slamacek Posted March 31, 2024 Share Posted March 31, 2024 W dzień świąteczny postanowiłem trochę odpocząć od latających skrzydeł i wziąć na warsztat cztero- i dwukołowce Hasegawy w skali 1/48 znane szerzej jako dodatki do drugowojennych dioram. Pierwszym z nich jest cysterna zbudowana na podwoziu najpopularniejszej chyba japońskiej ciężarówki w służbie armii i marynarki czyli Isuzu TX-40. Po raz pierwszy dodana do zestawu z dwusilnikowym myśliwcem Ki-45 słynnym z ataków na Latające fortecy (i z tego zestawu mam ją i ja). Ciut później, do kompletu pojazdów używanych w wojsku japońskim dołączył łazik Kurogane w zestawie z Isuzu TX-40 z paką do przewożenia towarów lub ludzi model 36501 (sam ciężarowy Isuzu został wydany solo jako zestaw 36115 lub X48-15. i wreszcie motocykl typu 97 z przyczepą (zestaw 3616 lub X48-16) zakończył (na razie mam nadzieję) kolekcję nazwijmy to cywilnych pojazdów używanych w wojsku japońskim podczas II wojny światowej. I tak zacząłem sobie dłubać tę cysternę, pogrzebałem trochę w poszukiwaniu zdjęć w necie (oj ciężko z tym, ale są) - no i mam problem z malowaniem ramy. Bo Hasegawa zaleca jej pomalowanie w kolorze nadwozia czyli zielonym dla pojazdów używanych przez armię lub ciemnoniebieskich dla pojazdów używanych przez marynarkę. Trochę to dla mnie dziwne, raczej optowałbym za czarną ramą z przebłyskami stali gdzieniegdzie. Ale może jest tu ktoś bardziej w tym temacie mądrzejszy i podpowie coś? no i jeszcze kilka zdjęć (z jedną widoczną jamką skurczową w osłonie zbiornika paliwa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts