Kon_Bar Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja (edytowane) Zupełnie przypadkiem wszedłem w posiadanie modelu szybowca Sohaj 2 (Z-125, VT-125, LG-125). Wiedziałem, że model tego szybowca występuje w skali 1:48, ale o 1:72 nie słyszałem. Na szczęście sprowokowany przez Kolegę@Wojtek59 przejrzałem listę szybowców dostępnych w jednym ze sklepów internetowych i... JEST. Co do modelu, to rzekłbym "klasyczna żywica". Kilka części "na krzyż", jedno malowanie. Ponieważ nie zrobiłem swoich zdjęć wspieram się zdjęciami z internetu (z oznaczeniem źródła) Byłem pewien, że w Polsce były używane Sohaj-e, ale myślałem, że w wersji "25" (Sohaj) (tak podają niektóre źródła) i byłem przygotowany na przeróbki. Tymczasem analiza dostępnych zdjęć (znam całe dwa ) udowodniła, że mieliśmy wersję "125" (Sohaj 2). W Polsce były zarejestrowane trzy takie szybowce. Model planuję wykonać w oznaczeniu SP-1043 (jako, że tylko jego zdjęcia znam). Na dziś usunąłem wlewki z głównych elementów, naprostowałem "na wrzątek" skrzydła (były wycinkiem łuku ), dopasowałem skrzydła do kadłuba (konieczne było doklejenie 0,2 mm pomiędzy odlewami) oraz rozpocząłem prace nad oddzieleniem powierzchni sterowych. Przymierzam się do wykonania otwartych hamulców (typu DFS) oraz do podjęcia próby podfrezowania lotek i wygięcia ich "na wrzątek". Jestem ciekaw, czy to lepiej niż odcięcie i wklejenie zabezpieczy skrzydło przed spaczeniem. Edytowane 11 Maja przez Kon_Bar 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi