Skocz do zawartości

100lecie Szkoły Orląt. Piknik w Dęblinie 14.06.2025

jmx62

Rekomendowane odpowiedzi

Może jeszcze nie jest za późno. Jutro 14.06.2025 na lotnisku w Dęblinie odbędzie się piknik lotniczy z okazji 100lecia Szkoły Orląt.

https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/piknik-naukowo-lotniczy-na-100-lecie-szkoly-orlat-z-pokazami-dynamicznymi

Jak na tak małą imprezę (to nie znaczy że mało ważną) to całkiem bogaty jest program.

Na chwilę obecną mogę potwierdzić przyloty:

Z oldtimerów

P-51D Mustang, Piper Cub, replika RWD-8, TigerMoth, Jak-18, Lim-2+SBLim-2, 3xTS-11 Iskra.

Śmigłowce: Mi-24, Mi-8, Mi-14, kilka wersji Sokołów, AW-101, AW-149, Bö-105.

Akrobacyjne: 2xZlin526, GB-1 Artura Kielaka.

Przed chwilą Jak-12 przyholował jakiś szybowiec chyba akrobacyjny((Fox, Swift?)

Tyle co mogłem zaobserwować z mojego punktu widokowego czyli balonu na XI piętrze.

Dwa dni wcześniej trenowały F-16, Fafik, M-346, PZL-130 Orliki. Wielokrotne przyloty CASA, C-130 i M-28.

Edytowane przez jmx62

Też dowiedziałem się przez przypadek chociaż to u mnie zaraz "za płotem".

A co do tego "bloku odrzutowego" i Jaka-18go to spoko, widziałem dzisiaj jak trenował i miał śmigło. Zespół Kielaka też wrzucili do tego samego worka. 😎

Edytowane przez jmx62

3 godziny temu, jmx62 napisał:

Może jeszcze nie jest za późno. Jutro 14.06.2025 na lotnisku w Dęblinie odbędzie się piknik lotniczy z okazji 100lecia Szkoły Orląt.

https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/piknik-naukowo-lotniczy-na-100-lecie-szkoly-orlat-z-pokazami-dynamicznymi

Problemem, żeby dostać się na miejsce są głupie działania organizatorów - trzeba się zerejestrować - zrobiło to blisko 20 000 osób, a na piknik wpuszczą tylko 10000 - kto pierwszy, ten lepszy. Pomimo ważnej wejściówki odpuszczam sobie, wolę kupić bilet i normalnie wejść, a nie walczyć przed bramą o szansę na wejście. 

I po pikniku.

Kto nie był niech nie żałuje, kto był niech...

Może na 200lecie Szkoły Orląt będzie lepiej.

Tyle że na nim będą nasze prapraprawnuki. A w charakterze oldtimerów nie będą latały Mustangi, Limy, Iskry czy PiperCuby i TigerMothy  a pewnie F-35.

Edytowane przez jmx62

20 godzin temu, jmx62 napisał:

Kto nie był niech nie żałuje

Ja tam żałuję, bo 30 lat temu zacząłem w Dęblinie moje jeżdżenie na pokazy...

DSCN5032.JPG.7418dacdac0db52a99b03e8672bfaa9b.JPG

20 godzin temu, jmx62 napisał:

Może na 200lecie Szkoły Orląt będzie lepiej

eee, obchody są co 10 lat.

Rocznice 80. i 90. wspominam bardzo dobrze.

Trzeba więc czekać na 110. rocznicę.

55 minut temu, Grzes napisał:

Ja tam żałuję, bo 30 lat temu zacząłem w Dęblinie moje jeżdżenie na pokazy...

DSCN5032.JPG.7418dacdac0db52a99b03e8672bfaa9b.JPG

eee, obchody są co 10 lat.

Rocznice 80. i 90. wspominam bardzo dobrze.

Trzeba więc czekać na 110. rocznicę.

Też byłem. Pamiętam dokładnie bo to było równo tydzień po moim ślubie. Tak że ten...w tym roku obchodzę perłowe gody z moją małżonką. Ciekawe jaki model mi kupi na rocznicę bo na urodziny dostałem Bf-110 z A-xa (i nie narzekam bo sam sobie wybrałem)