Skocz do zawartości

kroki

Winogronaczerwoniaste

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem tu nowy na forum i początkujący w modelarstwie chciałbym się dowiedzieć jakie są mniej więcej kroki bo mam mętlik z tego co się dowiedziałem to wygląda to następująco:

1.(złożenie całego modelu)

2. pomalowanie

3. lakier?

4. kalkomanie ale nie wiem za bardzo jak je się dobrze nakłada

5.weathering (chyba tak to się pisze) 

6 znowu lakier?

nie jestem pewny czy tak to mniej więcej wyglądać

proszę napiszcie jaki wy kroki robicie

Hej. W sumie to zależy jaki model wybierzesz. Niektóre modele  np. motocykle maluje się jako osobne części i potem skleja w podzespoły. W samolocie np . malujesz wnętrze kabiny przed sklejeniem całości. Figurki też mają swoje prawidła.  Za dużo tłumaczenia dla rożnych opcji.

Najlepiej wybierz model jaki cie interesuje i zobacz w Warsztacie na forum jak go ktoś robi lub obczaj z filmiku na jutubie - jest filmików cała masa, z opisem czego się używa i jak długo się czeka na wyschnięcie farby. Nie polecam na pierwszy ogień "wydziwiać" i działać niestandardowo  bo się zniechęcisz. Po prostu "zgap" od kogoś kto za bardzo nie kombinuje a ładnie mu model wyszedł. Na forum warto wątek ze swoim modelem założyć by zapytać kolegów o jakieś konkretne wskazówki lub gdy coś "zwalisz" by podpytać jak to naprawić.

na youtube widziałem np agtom to jest taka kolejność

...

3. lakier błyszczący

4.kalki

5. weathering

6. lakier satynowy/ matowy

Godzinę temu, Michal_1981 napisał:

Na forum warto wątek ze swoim modelem założyć by zapytać kolegów o jakieś konkretne wskazówki lub gdy coś "zwalisz" by podpytać jak to naprawić.

zgodzę się z kolegą ale winogrona pyta się tu o jego pierwsze kroki (zawsze lepiej się upwenić)

• Like 1

Hejka, na youtubie poszukaj poradnikow dla poczatkujacych, np kanal sklepu Agtom ma dobre po polsku.

Na razie nie sugeruj sie filmami doswiadczonych modelarzy, kazdy ma soje wyprobowane metody, czesto bardzo zaawansowane i tylko beda mieszac w glowie jesli dobrze nie rozumiesz co i dlaczego.

Sklej samolot albo dwa wg poradnikow a zobaczysz ze wiele rzeczy bedzie bardziej jasne.