MORVILxv Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Edytowane 21 Marca 2023 przez MORVILxv Cytuj
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2023 Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, MORVILxv napisał: Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Bez aerografu to ciężko będzie.... dołóż parę stówek https://magma.sklep.pl/product-pol-6054-Zestaw-do-aerografii-kompresor-TC-20C-aerograf-TG-207-AB-207-BD-207.html ślady paliwa Na początek ten filmik można i tak Gąski Edytowane 21 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
MORVILxv Napisano 21 Marca 2023 Autor Napisano 21 Marca 2023 Wielkie dzięki za filmiki - jutro z chęcią obejrzę Niestety zakup aerografu narazie odpada, nie mam miejsca na duże staowisko w mieszkaniu (jak narazie składam i maluję na biurku na którym stoi laptop, robię lekcje itd, większe biurko będzie pewnie za jakiś czas, może krócej niż rok, gdy będę do liceum szedł, teraz jestem w 8 klasie) a i czasu nie mam jakoś niewiadomo ile popróbuję narazie z pędzelkiem 1 Cytuj
dante Napisano 23 Marca 2023 Napisano 23 Marca 2023 Maluj pedzlem, dobre efekty tez mozna uzyskac. A przy okazji nauczysz sie podstawowych technik: szlifowania, szpachlowania, weatheringu itd. Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. Cytuj
MORVILxv Napisano 23 Marca 2023 Autor Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 8 hours ago, dante said: Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. jakoś nie przypadł mi do gustu ":/" filmiki obejrzałem, bardzo ciekawe techniki, na Flakpanzerze 1:72 użyję gąbki, zapewne kupię to od wycieków paliwa bo wygląda super. dzięki za filmiki i porady! Edytowane 23 Marca 2023 przez MORVILxv Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi