MORVILxv Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Edytowane 21 Marca 2023 przez MORVILxv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, MORVILxv napisał: Witam, na moim następnym modelu (Flakpanzer IV Wirbelwind) chcę poćwiczyć weathering, no i malowanie emaliami. W jaki sposób robić efekt rdzy? Słyszałem że jako podkład (czyli jako pierwsze "coś" na modelu tak?) należy użyć "Russian/German itd. Light Base", ale potem co? normalnie tak jak z zewnątrz będzie wyglądał pojazd malować czy co? Potem zdrapuje się farbę żeby było widać podkład? Takie czarne, jakby wycieki oleju z silnika się robi przed farbą, ale po podkładzie? Co do rdzy, słyszałem że gąbką nasączoną farbą o kolorze piaskowym trzeba "namalować" dookoła elementu, potem troche ciapek w środku, następnie pędzelkiem z czarną farbą wypełnienie tych piaskowych ciapek, potem dookoła tego pędzlem z rdzawą farbą. Czy to dobry sposób? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edit: chciałem dodać iż nie mam aerografu Bez aerografu to ciężko będzie.... dołóż parę stówek https://magma.sklep.pl/product-pol-6054-Zestaw-do-aerografii-kompresor-TC-20C-aerograf-TG-207-AB-207-BD-207.html ślady paliwa Na początek ten filmik można i tak Gąski Edytowane 21 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORVILxv Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 Wielkie dzięki za filmiki - jutro z chęcią obejrzę Niestety zakup aerografu narazie odpada, nie mam miejsca na duże staowisko w mieszkaniu (jak narazie składam i maluję na biurku na którym stoi laptop, robię lekcje itd, większe biurko będzie pewnie za jakiś czas, może krócej niż rok, gdy będę do liceum szedł, teraz jestem w 8 klasie) a i czasu nie mam jakoś niewiadomo ile popróbuję narazie z pędzelkiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Maluj pedzlem, dobre efekty tez mozna uzyskac. A przy okazji nauczysz sie podstawowych technik: szlifowania, szpachlowania, weatheringu itd. Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORVILxv Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 8 hours ago, dante said: Kanal sklepu modelarskiego Agtom na Jutubie ma wiele poradnikow po polsku. jakoś nie przypadł mi do gustu ":/" filmiki obejrzałem, bardzo ciekawe techniki, na Flakpanzerze 1:72 użyję gąbki, zapewne kupię to od wycieków paliwa bo wygląda super. dzięki za filmiki i porady! Edytowane 23 Marca 2023 przez MORVILxv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi