Skocz do zawartości

Pantera z 23 dywizji pancernej

Mareczek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć witam was wszystkich.  Mam do was prośbę.  Potrzebuję jakichkolwiek informacji bądź zdjeć pantery a ( tu nie mam pewności czy to ausf a czy d ) z 23 dywizji pancernej na której wieży znajdował się numer II 01 .Jedyne czym dysponuję to zestaw kalek od star decals i jedno zdjęcie,  które załączę poniżej . Wiem że ta maszyna walczyła w 1944 roku na południu zsrr , najpewniej gdzieś na Ukrainie . Po zdjęciu które znalazłem zakładam że był to czołg dowodzenia z racji oficerów dookoła i na wieży widać moim zdaniem kamuflaż improwizowany ze słomy czy też trawy ( również może być to poprostu skaza na zdjęciu) . Będę bardzo wdzięczny za kazdą informację 

16718948204_d1b8f49ce4_b (1).jpg

Cześć,

Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być  - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. 

Na zdjęciu które tu dałeś  jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla.
Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit".

Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A.

Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. 

1587265496_meser262@001.thumb.jpg.c65b6bece80f77bc6340a7ffe1df5f51.jpg

To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. 

323013499_meser262@000.jpg.9232032fd93d4182e34e02e3ddbabf9c.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka

1 godzinę temu, meser262 napisał:

Cześć,

Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być  - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. 

Na zdjęciu które tu dałeś  jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla.
Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit".

Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A.

Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. 

1587265496_meser262@001.thumb.jpg.c65b6bece80f77bc6340a7ffe1df5f51.jpg

To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. 

323013499_meser262@000.jpg.9232032fd93d4182e34e02e3ddbabf9c.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Dzięki za pomoc . Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości,  czy została przerzucona do totenkopf czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ?

Screenshot_20250831_134828_Chrome.jpg

15 minut temu, Mareczek napisał:

Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości,  ... .

Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp.

Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy.

Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze   Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był  Hauptman Euler.

670999220_meser262@000.thumb.jpg.79ec5ce57eb391930ea50e7b71204d84.jpg

Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej.

Ma antenę jak standardowa Pantera.

30 minut temu, Mareczek napisał:

... czy została przerzucona do totenkopf 

Totenkopf ? :roll:

31 minut temu, Mareczek napisał:

czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ?

TAK - ogólnie mówiąc.

Pozdrawiam

Krzysztof

47 minut temu, meser262 napisał:

Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp.

Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy.

Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze   Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był  Hauptman Euler.

670999220_meser262@000.thumb.jpg.79ec5ce57eb391930ea50e7b71204d84.jpg

Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej.

Ma antenę jak standardowa Pantera.

Totenkopf ? :roll:

TAK - ogólnie mówiąc.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dzięki za pomoc . Zamierzam się zabrać za Panterę od tamiyi i nie wiem w jaką zrobić