RadekZ Napisano 21 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2025 Udało mi się położyć kalki, z którymi o dziwo nie miałem jakichś większych kłopotów (z małymi wyjątkami). MicroSola i Seta kalki przyjęły bez grymaszenia , srebrzenia prawie nie ma, tak na 99,5% Za to pogrymasić muszę ja ... na siebie . Zacznę od tego, że niestety nakładając kalki przy uzyciu okularów powiększających uwidoczniło kupę błędów i niedociągnięć na wcześniejszych etapach... jednak dużo nauki jeszcze przede mną, szczególnie w dziedzinie szpachlowania, trasowania linii i innych. Jeśli chodzi o pracę z kalkami, to stawiały one nieco oporu jedynie przy ... oddzielaniu ich od papieru. Musiałem je trzymać nieco dłużej w letniej wodzie niż zazwyczaj. Jedną zgubiłem, jedną porwałem, kilka napisów eksploatacyjnych nałożyłem nie w tym miejscu (spód skrzydeł), a pewnie kilka jest odwrotnie - ślepy jestem nawet z tymi powiększałkami . Nie wiem tez czemu prawa końcówka rondla USAF na górnym płacie "spłynęła" mi lekko w dół... jakbym ją za bardzo przesmarował i przesunął przy dociskaniu... Efekt na bdb, siadaj 3+ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekZ Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia (edytowane) Z Nowy Rokiem hurraoptymistycznie podszedłem do zabaw z aerografem. Trenowałem sobie ostatnio psikanie na niskim ciśnieniu mocno rozrzedzonych farb i jako, że na tym modelu i tak jest mnóstwo byków, to postanowiłem, że zaryzykuję i trochę "podturbię" efekty... Na różnych "ćwiczebnych" złomkach wychodziło dobrze, na Airacobrze do pewnego momentu nawet też, w sumie efekt tego wyblakłego olive draba miejscami mi się podoba... no ale... przecież może być lepiej , no to najpierw sobie pojechałem lekko gąbeczką ścierną (taką 2000) , żeby lekko jeszcze przytłumić... a potem białym i niebieskim postanowiłem też lekko "wyblaknąć" granatowemu na insygniach... No i lepsze okazało się jak zwykle wrogiem dobrego ... teraz muszę poprawić tego olive draba i chyba poszukać jakiś masek, żeby odmalować te insygnia, bo się niebeskiego ciut rozlało... o srebrnych obiciach nie wspomnę... ale też są takie sobie Dobrze się zaczyna ten 2026 Edytowane 1 Stycznia przez RadekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekZ Napisano 2 Stycznia Autor Share Napisano 2 Stycznia Spróbowałem coś tam ponaprawiać, górne insygnia i poprawki na olive drabie od biedy jakoś wyszły... Ale te na bokach się nie poddały, porozmazywały się, jakoś krzywo powychodziły i w końcu w "akcie desperacji" użyłem starych kalek od eduardowych P-39, których nigdy nie uzyłem. Są za małe i wygląda to tak: To znaczy tak... Nie mam już do tego siły, więc nie będę dalej korygował, trochę przykurzę, trochę pobrudzę i poobijam i będzie... może nie najtaniej, ale jako-tako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekZ Napisano Wtorek o 19:32 Autor Share Napisano Wtorek o 19:32 Dorobiłem okopcenia "wydechów", najpierw mix mocno rozcieńczonej czarnej tamiya z domieszką red-browna , a potem jakiś jasnoszary od gunze (również mocno rozcieńczony). Ale oczywiście musiało dojść do jakiejś awarii - jak nakładałem łosza od Modellers worlda, to nagle się odseparował front owiewki od kadłuba. Niestety nie chciał się poddać żadnym klejom i w końcu pacnąłem go na CA... co w konsekwencji użycia na elementach przezroczystych doprowadziło do tego, że owiewka się "przymgliła"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi