Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedługo zacznę budowac model Scani i będę go malował farbami Model Master. Niestety będę robił to pędzlem.

Nie wiem czy mam rozcieńczac farbe czy nie - farby akrylowe.

Jak czytałem na forum to zdania są podzielone.

A czy farby clear Humbrola też mam rozcieńczac czy nie?? Będę mógł używac do tego rozcieńczalnika Model Master??

A jeszcze jedno, używał kiedyś ktoś z Was farby metalizowane MM?? Jak sie je używa? Bezpośrednio na podkład czy na innym kolor farby??

Napisano

Tak jak piszesz zdania na ten temat są podzielone, ja napisze że powinieneś a ktoś inny że nie Bo cały ambaras w tym żeby dwoje chciało naraz.

Ale wracając do tematu, to musisz popróbować sam, spróbuj na jakimś kawałku tak i tak, a potem zobacz efekty i sam podejmij decyzję. Akryle możesz rozcieńczać nie tylko dedykowanym do nich środkiem, ale i wodą lub też wodą ( ognistą ).

Nie sądzę aby rozcieńczalnik MM do farb akrylowych ( bo tak rozumiem z tego co napisałeś ) pasował do olejnych Humbrola ( taki układ nie pojedzie ).

Co do metalizerów, to najlepiej będzie kłaść je na podkład, bo są to farby raczej dość kapryśne i ciężko się nimi bawić.

Napisano

Jesli masz wprawę to mozesz malowac pędzlem a samą karoserie trysnij sprayem;) powodzenia

Napisano

maciej_1988 właśnie nie maluj kasty sprajem bo totalna kaszana wyjdzie kup spray deco color albo inny i psiknij tylko pamiętaj nakładaj cienkimi warstwami po wyschnięciu poprzedniej.

A co do farb mm to ja używam emalii tej firmy i są dobre niewiem jak z akrylami bo jedynego jakiego mam nie otwierałem jeszcze z tego co wiem akryle możesz wódką rozcięczyć .