thomaz2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam, Bardzo przeprasze ze zakładam nowy temat ale nie wiedziałem gdzie to napisac. Bardzo bym prosił o pomoc w przyblizeniu jakie nalezy zakupic narzedzia i rad co zrobic zeby rozpoczac przygode z modelarstwem plastikowym Bo bardzo bym chiał sie tym zajmować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 viewforum.php?f=104 Życzę miłej lektury. tu jest wszystko co potrzeba aby rozpocząć hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Przy okazji na youtube poszukaj filmu pt. "Plastikowy Hit". Jest tam opisane jak wszystko trzeba robić i jakich materiałów do tego potrzebujesz. Szczerze polecam, zajmie ci to mniej czasu niż wertowanie forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Dzieki wielkie Za podpowiedz tej seri filmów na youtube :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 thomaz2008 na początek wystarczy ci dobry nożyk, klej z pędzelkiem super glue ,iglak ,papier ścierny 500 i 1000 no i szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Dziekuje za pomoc Musze sie zaopatrzyc w te narzedzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Jeszcze takie pytanko. Jaki radzicie wybrac model na poczatek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Hej thomaz2008! Przede wszystkim witamy na forum! Ciesze sie, ze jako hobby wybrales modelarstwo. Napisales, ze Twoja przygoda dopiero sie rozpoczyna. To super, pamietaj tylko, ze kazdy kiedys zaczynal. Wiec jak zobaczysz lepsze efekty w sasiednich watkach warsztatowych to sie nie zrazaj, ze Ty tak nie potrafisz. Najwazniejsze jest to zebys sam dostrzegal swoje bledy i chcial je poprawiac. Z czasem jak pokazesz swoj warsztat koledzy z forum pomoga Ci dostrzec bledy jakie pewnie popelnisz. Niektorzy pewnie beda chcieli Ci pomoc i podpowiedza to i owo. Cokolwiek napisza, przyjmuj z rezerwa - pamietaj ze modele kleisz dla siebie i Tobie maja sie przede wszystkim podobac. Moj pierwszy model byl ochydny, ale przy kazdym kolejnym uczylem sie czegos nowego i udoskonalalem umiejetnosci. Chce zeby moje modele byly coraz doskonalsze i coraz wyzej podnosze sobie poprzeczke. Tyle o mnie. Napisz cos wiecej o sobie. Przede wszystkim co Cie interesuje: pancerka, lotnictwo, statki i okrety, pojazdy cywilne, figurki, czy dioramy? Jak juz bedziesz wiedzial co Cie kreci, to latwiej bedzie Ci wybrac model. Na poczatek radzilbym cos latwego i w miare taniego. Jesli pancerka lub samolot to chyba najlepiej w skali 1/72. Poczytaj tez forum, szczegulnie watki warsztatowe - mozna sie z tego wiele nauczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Mnie interesuja pojazdy cywilne i wojskowe. Chcialbym isc w tym kierunku i robic co w mojej mocy zeby moje modele były jak najlepsze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 jak na początek weź cos prostego na przykład pak 36 z tamiya w 1:35 to bardzo prosty model i fajnie się prezentuje po skończeniu jeśli wolisz skale 1:72 to kup cos z revella w skali 1:76 to stare modele matchbox bardzo proste w budowie do tego zawierają podstawki . Jeżeli chodzi o samochody to na początek kup sobie coś z tamiya są dość drogie ale nie będziesz miał problemów z budową z ciężarówek najprostszy chyba jest daf i man tga z italeri. To tyle ode mnie powodzenia przy budowie 1 modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Zgadzam się z tym co mówili moi przedmówcy, jesteś z Bytomia, więc jest u Ciebie w mieście zapewne kilka sklepów modelarskich, polecam Ci zajrzeć tam na początek i zobaczyć modele jakie Cię interesują, otwórz pudełko i sprawdź czy nie ma w nim za dużo części i czy nie są zbyt małe, jednym słowem na razie spróbuj coś dobrać do swoich możliwości manualnych (z czasem się nauczysz o wiele więcej), spytaj sprzedawcę. Jeśli nie zdecydujesz się na zakup w sklepie stacjonarnym lecz w internecie to nic nie szkodzi, ale i tak najlepiej pójść do sklepu i zobaczyć konkretny model na własne oczy, a nie tylko zdjęcie pudełka w internecie. Na początek polecam coś mało szczegółowego, bez elementów innych niż plastikowe. Większość narzędzi nie musi pochodzić ze sklepu modelarskiego, można je wykonać własnoręcznie z tego co znajduje sie w domu, na początek w zupełności Ci to wystarczy (kilka przykładów w filmie, który Ci poleciłem). Gdy już coś kupisz załóż nowy wątek w dziale relacja, a na pewno bardziej doświadczeni modelarze pomogą w wielu sprawach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Tomaszu a ten pak 36 to jest model czołgu? Masz moze jakis link do tego modelu? Jakimi farbami polecasz go pomalowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Pak 36 to model niemieckiej armaty A ten od Tamiy powinien być łatwy i tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Jeśli chcesz czołg to moim zdaniem możesz spróbować w skali 1:48 (nie są tak dokładne jak 1:35, a za razem nie mają tak małych części jak 1:72). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Ale strzeliłem gafe z tym czołgiem :P dopiero bo napisaniu postu znalazłem w necie ze to działo :P Chciałbym zaczac przygode od czegos prostszego a potem poprzeczka coraz wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 thomaz2008 pak 36 to wczesna armata niemiecka więc panzergrau do tego czarny na koła modl jest prosty tylko rób wszystko tak ja w instrukcji jeśli jesteś z Bytomia to sklep padrebooks odwiedź i tam pan sprzedawca wszystko ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 TomaszDudek dzieki wielkie Mueze sie wybrac do tego skelpu Mam niedaleko take luzik Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Jeżeli chcesz coś większego to polecam ci modele t-34 su-100 is-2 isu 152 ze zvezdy to proste modele wymagają tylko trochę obróbki nożykiem w t-34 jest tylko problem z wklejeniem tylnej płyty oraz z ułożeniem gąsek bo są fatalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomaz2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Musze cos odpowiedniego wybrac na poczatek, a przede wszystkim udać sie do sklepu modelarskiego Jak cos wybiore to dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi