Skocz do zawartości

U.S. 4x4 Truck Bantam 40 BRC w/crew - 1/35 MiniArt

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przeglądając fotki zauważyłem że okna w wielu amerykańskich domach są prostokątne ( mocno wyciągnięte w górę), no i tu jest problem bo moje okno to kwadrat Mad

Jak myślicie, które będzie lepiej pasować

Witaj

dopiero co wstałem a ty już walczysz

Zmartwię cię - póki co oba okna są błędne. Amerykańskie okna to tzw. double hung. Zaraz poszukam ci jakiejś fotki.

Te cztery deseczki co wkleiłeś są ok - stanowią ramę okna właściwego.

Jedyne co to dolna deska (parapet) powinna nieco bardziej wystawać poza obrys okna.

Idę szukać fotek okien.

MrDyzio no teraz ze zmianą wymiarów okna może być kicha....

Co do parapetu to zrobię go tak jak na zdjęciu które wkleiłeś - podkleję tak belkę na równi z dolną deską/ramą okna...

Mimo to miło by było jak byś dał foty tych okien, może uda się bez większych strat to jakoś przerobić

Pomalowałem domek Najpierw dom dostał kilka warstewek sidoluksu, potem lakier do włosów i na to biała farba... niestety zdzieranie nie idzie po mojej myśli, trzeba będzie wymyślić coś innego

winiet1.jpg

winiet3.jpg

Zrobiłem też inną listwę na kant domu ( jeszcze raz dzięki za foto MrDyzio)

winiet5.jpg

Pozdrawiam

Messer

Messer

nie musisz przerabiać całego okna - wystarczy że zostawisz ramę, tylko wywal te deseczki tworzące krzyż pośrodku.

Znalazłem dla ciebie rysunki jak wyglądają double hungs.

Okno się składa jakby z dwóch okien, przesuwających się góra - dół.

Standardowo, okno dolne jest oknem wewnętrznym (cofnięte do środka), a okno górne jest przesunięte na zewnątrz. Jest to związane z systemem zamykania okna.

Dodatkowo wszystkie stare okna posiadały kratki - dzielące okno na kilka małych. W rzeczywistości było to kilka małych szybek wstawianych w kratownice (ograniczenia technologiczne).

Ale dość gadania. Poniżej kilka ilustracji, które mam nadzieję ci pomogą.

5a6.jpg

Anatomy_of_a_double_hung132184839_s.jpg

Double-hung-Window.jpg

pozdrawiam i powodzenia w montażu okna

No niestety, wszystkie te okna są prostokątne, ale wiem że dasz rade... po prostu delikatnie wytnij część ściany razem z sidingiem.

A przy okazji muszę stwierdzić, że bardzo ładnie wyszedł ci róg domu

w międzyczasie poszukam też dla ciebie jak zrobić dach

W twoim zamyśle mniej więcej jaki to rok ma być na twojej scence?

Zgodnie z sugestią MrDyzio przerobiłem okno, wyciąłem jedną belkę nad oknem tworząc prostokąt. Dorobiłem nowa dłuższą ramę, oraz nowe poprawne okna. Okna zrobione narazie w połowie tzn jeszcze muszę zrobić wewnętrzną stronę...

winietk.jpg

winietk3.jpg

Pozdrawiam

Messer

Witam,

Dzisiaj postanowiłem troszkę zdemolować domek z zewnątrz. Zaznaczam jednak, że to początek zabiegów dewastujących

wi4.jpg

wi1.jpg

Zabrałem się też za wnętrze. Ściany obite kartonem ( imitacja płyty gipsowej), na to pójdzie jeszcze tapeta

wi6.jpg

Wypełniam też powoli wnętrze Zrobione jak na razie 3 szafki, jeszcze bez klamek oraz piekarnik

wi8.jpg

wi10.jpg

wi11.jpg

A tak to wygląda we wnętrzu... układ się zmieni, dojdzie jeszcze lodówka, jakaś mała półka, okap nad kuchenką, zlew, itd...

wi14.jpg

Pozdrawiam

Messer

fliper_nx nie kuś

Dalsze zabiegi pseudo pielęgnacyjne domu....

Nałożony piaskowy filtr na białe deski spowodował ich ładne zżółknięcie...

Następnie na całośc poszedł czarny wash akrylowy, jest bardzo mocny, ale późniejsze zabiegi stłumią ten efekt

wini.jpg

wini4.jpg

wini3.jpg

Pozdrawiam

Messer

truckman piaskowy filtr to taka bardzo mocno rozcieńczona farba ( w tym przypadku piaskowa), którą nakładasz na np pomalowany na biało dom, i ona zmienia ci kolory, w tym przypadku powoduje efekt zżółknięcia farby...

W przypadku pancerki stosuje się filtry dla złagodzenia kontrastu między kolorami kamuflażu

A co do balsy- polubiłem ten materiał, łatwy w obróbce, jedyna trudnośc to malowanie bo jest mocno chropowata...

Mam nadzieję że pomogłem...

Pozdrawiam

Messer

Zgodnie z sugestią MrDyzio przerobiłem okno, wyciąłem jedną belkę nad oknem tworząc prostokąt. Dorobiłem nowa dłuższą ramę, oraz nowe poprawne okna.

Witaj

okno wygląda naprawdę dobrze. Tylko zaszpachluj miejsce łączenia kratek z górną częścią okna.

Co do wnętrza - poproszę płytę kartonowo-gipsową na sufit.

Mebelki - warto dorobić ich podstawy, które są we wszystkich szafkach jakie spotykam. Tutaj dobrze to widać:

kitchencabinets.jpg

A tu mała ściąga do kuchenki:

electricstove.jpg

A propos kuchenki (jak się już tak czepiam) to wydaje mi się że raczka do drzwi piekarnika jest krzywa...

pozdrawiam

Wow, szacun, że też dopiero teraz zauważyłem ten wątek... Ja swojego zrobiłem prosto z pudełka, tak nie mogłem doczekać się tego modelu ;). Ale chyba też się przy nim trochę pobawię.

Świetne te wszystkie drobiazgi z blaszek, ale mam dwie uwagi: zegary i fotele. Zegary niepotrzebnie wycinałeś w desce, w oryginale są w ramkach wystających ponad płaszczyznę razem z szybkami, więc spokojnie można nałożyć brakujące zegary na deskę.

Fotele: świetnie zrobiłeś zbiornik i mocowania foteli, ale oparcia niepotrzebnie aż tak zeszlifowałeś, oryginalne są całkiem grube, a materiał na tylnej płaszczyźnie oparć dość wyraźnie odcina się od płaszczyzny blachy. Te w pudełku wcale nie są złe. Jakby co mogę podesłać fotki.

Niemniej robota świetna!

A co do zachowania Bantamów: jest ich trochę wbrew pozorom ;).

m1013 dzięki, co do zegarów, nie zgodzę się- wzorowałem się na fotkach oryginału i owszem szybki mają ramki wystające na zewnątrz, ale widać też że sama tarcza jest mocniej zagłębiona w deskę, dlatego robiłem otwory...

Co do siedzeń - zgadzam się, ale jak już dorabiałem podstawę siedzenia, to musiałem pocienić oparcie...

truckman maiłem na myśli farbę akrylową, konkretnie Vallejo ( bo takich używam)

MrDyzio masz rację co do rączki kuchenki, zaraz poprawię dzięki za foto kuchni, dorobię tę listewkę pod szafkami....

Co do sufitu, szkoda zakrywać deski, ale jak mus to mus...

Aha, zdobień w szafkach nie będzie ( nie mam takich umiejętności),

A co do okna to szpachlowania - jeśli cie dobrze zrozumiałem to górna część okna jest na stałe?!, pytam bo nie wiem czy o to chodzi...

Dzięki wszystkim za komentarze

Pozdrawiam

Messer

co do zegarów, nie zgodzę się- wzorowałem się na fotkach oryginału i owszem szybki mają ramki wystające na zewnątrz, ale widać też że sama tarcza jest mocniej zagłębiona w deskę, dlatego robiłem otwory...
Tarcze zegarów tak, ale szybki są już w płaszczyźnie deski, tak jak w każdym niemal samochodzie z tamtych lat. Na Twoich fotkach nie widzę dokładnie tego detalu, ale jeśli u Ciebie są też szybki to się nie czepiam.

A przy okazji: natchnąłeś mnie trochę do zrobienia modelu pewnego samochodu, ale tego w miniaturze nikt nie robi, więc będą mocne przeróbki dostępnych na rynku. A właściwie nie jednego, tylko całej serii. Wiesz już o czym mówię?

Pozdrawiam

Michał

Wiesz co z tymi dwoma będzie problem - mało dokumentacji.....

Żeby nie było że nic nie robię....

Nowa kuchenka, bardziej pasująca klimatem, oraz lodówka ( zrobiona z balsy bo spotkałem się z lodówkami obudowanymi drewnem, no i mi sie to spodobało)

w1.jpg

w3.jpg

Pozdrawiam

Messer

Edytowane przez Gość

Zgadza się, choć Pygmy ponoć istnieje nadal, ma być eksponowany (albo już jest) w Alabama Center for Military History w Huntsville, więc może będą jakieś foty krążyć w sieci. Drugi prototyp Forda, z karoserią Budda, też się zachował, ale w prywatnych rękach. O Quadzie nic mi nie wiadomo, czy jakiś się zachował. A co myślisz o Bantamie BRC "Old Number One"? Był tylko jeden i nie zachował się, ale prawdopodobnie właśnie z niego (po wypadku) zrobili BRC 60, a tego już chcesz zrobić, więc nie powinno być większego problemu .

m1013 znalazłem na końcu monografii kilka fot forda blitz buggy, tego też by wypadało zrobić,.....

Co do "old number one" to go nie zrobię...

narazie nastawiam się psychicznie na BRC 60...