Robcio7904 Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Tym razem chcę „pociągnąć temat dioram”. Ostatnio którą zrobiłem była to radiolatarnia z lat 50tych XX wieku, a tym razem w planach jest replika starego pałacu. I tu bez porady doświadczonych modelarzy trudno mi będzie ruszyć z budową. Obiekt ma sporo drobnych elementów (okna, drzwi, elementy zdobnicze, itp.). Chcę sobie trochę ułatwić prace „stolarskie” przy budowie dioramy tj. myślę ze skorzystania z gotowych urządzeń do wycinania w PCV, plexi czy tekturze. Tu zostaje wybór specjalistycznej firmy do wykonania tych drobnych elementów , albo zakup małego urządzenia np. plotera grawerującego (w rozsądnej cenie). Również sporo będę miał zabawy z wykonaniem wzoru cegieł cegieł na ścianach. Małym nożykiem to dość pracochłonne. Być może ktoś korzystał z usług firm które wykonują wycinanie drobnych elementów oraz grawerowanie (w zakresie potrzeb modelarskich)? Poprosił bym o sugestie w tym zakresie. A może skusić się na zakup urządzenia ? Może są na forum szczęśliwi posiadacze takich urządzeń. Pytania mogą okazać się trochę naiwne , ale poruszam się w nowej przestrzeni o które niewiele jeszcze wiem. Każda sugestia z Waszej strony jest cenna dla mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca 36 minut temu, Robcio7904 napisał: Również sporo będę miał zabawy z wykonaniem wzoru cegieł cegieł na ścianach. Małym nożykiem to dość pracochłonne. Być może ktoś korzystał z usług firm które wykonują wycinanie drobnych elementów oraz grawerowanie (w zakresie potrzeb modelarskich)? Poprosił bym o sugestie w tym zakresie. A może skusić się na zakup urządzenia ? Może są na forum szczęśliwi posiadacze takich urządzeń. Pytania mogą okazać się trochę naiwne , ale poruszam się w nowej przestrzeni o które niewiele jeszcze wiem. Każda sugestia z Waszej strony jest cenna dla mnie. Pozdrawiam do cegiełek, super wychodzi na miękkich materiałach np. styrodur. https://pl.aliexpress.com/item/1005005338410757.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&gclsrc=aw.ds&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&gclsrc=aw.ds&albagn=888888&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005005338410757&ds_e_product_merchant_id=669939609&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=17866128404&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIobiO-JOOhwMVzxeiAx3XTwh6EAQYBCABEgK1rfD_BwE&aff_fcid=343316e87f3c45cc96bd838f46d9943b-1720122580165-08240-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=343316e87f3c45cc96bd838f46d9943b-1720122580165-08240-UneMJZVf&terminal_id=9a9f74ed5f5c488e84a167b32135e814&afSmartRedirect=n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca Ja kupiłem używany grawer laserowy. Ślicznie pali w kartonie, tekturze, MDF, sklejce, choć wiele materiałów ( sklejka i MDF) musi objeżdżać kilkakrotnie. Jestem zadowolony. Jeśli chcesz, sprzedawca dorzucił mi drugą płytkę sterownika i głowicę laserową, które są mi niepotrzebne. Możemy się dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robcio7904 Napisano 7 Lipca Autor Share Napisano 7 Lipca A czy w PCV i plexi tez potrafi ciąć o grawerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca (edytowane) Na czarnej tak, zresztą pełno tego typu poradników i filmów w Sieci. Ludzie malują na czarno dane materiały i wsadzają je do maszyny. Ja, kiedy używam tej frezarki do tworzenia płytek PCB, używałem różnych środków do testów. Dobre efekty uzyskałem dzięki farbom tamiya, kładzionym tak z aerografu, jak sprayem, chociaż te w sprayu delikatnie trudniej było potem zmyć. Edytowane 10 Lipca przez krn78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi