Skocz do zawartości

P 47D Lonesome Lee II 1/72 Academy

Marivs442

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry 

Kolejny P 47. Ten powstał około miesiąc przed P 47 Eileen.

Jak wcześniej , malowany pędzlem, emalie Humbrol i Tamiya , weathering Tamiya. Pokryty matowym sprayem Tamiya.

Kalkomanie od Kagero 

Miłego oglądania.

edited_IMG_20250309_153957257.jpg

tmp-1741555614132_10801920.jpg

tmp-1741555679000_10801920.jpg

tmp-1741555687660_10801920.jpg

tmp-1741555720846_10801920.jpg

tmp-1741555736371_10801920.jpg

tmp-1741555747306_10801920.jpg

tmp-1741555768389_10801920.jpg

tmp-1741555776575_10801920.jpg

tmp-1741555785211_10801920.jpg

tmp-1741557928000_10801920.jpg

1 godzinę temu, greatgonzo napisał:

Co jest źródłem dla kolorystyki modelu?

Do tego malowania jest tylko jeden rzut boczny, pozostałe dotyczą innych malowań. Jak będę w domu sprawdzę autora, zrobię foto sylwetki i wrzucę. 

1 godzinę temu, greatgonzo napisał:

Co jest źródłem dla kolorystyki modelu?

Do tego malowania jest tylko jeden rzut boczny, pozostałe dotyczą innych malowań. Jak będę w domu sprawdzę autora, zrobię foto sylwetki i wrzucę. 

Tak w ogóle to czeka jeszcze trochę P 47 do zrobienia ,

M-ki, razorbacki i bubbletopy.

Z 56FG  i z pacyfiku

Właśnie te dolne powierzchnie  mnie zainteresowały. Generalnie malowanie spodu w jednostkach 8 AF było raczej wyjątkiem niż regułą. To jednak robota i czas, a w sumie fanaberia. Materiał zdjęciowy z 356th nie jest może bardzo obfity, ale da się znaleźć foty Bubbletopów ze spodem NMF. Lonesome Lee też sugeruje taką wersję, ale zdjęcie, które znam jest marne i w żądnym razie decydujące. Jednak malowanie spodów to w praktyce raczej rzecz typowa dla jednostki, nie pojedynczych samolotów.

Tak się zainteresowałem, czy malowanie jest jakoś uzasadnione, ale też nic nie przesądzam. Do książek nie zaglądałem.

Ale to Twoje Kagero przypomniało mi jedną rzecz. Jakbyś w planie miał tez Łanowskiego to uważaj na przedstawienia z żółtą limuzyną. 

Mnie też trochę zdziwiło, skąd Kagero wzięło żółtą osłonę kabiny. Tak, będę robił Łanowskiego M ke i ostatni HV A Gabreskiego ale muszą jeszcze poczekać. 

Mam pytanie. Czym byś pomalował górę u Łanowskiego? Raf night Black?

Owiewka w kolorze aluminium?

Tematu nie pamiętam :). Żółta limuzyna Łanowskiego to osobiste dziecko Kolachy.  Nigel Julian opowiadał mi jak z Peterem Randallem  mieli problemy, gdy ilustrował ich książkę. Musieli tłumaczyć ilustratorowi, że to nie on jest autorem. Z tą żółtą limuzyną też musieli się zmagać. Zresztą Nigel wielokrotnie krytycznie się o takiej  interpretacji wyrażał. Kolacha ma tendencję do stawiania hipotezy i analizowania dokumentacji pod nią. Przy tym nie zaznacza jednoznacznie granicy między wiedzą, a spekulacją, albo nawet sztucznie ją przesuwa. Metoda nie jest miarodajna, ale do zapoznania się z jego argumentacją, oczywiście, zachęcam. Kiedyś miałem go w znajomych na FB, ale wywaliłem, bo ciągle wyświetlały mi się jego posty z jakimiś kompletnie absurdalnymi teoriami spiskowymi z różnych dziedzin. Z limuzyną nie ma to nic wspólnego, ale z metodologią, dziwnym trafem, szło w parze.

• Haha 2