JWM Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) Witam, Po Potezach XXV z Hit kit druga para z zestawów tej firmy - dwa Breguety XIX. Oba produkcji licencyjnej. Hiszpańska CASA Breguet XIX A2 Frankistów z początku 1937 roku, z silnikem Elizalde w układzie W. Hiszpańskiej produkcji Breguety 19 miały o w rejonie kabiny po bokach kadłuba pokrycie płócienne, podczas gdy oryginalne miały tam poszycie metalowe. Patrząc na zdjęcia frankistowskich Breguetów można przez to rozpoznać te dostarczone przez Polskę w 1937 (użytkowano ich znacznie więcej niż tych zakupionych a długo przed wojną z francuskiej produkcji, z poszyciem na tym odcinku metalowym). Drugi model przedstawia wariant produkcji jugosławiańskiej Krejevo-Breguet 19.8 z silnikiem Wright Cyclone i zaokrąglonymi końcami skrzydeł o więlszym statecznikiem pionowym. Konwersja tu zrobiona jest moja własna, ale raz widziałem taki zestaw (tzn. Breguet 19.8 z Hit Kit). Niestety wyedy nie kupiłem go, teraz to absolutny biały kruk (nie odnotowany nawet pośród modeli oferowanych przez Hit-Kit na portalu Scalemetes)... Edytowane 22 Lipca 2023 przez JWM 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Ciekawe wynalazki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi