domuzyn79 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Witam kolegów Obecnie jak koledzy niektórzy wiedzą, pracuję nad modelem Testarossy w skali 1:12. W pewnym etapie prac na d modelem doszedłem do sprawy zawieszenia i amortyzatorów. Niestety amortyzatory, które występują w modelu nie podobały mi się i postanowiłem trochę podłubać i zrobić zupełnie nowe. Wymiana amortyzatorów nastąpiła z przodu i tyłu auta. Pierwszym etapem było wykonanie pomiarów sklejonych amortyzatorów. Po dokonaniu wymiarów , przystąpiłem do zbierania potrzebnych elementów do budowy. 1) pręt mosiężny i rurka mosiężna 2) sprężyna zakupiona w Castoramie 3) rurka termokurczliwa 4) podkładki o odpowiedniej średnicy No i oczywiście kleje: cjanoakrylowy i poxipol 10 minutowy. Najpierw przedstawię zdjęcia z prac nad elementami zawieszenia przedniego następnie tylnego: Efekt końcowy przedniego zawieszenia: Teraz zawieszeni tylne zawieszenie, tutaj już pracy trochę było: 4 kolumny zawieszenia: Efekt końcowy po złożeniu: Porównanie oryginalnego zawieszenia z zawieszeniem wykonanym przeze mnie: Które lepiej się wam podoba Po zamontowaniu w autku: Pozdrawiam SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Które lepiej się wam podoba Rozumiem że to jest pytanie retoryczne Oczywiście, że Twoje. Piękna robota Jestem pod wrażeniem. Mam pytanie odnośnie tylnych kolumn...tą rurkę, która stanowi amortyzator frezowałes na półokrągło, żeby poprzecznie wkleić mniejszy kawałek rurki jako uchwyt...czym to robiłeś?? Frezarką tak jak się domyślam czy czymś innym?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ccrriiss Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 No tylko pogratulować I podziękować za tutka Zapewne się przyda. Pozdrawiam ccrriiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Wielkie za pomysł ...czym to robiłeś?? Frezarką tak jak się domyślam czy czymś innym?? Rurkę można wypiłować okrągłym pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Wielkie za pomysł ...czym to robiłeś?? Frezarką tak jak się domyślam czy czymś innym?? Rurkę można wypiłować okrągłym pilnikiem. Faktycznie, nie pomyślałem o tym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi