Mareczek Napisano 30 Sierpnia 2025 Napisano 30 Sierpnia 2025 Cześć witam was wszystkich. Mam do was prośbę. Potrzebuję jakichkolwiek informacji bądź zdjeć pantery a ( tu nie mam pewności czy to ausf a czy d ) z 23 dywizji pancernej na której wieży znajdował się numer II 01 .Jedyne czym dysponuję to zestaw kalek od star decals i jedno zdjęcie, które załączę poniżej . Wiem że ta maszyna walczyła w 1944 roku na południu zsrr , najpewniej gdzieś na Ukrainie . Po zdjęciu które znalazłem zakładam że był to czołg dowodzenia z racji oficerów dookoła i na wieży widać moim zdaniem kamuflaż improwizowany ze słomy czy też trawy ( również może być to poprostu skaza na zdjęciu) . Będę bardzo wdzięczny za kazdą informację Cytuj
meser262 Napisano 31 Sierpnia 2025 Napisano 31 Sierpnia 2025 (edytowane) Cześć, Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. Na zdjęciu które tu dałeś jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla. Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit". Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A. Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 31 Sierpnia 2025 przez meser262 literówka Cytuj
Mareczek Napisano 31 Sierpnia 2025 Autor Napisano 31 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, meser262 napisał: Cześć, Pomyliłeś działy - odpowiednim miejscem myślę że powinno być - Pojazdy wojskowe / Warsztat / Zadajemy pytania ... , ale do tematu. Na zdjęciu które tu dałeś jest Pantera ausf.D - No.II 01 ze sztabu 5. Dywizji Pancernej SS „Wiking” wiosna 1944 roku rejon Kowla. Pojazd w wersji dowódczej i z nałożoną pastą "zimmerit". Jednostka ta dostała w większości Pantery w wersji "A" i tylko kilka w wersji "D". Pojazdy II 00 i II 01 to były w wersji "D" natomiast II 02 to ausf.A. Pokazuje to też - kalkomania Star Decals 35-C1135 co nie zawsze jest tak oczywiste. To kolejne zdjęcie d-cy jednostki na tle Pantery. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za pomoc . Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości, czy została przerzucona do totenkopf czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ? Cytuj
meser262 Napisano 31 Sierpnia 2025 Napisano 31 Sierpnia 2025 15 minut temu, Mareczek napisał: Coś mi tu jednak nie pasuje , star decals pokazuje tę jednostkę jako z 23 dywizji , więc tu mam wątpliwości, ... . Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp. Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy. Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był Hauptman Euler. Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej. Ma antenę jak standardowa Pantera. 30 minut temu, Mareczek napisał: ... czy została przerzucona do totenkopf Totenkopf ? 31 minut temu, Mareczek napisał: czy te oznaczenia były wspólne dla wielu jednostek ? TAK - ogólnie mówiąc. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
Mareczek Napisano 31 Sierpnia 2025 Autor Napisano 31 Sierpnia 2025 47 minut temu, meser262 napisał: Oznaczenia na pojazdach (na wieżach) - takie same - stosowały różne jednostki. Różnić się mogły kształtem, umiejscowieniem, kolorem ... itp. Ta Pantera (kalkomania) to jest wersja "A". Kolor oznaczenia nie jest biały (jasny) jak na fotce w pierwszym poście. mieszasz dwa różne pojazdy. Tak wyglądała Pantera ausf.A - No.II 01 ze Stab II Pz.Rgt. 23. Dowódcą tej Pantery był Hauptman Euler. Tym razem mają źle umiejscowione oznaczenie. To Pantera ausf.A nie koniecznie w wersji dowódczej. Ma antenę jak standardowa Pantera. Totenkopf ? TAK - ogólnie mówiąc. Pozdrawiam Krzysztof Dzięki za pomoc . Zamierzam się zabrać za Panterę od tamiyi i nie wiem w jaką zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi