MORVILxv Posted March 21 Share Posted March 21 (edited) Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Edited March 21 by MORVILxv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 21 Share Posted March 21 (edited) 19 minut temu, MORVILxv napisał: Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Bez aerografu to ciężko będzie.... dołóż parę stówek https://magma.sklep.pl/product-pol-6054-Zestaw-do-aerografii-kompresor-TC-20C-aerograf-TG-207-AB-207-BD-207.html ślady paliwa Na początek ten filmik można i tak Gąski Edited March 21 by robertmodelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORVILxv Posted March 21 Author Share Posted March 21 Wielkie dzięki za filmiki - jutro z chęcią obejrzę Niestety zakup aerografu narazie odpada, nie mam miejsca na duże staowisko w mieszkaniu (jak narazie składam i maluję na biurku na którym stoi laptop, robię lekcje itd, większe biurko będzie pewnie za jakiś czas, może krócej niż rok, gdy będę do liceum szedł, teraz jestem w 8 klasie) a i czasu nie mam jakoś niewiadomo ile popróbuję narazie z pędzelkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dante Posted March 23 Share Posted March 23 Maluj pedzlem, dobre efekty tez mozna uzyskac. A przy okazji nauczysz sie podstawowych technik: szlifowania, szpachlowania, weatheringu itd. Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MORVILxv Posted March 23 Author Share Posted March 23 (edited) 8 hours ago, dante said: Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. jakoś nie przypadł mi do gustu ":/" filmiki obejrzałem, bardzo ciekawe techniki, na Flakpanzerze 1:72 użyję gąbki, zapewne kupię to od wycieków paliwa bo wygląda super. dzięki za filmiki i porady! Edited March 23 by MORVILxv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts