Brzoza Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Witam, zabrałem się 1 raz w życiu prawilnie do kalkomanii (tak wiem powierzchnia nie jest jak lustro już wcześniej popełniłem parę błędów) Lakier 3x Valejjo schniecie 72h min. Położyłem MrMarkesttera a następnie kalke i wygląda to tak. Czy ta plama zniknie po wyschnięciu czy to reakcja na alergiczna tych dwóch rzeczy ? Przy okazji jak wywijacie kalke naokoło śmigła helikoptera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Instrukcja na opakowaniu zaleca przeprowadzić próbę i usunąć nadmiar płynu. Jeżeli pierwszy raz z nim pracowałeś, to może trzeba było. Gdzieś czytałem, że płyny gunze mogą zostawiać przebarwienia, dlatego sądzę, że to nie zniknie. Zwłaszcza, że lakier vallejo. Co to znaczy "wywijać kalkę naokoło śmigła? Chodzi o nadmiar filmu czy np. jakiś pasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Chodzi o pasek który z góry przechodzi pod spód. Normalnie go złamać? Jeżeli to reakcja to na co zmienić? Obstawiam ze naprawa tej polakierowanej powierzchni będzie czasochłonna i męcząca- nie ma to jakiejś metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia (edytowane) Pasek Ci się bez problemu zawinie na drugą stronę, możesz układając moczyć setterem. Chyba najbezpieczniejsze płyny są Microscale. Nigdy mi nic nie uszkodziły. Niestety czasem Microsol bywa za słaby na niektóre kalki, natomiast Microset pod kalki zawsze dobry. Nie zostawia plam. Ps. Na zdjęciu wygląda, że płyn jest biały poza kalką, więc raczej da się to zeszlifować nie uszkadzając jej. Oczywiście wskazana ostrożność przy tej misternej robocie. Edytowane 27 Stycznia przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Chciałem, ale akurat jak kupowałem był niedostępny. A to 2 najbardziej chyba polecany. Błędem było też kupowanie sprayu w puszcze... Może jeszcze ktoś będzie miał jakieś rady jak z tego wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Mr. Setterem jest biały z natury. Po położeniu kalki prawdopodobnie nie usunąłeś namiaru i on zasechł. Mam go w szafce, ale jeszcze nie stosowałem, więc nie będę zgadywać. Na przykład adhesol Agamy wygląda jak rozcieńczona guma arabska i tam zaschnięte plamy mogę zmyć wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Spróbuje nasączyć wacik wodą z dodatkiem octu i zmazać te przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi