Skocz do zawartości

T-80BWM Trumpeter 1/35

Kudacior

Rekomendowane odpowiedzi

Wstępne plany są takie żeby zrobić wersje z 2023 roku czyli dodatkowa era na bokach i przednich błotnikach. Do tego potrzeba zakupić zestaw z miniarm który będzie dopiero dostępny na Słowacji w sklepie internetowym w grudniu dlatego to czy będzie to wersja z 2023 roku jeszcze nie jest potwierdzone. Będe chciał dodać jeszcze metalową lufę, tuchę od abera, zapięcia zasobników również od abera.

IMG_5866.png

IMG_5867.jpeg

Edytowane przez Kudacior

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Z ciekawością bedę podglądał twoje zmagania z teciakiem. Patrząc na pierwszą fotkę nie byłem pewien która część należy do Trumpka a która do Mini. Siatkę na wieży będziesz wymieniał czy pozostawisz tą z Miniarm-u  , do tego modelu wypuścili też koło napędowe . Poniżej wrzuciłem parę informacji o tej modyfikacji

169562755014682.jpg

Dzięki za linki, jeśli chodzi o siatkę to wszystko zależy jakiej będzie jakości, jeśli będzie znośna to ją zostawię. Pierwszy raz widzę też żeby koło napędowe ruscy wymieniali, w żadnym filmie na yt ani na stronie z informacją o modernizacji nie przypominam sobie żeby ktoś coś mówił o innym kole, aczkolwiek nie będe go wymieniał skoro i tak będzie mało widoczne a jakoś znacząco i tak się nie rózni

• Like 1

Mega drogo, ale za to arcyciekawie.  Sam model Trumpetera jest fajny w budowie i wyglądzie.  Poproszę o włączenie tarczy inflacyjnej (0% VAT na modele) i działamy równocześnie z nowym rządem. 

9 minut temu, robertmodelarz napisał:

Mega drogo, ale za to arcyciekawie.  Sam model Trumpetera jest fajny w budowie i wyglądzie.  Poproszę o włączenie tarczy inflacyjnej (0% VAT na modele) i działamy równocześnie z nowym rządem. 

Czy ja wiem czy fajny w budowie, spasowanie nawet dobre ale linie łączenie form są bardzo irytujące, dosłownie każdy element trzeba szlifować. Dobrze, że chociaż z ceną zeszli na 200 ale to i tak za dużo jak na problemy jakie ma ten model. Brak ruchomych gąsek, brak jakiegokolwiek oszklenia oprócz peryskopów, kruchy plastik.

W dniu 26.11.2023 o 19:45, Kudacior napisał:

Zna ktoś może kogoś kto by wydrukował gąsienicę z drukarki 3d na zamówienie?

Jak masz projekt to napisz do Przemka Przybulewskiego- jest na forum.

Tu masz fajne akcesoria do T-80- druk 3D:

https://cults3d.com/en/search?q=T-80

Trumpeter robi ruchome gąski do tego modelu: Trumpeter 02063 Workable Track Links for T-80 MBT  po co drukować.

Edytowane przez robertmodelarz

23 godziny temu, bulik58 napisał:

Podobno najlepszą osiemdziesiątką Trumpka jest T80BV

Bardzo możliwe choć wątpię żeby w czym kolwiek była lepsza od bvmki, w końcu to ta sama forma jest. Ale tak jak w każdym trumpie są pewnie linie łączenia na każdym elemencie i trzeba wszystko szlifować.

Oglądając z ciekawości jeszcze raz film na yt o t-80bvm model 2023 zauważyłem że cała optyka czołgu jest taka sama jak w modelu t-80bv, brak sosny-u a celownik zapasowy jest bardziej wysunięty do przodu. To samo na drugim zdjęciu, cała optyka została z t-80bv bez modernizacji za to niektóre modele już wykorzystują optykę bardzo podobną do tej z t-90m z elektrycznymi drzwiczkami co można zobaczyć na ostatnim zdjęciu. Czyli typowa Rosja, nie chce im się zmodernizować 1 z najważniejszych przyrządów w czołgu...

obraz_2023-11-27_205853777.png

obraz_2023-11-27_210550287.png

obraz_2023-11-27_210706418.png

Mogłem popełnić błąd jeśli chodzi o optykę, oczywiście może to być celownik z t-80bv ale niektóre źródła twierdzą, że jest to 1PN96MT-01. Czyli nadal ruscy robią modernizację z downgradem😆

Edytowane przez Kudacior

Układ jezdny sklejony, niestety jakość modelu jest po prostu okropna, spasowanie fatalne w dodatku na każdym elemencie są linie łączenia albo jakieś zgrubienia na krawędziach. Przez takie właśnie przeboje sklejanie układu jezdnego zajęło mi 4 godziny podczas gdy normalnie zajęło by mi to 2 razy mniej..

IMG_5899.jpeg

3 minuty temu, bulik58 napisał:

Trza było tego wziąść

3012-entry-0-1667851787.jpgThe Russian War in Ukraine – First Impressions - Defense Update:Ukrainian forces found a mined Russian T-72B3M in the Sumy region -  Militarnyi

T-72 od menga już sklejałem, bardzo przyjemny model. Natomiast chciałem t-80bvm w wersji z 2023 roku, niestety na siłę chciałem zrobić model i na chwilę zapomniałem dlaczego przestałem sklejać trumpetery