Sitof Napisano 20 Listopada 2024 Napisano 20 Listopada 2024 Witam. Chciałby przedstawić kolejny mój projekt przestrzennego obrazu. Tym razem na warsztat wziąłem zwycięstwo por. Gnysia odniesione 1 września 1939r. Inspiracją do tego tematu był obraz amerykańskiego artysty Roy'a Glinnell'a, który w bardzo plastyczny i dynamiczny zobrazował tamto wydarzenie. Postanowiłem ten obraz WYRWAĆ Z RAMY Cytuj
Sitof Napisano 20 Listopada 2024 Autor Napisano 20 Listopada 2024 No i moja modelarska wizja. Tradycyjnie jak to u mnie musi się coś świecić i kręcić - tym razem śmigła oraz palący się silnik Dorniera. 1 Cytuj
barszczo Napisano 20 Listopada 2024 Napisano 20 Listopada 2024 Jako że wydarzenie miało miejsce dosłownie tuż obok miejsca mojego zamieszkania, wielki plus za temat. W Olkuskim Muzeum Regionalnym nadal znajdują się elementy Dornierów, a szkoła podstawowa w Żuradzie, czyli w miejscu rozbicia się Dornierów, nosi imię kpt. pilota Władysława Gnysia. Sam Gnyś odwiedził Żuradę i mój rodzinny Olkusz, którego jest Honorowym Obywatelem, w roku 1996. Zmarł cztery lata później: 1 1 Cytuj
Sitof Napisano 20 Listopada 2024 Autor Napisano 20 Listopada 2024 Pamiętam program poświęcony Gnysiowi w którym oddali mu hołd piloci na Su-22 niestety nie pamiętam na jakim to było lotnisku. Jest jeszcze film jak spotkał się z tym niemieckim pilotem co zestrzelił Medweckiego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi