Amarok Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Witam! Nałożyłem kolor bazowy (od Ammo) i zacząłem nakładać filtry Ammo, jednak co zauważyłem to trudność (oraz raczej kiepski efekt) nakładania takiego filtra. Czy może mieć na to wpływ brak pokrycia wcześniej modelu lakierem (np. satynowym)? Czy warto (po nałożeniu pierwszej warstwy filtra) nałożyć na to wszystko lakier i później jeszcze raz druga warstwa filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Amarok napisał: Witam! Nałożyłem kolor bazowy (od Ammo) i zacząłem nakładać filtry Ammo, jednak co zauważyłem to trudność (oraz raczej kiepski efekt) nakładania takiego filtra. Czy może mieć na to wpływ brak pokrycia wcześniej modelu lakierem (np. satynowym)? Czy warto (po nałożeniu pierwszej warstwy filtra) nałożyć na to wszystko lakier i później jeszcze raz druga warstwa filtra? Filtry i washe najlepiej nakładać na satynową powierzchnię. doskonały jest Sidolux do paneli. Inaczej wsiąkają w kolor bazowy i ciężko to potem zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Ja się na malowaniu pancerki nie znam, ale czy nie powinno być tak, że filtry 52 minuty temu, robertmodelarz napisał: wsiąkają w kolor bazowy i się ich nie ściera, bo mają modulować kolor po całej powierzchni. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 17 minut temu, giberes napisał: Ja się na malowaniu pancerki nie znam, ale czy nie powinno być tak, że filtry i się ich nie ściera, bo mają modulować kolor po całej powierzchni. Mocne filtrowanie zastępuje czasami wash. Rolą filtrów jest zgaszenie efektów mocnej modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakalaka813 Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Ja często nakładam filtr na matową farbę, w większości bez zabezpieczenia lakierem -czy to tamka czy ammo nic się nie dzieje. Warto nie dawać takich produktu w nadmiarze - najlepiej odsączyć nadmiar i nakładać w kilku warstwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi