Mareczek Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia Cześć witam was wszystkich. Mam do was prośbę. Potrzebuję jakichkolwiek informacji bądź zdjeć pantery a ( tu nie mam pewności czy to ausf a czy d ) z 23 dywizji pancernej na której wieży znajdował się numer II 01 .Jedyne czym dysponuję to zestaw kalek od star decals i jedno zdjęcie, które załączę poniżej . Wiem że ta maszyna walczyła w 1944 roku na południu zsrr , najpewniej gdzieś na Ukrainie . Po zdjęciu które znalazłem zakładam że był to czołg dowodzenia z racji oficerów dookoła i na wieży widać moim zdaniem kamuflaż improwizowany ze słomy czy też trawy ( również może być to poprostu skaza na zdjęciu) . Będę bardzo wdzięczny za kazdą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia (edytowane) Cześć, Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. Na zdjęciu które tu dałeś jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla. Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit". Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A. Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 31 Sierpnia przez meser262 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareczek Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia 1 godzinę temu, meser262 napisał: Cześć, Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. Na zdjęciu które tu dałeś jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla. Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit". Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A. Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za pomoc . Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości, czy została przerzucona do totenkopf czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia 15 minut temu, Mareczek napisał: Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości, ... . Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp. Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy. Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był Hauptman Euler. Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej. Ma antenę jak standardowa Pantera. 30 minut temu, Mareczek napisał: ... czy została przerzucona do totenkopf Totenkopf ? 31 minut temu, Mareczek napisał: czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ? TAK - ogólnie mówiąc. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareczek Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia 47 minut temu, meser262 napisał: Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp. Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy. Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był Hauptman Euler. Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej. Ma antenę jak standardowa Pantera. Totenkopf ? TAK - ogólnie mówiąc. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za pomoc . Zamierzam się zabrać za Panterę od tamiyi i nie wiem w jaką zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi