Marek44 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Witam! Zgodnie z obietnicą w in-boxie zaczynam pracę nad dinozaurami z Tamiyi. Elementy wycięte przymierzyłem do siebie i okazało się, że pasują idealnie. Wyjątkiem było tylko prawe ramię małego parazaurolofa, które po przyczepieniu tworzyło 1mm szparę na złączeniu. Po tym wypiłowałem wszystkie nadlewki papierem ściernym. Modele kleiłem klejem Tamiyi Extra Thin Cement i jestem pozytywnie zaskoczony jego skutecznością. Szpary wypełniłem szpachlówką Mr Dissolved Putty. Wyniki tych prac można zobaczyć na zdjęciach. Są one nie przymocowane do podstawki, gdyż w przyszłości zamierzam je dać na jakąś mezozoiczną dioramkę. Wszystkie dinozaury z zestawu Zbliżenie na małego tyranozaura Od lewej: mały parazaurolof, hypsilofodon, archeopteryks Krokodyl z oviraptorem Porównanie wielkości: zwierzaki z zestawu porównane do spinozaura i Hummera sklejonego 5 lat temu. Narazie prace zostaną wstrzymane, ponieważ nie mogę się zdecydować jak je pomalować. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uvJacek Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Bardzo fajne szkoda ze ten drapieżny dinozaur ma zamkniety pysk bo można by było jakąś kwiożerczą dioramkę zrobić Jesli chodzi o malowanie to bym pomalował jak na pudełku, ale moze ten link ci pomoże http://www.bbc.co.uk/sn/prehistoric_life/dinosaurs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Bardzo fajne , coś nowego niespotykanego pojawiło się na forum.Będę śledził ten temat Co do malowania to ilu naukowców tyle wersji kamuflażu dinozaura więc radziłbym tak jak na pudle.Kiedyś chyba się postaram o taki zestawik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 A ten wielki kolorowy (spinosaur) na ostatniej fotce to w tej samej skali? Bo z kolei tamiyowski Tyranosaurus wydaje się nieco mały w porównaniu z jego wyobrażeniam oraz zachowanym szkieletem - ten tutaj jest wielkości człowieka, a jak widziałem szkielet, to był kolosalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Avi, na pudełku masz napisane - Infant Tyrannosaurus, znaczy się bobasek tyranka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Faktycznie, nie doczytałem !!!! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek44 Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Niewiele pisałem, ponieważ miałem sporo roboty w tym tygodniu. Modeliki umyłem w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Po tym pokryłem je Mr. White Surfacerem 1000 jako podkład pod farbę. Wtedy też zauważyłem parę niedociągnięć, jakie zostawiłem podczas szlifowania. Tak więc leciutko je usunąłem nożykiem, po czym maznąłem w tym miejscu ponownie surfacerem. W piątek przyszły pocztą nowe zestawy z dinozaurami. A w nich - niespodzianka - podane sugerowane numery farb. Z nudów skleiłem parazaurolofa i dwa raptory. Tak więc wybieram się jutro do Eduarda po farby Tamiyi, a potem do M-zone po pigmenty do przykurzania krajobrazu mezozoicznego. Fotki: Diorama z zestawu Podstawka Parazaurolof z bliska Mój zwierzyniec: (od góry) Spinozaur, Parazaurolof, (po lewej) Velociraptor, Oviraptor, Hypsilofodon, (po prawej) młody Parazaurolof, młody Tyranozaur, Krokodyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 jak znajdę chwilę czasu to podrzucę Ci jakieś skany tylko napisz do jakiego chcesz, do parazaurolofa ? Czy do wszystkich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek44 Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Jeśli już chcesz się męczyć dla mnie, to byłbym bardzo wdzięczny za skany, na których są pokazane ich oczy (zawsze problem z wybraniem właściwej kompozycji) i krajobraz w jakim żyły, bo ważne jest dla mnie odpowiednie dobranie kolorystyczne tego, co je otaczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Marek44 gdzie je kupiłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek44 Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Niestety miałem małą przerwę w budowie spowodowaną zaburzeniem pracy układu trawiennego, znane pod nazwą zatrucie pokarmowe. Po wydobrzeniu zrobiłem niewiele: położyłem surfacera, zrobiłem sagowca z dioramki i porobiłem parę drobnych pierdół. Niedługo przyspieszę pracę, o ile nie przeszkodzą mi obowiązki uczniowskie. P.S. Sklep z którego zamówiłem dinozaury jest podany w dziale "in-box". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 napisz jakich gatunków dokładnie, to Ci coś wrzucę pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi