Skocz do zawartości

Spitfire Supermarine Mk. Vb, Revell, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem nowy tutaj na tym forum. Jeżeli chodzi o mnie to jestem początkującym modelarzem z kilkoma sklejonymi modelami. Doświadczenia nabywam z każdym nowym modelem, poradnikami itp. Chciałbym wam zaprezentować jeden z moich pierwszych modeli plastikowych. Jest to Spitfire Supermarine od Revell. Nie stosowałem tutaj szpachlowania i tego linera (chodzi mi o to do zaznaczania linii podziału). Polecam ten model dla początkujących. Nabyłem go razem z farbkami, które jak dla mnie są bardzo fajne, no i z pędzelkami (którymi również malowałem ten model.), które były dla mnie jednorazowe. Być może to moja wina. Tak czy inaczej zapraszam do obejrzenia zdjęć modelu. Pozdrawiam.

IMG_20240131_144821.jpg

IMG_20240131_144825.jpg

IMG_20240131_144829.jpg

• Like 1
Napisano

no dobra jedziemy 😉

Modelarstwo to przedewszystkim zajecie uwielbiająca spokój i dokładność, a nie pośpiech. I nad tym musisz w pierwszej kolejnosci popracowac. Czyli obrabianie czesci, i czyste sklejanie. Drugie to malowanie. Zainwestuj w dobre pędzle, oraz farbki pod nie, następnie cwicz malowanie. Dużo cienkich warstw rzadką farbą, a nie jedną grubą warstwe, gęstą farbą. Na panel Linery i brudzingi przyjdzie jeszcze czas

• Like 1
Napisano

Dziękuję bardzo za porady. Nie spieszyłem się bardzo przy tym modelu, lecz nie wykluczam, że to było drugie zderzenie ze szlifowaniem, obrabianiem itp. Planuje zakupić pędzelki i farbki hataka pod pędzelek. Myślę, że jak na początek to wystarczy. Pozdrawiam