Skocz do zawartości

Cruiser A10 Tank, Grecja 1941 ( WAW 1/72)

jerzype

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Witek Cisłak napisał:

Pozwolę sobie jeszcze pomarudzić.

Rozumiem że do analizy przyjąłeś zasadę że na czarno białej fotce rzeczywisty jasny kolor będzie jasny a ciemny ciemny?

Ta kolorowa wizualizacja zupełnie kupy się nie trzyma więc ją można spokojnie odrzucić.

Natomiast jeszcze jedno pytanie czy Plowmann jakoś uzasadnia dlaczego to ma być kolor czerwony a nie niebieski czy też żółty ? 

Jeszcze jedno BULL- PUP miał na obydwu błotnikach numer T 9259 to tzw census number   inaczej numer ewidencyjny w armii brytyjskiej a nie numer fabryczny.

Pozdrowienia

Witek

Można a nawet trzeba się czepiać! 

1.  Przyjąłem zasadę stosunku nasycenia barw, te kolory które wybrałem to jedyna pasująca konfiguracja (żółty i czerwony odpada). Myślałem nawet że czołgów dedykowanych do Afryki wogole nie przemalowano ale jeszcze przed malowaniem i po analizie fotek uznałem że taka konfiguracja jest najbliższa i zdecydowałem na taki wariant. Ja wiem ze kwadraty mogły być żółte...mogły...ale raczej nie są, nawet myślę czy nie malowano ich na niebiesko celowo bo żółte na Portland stronę byłyby niewidoczne.

2.czy numer 9259 jest pewny? Taki numer nie figuruje w pułkowym zestawieniu strat (załącznik).  Na Bull pup-ie numer jest nieczytelny ale jest czytelny na tym  czołgu z przodu (T 9241)...i jego też nie ma w zestawieniu strat marszowych. Ponieważ czołgi są obok siebie to wystarczyłoby wybrać czołg stracony obok tego numeru i znałbym nr mojego.  Osobiście szukałem w zestawieniu dwu strat równoczesnych i jest tylko jedno takie,właśnie 17.4 o godzinie 7.30 i 7:35 (oba "broken track", może tak maskowano brak paliwa bo coś dużo tego) stąd  brałam pod uwagę że to może być czołg z numerem t5922, ale na fotce ostatnia cyfra to chyba 9. Tak więc już nic z tego nie rozumiem...

Tak czy owak tak już zostanie, robiłem co mogłem i muszę z tym żyć😛

Screenshot_2026-05-29-04-31-23-313_com.android.chrome-edit.jpg

A ha, przepraszam za posta pod postem.

Poprawiam sie. Plowman stwierdza że były niebieskie kwadraty na purple Brown, ja uważam że na takiej konfiguracji kwadraty nie byłyby ciemniejsze ale jaśniejsze w odcieniu. Na swoją obronę dodam,że przemalowanie na slate nie jest wykluczone  (mieli chwilę żeby to zrobić na części pojazdów).  Załączam komentarz do zdjęcia no i zdjęcie czołgutka po barwach uzupełniających i kalkach. Następne w kolejce filtr a potem oleje.

IMG_20260529_135059.jpg

IMG_20260529_132818.jpg

Teraz na szybko co do numeru. Jest pewny natomiast nie znajduje się na tej liście bo to nie jest lista strat całego 3 RTR lecz jedynie jego kompanii A (czyli tej z trójkątami).

Co do koloru oznaczeń wszystko by się zgadzało gdyby przyjąć za pewnik że negatywy były panchromatyczne ( i to bardziej zaawansowane). A tutaj takiej pewności nie mamy, mało ja bym zaryzykował że to negatywy ortochromatyczne- większość fotek zdobycznych A10 z Grecji ma charakterystyczne cechy materiałów ortochromatycznych, w tym te z Kozani. A wówczas kolor żółty oznaczeń szwadronów (kompanii) jest jak najbardziej prawdopodobny. 

Jak znajdę chwilę czasu to napiszę więcej.

A jeszcze obok wizjeru kierowcy jest biały numer 0742 , ale 0 nie jest pewne bo na większości fotek albo zasłonięte albo niewyraźne.

I taki mały bonus na koniec posta 

KOZANI A10 CS 3RTR szwadron B.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak
  • Like 1

Jasne, wszelkie informacje mile widziane. Wow, skąd masz taką fotkę dobrą. Mam nadzieję, że nie wyprowadzisz mnie z mniemania że to jednak slate...bo jak sie okaże że to jednak brązowy to lipa, niestety nie mogę juz tego zmienić.

Znam tą kronikę, niestety nie ma pewności że to Kozani, pytałem nawet na greckich forach i twierdzili że to nie Kozani, jeśli tak jest to podejrzewam Elassonę. Może masz jakieś dane dokładniejsze, pułkowe.

A wiesz może co to wisi na boku wieży? No dobra, jestem niemal pewien że to antena 16/ lub 34 stopowa w pokrowcu. (źródło zdjęcia: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2813871932149422&set=pcb.2877935472397870)

Tak pytam, bo będę musiał ją też wydłubać jakoś...

pozdro

antena.jpg