Skocz do zawartości

SS-Model (Chiny , druk 3D) nowości i zapowiedzi

Cypis

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek o nowościach i zapowiedziach modeli z firmy SS-Model , firma drukuje modele w 3D , pancerki w 1/72 i 1/144 mają już ponad 500 modeli.

Obecna nowość Leopard 2A4M Can

52hpeJjzyIOJ5VWjVM0PvdMi3Row1Ry_L-qAFo07JYbIR9z3WksjqvUa7h2N00rswwre7SmMsW8IFFSW65ZUO7Sf.jpg

2wqwE-OlaKPZ3p0aa-nazrX4qtwjdQqV1Ys7uczy6PANC0pQyjOJ7ea-BJMD224CH-g6gqLClGAxvMNhmzkrk2xB.jpg

eMzx-gnllpf_slcsiiokM5rSdDWTOdpRHCewLxMMDaXQ7OjoTZdiTqAHAWnaFy9nwVBcKZSAMPem-7rMZL_6Zx10.jpg

CCANXlAMyrbECths7grgEB_UgpZXggPHEnV_t2H2-c8HSOgPndCr-aCTRletOED12C2rHjLmhwZa2xOKu1WJyisG.jpg

• Like 1

50 minut temu, Andzin napisał:

SSMODEL drukuje we wszystkich skalach, choć nie wszystko 🙂

tam masz rację , ale uznałem , że w skali 1/72 to można pokazać , bo takim modele w 1/35 to chyba nikt się nie zainteresuje.

A takie 1/72 to jakby nasze FtF.

Edytowane przez Cypis
  • Like 1

Oprócz skali 1/144, 1/200, 1/350 a nawet 1/700 robią też 1/16, ale co najważniejsze, mają wiele modeli w 1/48, którą też się chyba interesujesz. 

Dzięki nim mam już modele, których z plastiku trudno się spodziewać w dającej się przewidzieć przyszłości 🙂

14 minut temu, Andzin napisał:

ale co najważniejsze, mają wiele modeli w 1/48,

masz rację gdyby nie Blitz z Francji , EMP3D i  F&A Miniatures z Polski , to wybór w skali 1/48 jest bardzo mizerny

• Like 1

Osobiście uważam, że dawanie pieniędzy panom z SSModel to błąd. Nie opracowują sami modeli, tylko biorą gotowe pliki, w tym z gier komputerowych, co najwyżej lekko przerobione. Każdy czołg trzeba obejrzeć po pięc razy z każdej strony przed zakupem.  Wystarczy porównać ich jarzmo typu 62 z rzeczywistością, już zostawiając to że powinno siedzieć w worku.

type62.png

Z EMP3D niestety też obowiązuje zasada drastycznie ograniczonego zaufania jeżeli idzie o całe modele. Dla przykładu ich A7V w 1/72, gdzie poza mglistym podobieństwem ogólnego kształtu to ja nie wiem co się zgadza.

72011220_A7V_1-72_1.jpg

Nie ma i nie będzie idealnych modeli.Akurat brezent można dorobić to nie problem.Problem w tym jak mocno chcemy go upodobnić do orginału i jakie mamy umiejętności .A producenci będą zawsze iść na łatwiznę. Nawet ci co mocno detalują swoje modele.Kończe Kingtigera z Flyhawk 1:72, mocno zdetalowany że musiałem sobie rynienkę wykonać do montażu kół jezdnych bo nic nie pasowało aby być prosto. No i koło napinające , może źle je skleiłem a może cały mechanizm tego koła jest skopany bo żeby gąska była prosto to albo oś wypada z koła bo za krótka.Albo mechanizm wypada z otworów w kadłubie  bo też za krótkie.  Sorry za offtop , gdziemożna te modele można zamówić pozdrawiam OLO.