Skocz do zawartości

Diorama 1:35

Majorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Ostatnio wpadł mi do głowy genialny pomysł na dioramkę. Według mnie ma to być dom, drzewko albo dwa, jakąś droga i... yy... ...no właśnie i co dalej? Właśnie w tym miejscu zaczynają się schodki. Nie wiem jakie postawić pojazdy, jakie zestawy figurek no i co zrobić z tym domem... Czy to będzie stanowisko dowodzenia czy jakiś punkt obrony? A tak w ogóle to zrobić Niemców, czy Rosjan? chociaż najlepiej by było dać Polaków ;) jednak tutaj bym miał problem z figurkami. Oczywiście to ma byś w okresie II ws.

Tak więc potrzebuję rady w doborze sprzętu i ludzi, bardzo was proszę o pomoc ;) Szkoda by było jak by taki pomysł spełzną na niczym xD

Tak to ma mniej więcej wyglądać:

455051a4074578a1m.jpg 0b9136d91c6aef25m.jpg

To takie dziwne to będzie droga ;D

452dcfbdf36c670fm.jpg

A na dach płyty eternitowe, nie jestem tylko pewien czy wtedy już był eternit, bo może trzeba będzie coś innego położyć ;P

582f6ee0f5d6f074m.jpg

Ja bym zrobił stanowisko obronne Niemców przegrywających z Ruskami.Dom okop jakiś tanks spalony(pantere).kawałek domu zniszcz, a tam niem ca wzywającego pomocy przez radiostacie.Rosjanie moglibymiec ze dwa tanksy i przewage liczebną.Takie jest moje zdanie.A kiedy zrobisz to dodaj fotki.

Rosjanie moglibymiec ze dwa tanksy i przewage liczebną.

na takiej przestrzeni to 'dwa tanksy' zajmowałyby 3/4 pola a żeby była przewaga liczebna to... hmmm.. 4 na 2?

ja bym dał dwóch Amerykanów, Willys'a i Niemca - jeńca a w budynku czeka koleś który ma go przesłuchiwać.. coś w tym guście.. może Sherman?

ja bym zrobił tak:

450e5e562dd30448.jpg

te czarne krechy to TIGER I + jakieś dwa zestawy figurantów w akcji najlepiej grenadierzy, domek trochę mógł by być "rozpiżdżony" moja wizja (ZSRR 1943 coś koło tego). pozdrawiam

Pomysł ShaDow FoX brałem pod uwagę, ale zamiast Tiger I dałbym King tigera bo mam go akurat na warsztacie ;D

A może tak przerobić trochę figurek niemieckich na Polaków i dać ze dwa 7TP albo Vickersy i ze dwa boforsy za workami z piaskiem??

9c0cc1e196d87621m.jpg

pomysł spełzną na niczym xD

nie rozumiem tutaj czegoś, zaczałeś od podstawki, nie wiedząc co na niej chcesz mieć?

W pierwszej kolejnosci radziłbym wpierw przy tym domku postawic sklejona figurkę w skali 1:35, to sa zdjęcia i niewiele można wywnioskować(choc zdaje sie byc dość spory yrn domek,jakby 1:32 minimum,patrząc na wejscie - szerokie,jak mówie to sa tylko fotki)

Jedna figurke masz juz tu:

http://www.dragon-models.com/html/6344p1.htm

Jesi ma być późniejszy okres zerknij tu:

http://atakmodel.istore.pl/sklep,4009,,,01,,pl-pln,24042,0.html

jesli sam poszukasz w sieci, bedzie tego wiecej.

Ileby Ci nie podsuwać, sam musisz wiedziec, co chcesz.

Zdecyduj sie na konkretna scenke/historyjkę a póżniej podpytuj - przynajmniej ja bym tak zrobił.

pozdrawiam