pawełg Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Witam Tak jak w temacie. Maluję figurki bundeswery w w/w skali i tracę cierpliwość przy ich malowaniu.Chodzi o kamuflaż. Niby łatwo cienki pędzel lub patyk(u mnie wykałaczka)i stawiasz kropki. Problem, że nie zawsze wychodzi dobrze raz kropki są jednakowej wielkości i ma to ręce i nogi innym razem okropnie. Plamki za duże, tylko dwie figurki jako tako wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Zastosuj malowanie suchym pędzlem ja tak kilkanaście razy malowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 Próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Kwestia wprawy. Przecież próbuje, już długo i efekty są marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Ja też kiedyś zabrałem się za takie figurki i wybrałem jak najłatwiejszy do malowania kamuflaż (ale zgodny z faktami historycznymi). To zależy jaki kamuflaż się maluję, jeżeli to mają być tylko kropki to polecam 1 włosie z jakiegoś dużego pędzla. Jeśli jednak kamuflaż am być zróżnicowany kolorystycznie i wyglądowo to zależy jak się rozcieńczy farbę. Jakbyś powiedział jakie kamo ty malujesz na pewno było by nam łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 6 Listopada 2008 Autor Share Napisano 6 Listopada 2008 Kamuflaż dla grendierów (Bundeswera) z zestawu spz marder 1a3 and panzergrenadier 1:72. Cały problem polega na tym , że to brzydko wychodzi. Czytałem o technice suchego pędzla, ale nic nie znalazłem o malowaniu nią figurek w skali 1:72. Nie mam aparatu to bym pokazał w czym tkwi problem. Niech będą kropki. Tylko aby każda była tej samej wielkości bo to lepiej wygląda. Tu mam problem jak to zrobić. Probowalem patykiem dobrze zaostrzonym, ale też mi nie wychodzi. Sceny przedstawiają wydrzenia z dzisiejszych czasów. Miejsce akcji to wschodnia Polska wiosna jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 Niech będą kropki. Tylko aby każda była tej samej wielkości bo to lepiej wygląda. Ja do tego używam właśnie jednego włosia pędzla. Nie mam aparatu to bym pokazał w czym tkwi problem. Jakbyś mógł to jakiś pożycz i będzie nam lepiej doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Niech będą kropki. Tylko aby każda była tej samej wielkości bo to lepiej wygląda. Ja do tego używam właśnie jednego włosia pędzla. Nie mam aparatu to bym pokazał w czym tkwi problem. Jakbyś mógł to jakiś pożycz i będzie nam lepiej doradzić. Ale jak nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Listopada 2008 Share Napisano 14 Listopada 2008 Ale jak nie mam. To my ci nie pomożem. Teraz serio. Weż w łapkę najdrobniejszy pędzelek, pomaluj najpierw na bazowy, potem pędzelkiem 000, albo jedno-dwuwłosowym delikatnie zrób te ciapki. Potem przyciemnij zakamarki, a całość przeleć suchym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Dobra zastosuję się do twoich rad. Jak skończę to opiszę wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 16 Listopada 2008 Autor Share Napisano 16 Listopada 2008 Jakiej grubosci ma być suchy pędzel? Czy mag-pol nr 0 nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korioh Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 do suchego pedzla nada sie ten pedzel;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Suchym pędzlem?? Powodzenia... Ja malowałem zużytym pędzlem 0 - taki co by był rozcapierzony. Bardzo niewielka ilość farby i dziubanie w miejscu gdzie mają być plamki. Jak znajdę zdjęcia to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Suchym pędzlem?? Powodzenia... Nie chodzi o malowanie plam suchym pędzlem, ale o wykończeniówkę. potem pędzelkiem 000, albo jedno-dwuwłosowym delikatnie zrób te ciapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 Suchym pędzlem?? Powodzenia... Nie chodzi o malowanie plam suchym pędzlem, ale o wykończeniówkę. potem pędzelkiem 000, albo jedno-dwuwłosowym delikatnie zrób te ciapki. To już nie rozumiem. Najpierw kropki potem suchym pędzlem rozsmarować farbę brzmi nieźle. O tym nie pomyslałem. Tylko nie mam jak zrobic zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi