na szaro zabrudziłem skruszonymi kredkami ołówkowymi (mieszanka brązowej, czerwonej i pomarańczowej), co całkiem przyzwoicie imituje wstępne ordzewienie. Zderzaki zostały oprószone tą samą mieszanką (może trochę więcej brązowego) co zaowocowało efektem zabrudzonych od pyłu krawędzi. Koła w tym modelu posiadają gumowe opony. Bardzo, rzekłbym nawet chamsko błyszczące. Znalazłem bardzo tłuste pastele, które docelowo miały być pokruszone, ale ze względu na temperaturę po prostu się topiły. Postanowiłem zaryzykować. Wykorzystałem kolory czarny, czerwony i pomarańczowy. Roztarłem je na jednolitą masę o konsystencji plasteliny. Nałożyłem oponki na śrubokręt i parę minut jeździłem po pastelach uzyskując bardzo ciekawy efekt obłoconych opon. Teraz zabieram się za wnętrze kabiny i nadwozie. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawica Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Podwozie wygląda całkiem nieźle. Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Rozbawło mnie brudzenie kół. W zagłębieniach bieżnika nic się nie zbiera, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 A mnie nie rozbawiło. Przeoczyłem to, dzięki za uwagę poprawię. Nadmienię tylko, że to dopiero pierwszy raz tą metodą i to zdjęcie jest po jednym brudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zgrabny Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Fajnie Ci wychodzi. Bede kibicowal. Watek dodalem do ulubionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Miło mi to czytać, choć wiem, że dużo jeszcze jest do poprawienia. W niedzielę planuję wrzucić kolejne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Właśnie walczę z kabiną M34. Oglądałem kilka zdjęć, m.in. te: i zdecydowałem jak zrobię deskę rozdzielczą (bo to, że 4 wskaźniki i jeden decal mi nie starczy wiedziałem jak wyciągnąłem model z kartonika), i zdecydowałem, że zrobię otwieraną maskę i silnik... Mocno się na to upieram więc zobaczymy jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Wstępny wygląd kabiny, te fotele mi nie pasują, jeszcze będę kombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawica Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Jakieś dziwne paprochy tobie zostały na podstawach foteli (zdj2). Spróbuj może troszke bardziej farbę rozcieńczyć albo oczyścić pędzelek. I stosuj maskowanie jak malujesz fotele. Farba cie się nie rozleje na podstawę. Czekam na dalsze efekty pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 I tak zrobię, dzięki. Fotele i tylna ściana kabiny jest do przemalowania (zacieki od kleju przy szybie, mała awaria była) i użyję do tego maskującej tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Po dłuższej absencji na forum, zamieszczam na razie tylko słowne sprawozdanie z postępów przy pracy, które to sprawozdanie poprę później zdjęciami. Mianowicie wyciąłem otwory w przedniej kratce ciężarówki. Powstały już pierwsze części silnika (własna robota). Brachol jak je zobaczył to myślał, że to gotowe z zestawu, a też się bawi w te klocki. No i wymyśliłem co zrobić z tymi plastikowymi, brzydkimi fotelami. Gapiłem się w zdjęcia kabiny i stwierdziłem, że mam gdzieś stary skórzany portfel. Tak więc siedzenia będą obite skórą. Jedno już jest, efekt całkiem, całkiem, choć skóra troszkę się zniszczyła, ale może to i lepiej, będą ślady eksploatacji. Za jakiś czas wrzucam foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Mam nadzieję że to wszystko jest tylko "wstępne" bo na razie nie wygląda ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco988 Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 A konkretnie jeśli można? Fotele będą wyglądać zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi