Skocz do zawartości

Panther Ausf. A Tamiya

Robi

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz robić plandeki czy zrolowane koce to polecam zakupić Wikol i z wodą rozrabiać. Później Wikol twardnieje i można śmiało malować. Wtedy nie musisz używać kleju 

Te kilka dni robiłem boczne koła, teraz będę malował drugie. Czy Tamiya cement może przykleić gumowe gąski?IMG_20251017_210313.thumb.jpg.24ac2486d69d2effd35db9b5f8c857f3.jpgIMG_20251017_210252.thumb.jpg.27f54cd63766e26150fde343d41db471.jpg

Nawąchałem się również cyjanoakrylu po nieudanej próbie przyklejenia gąsienic. Powiem tyle: uzależniające

9 godzin temu, Robi napisał:

Czy Tamiya cement może przykleić gumowe gąski?

Może. Może uda się przykleić ale trwałość spoiny będzie raczej niska. Ja bym to skleił cyjanoakrylem. Według mnie to najlepszy klej do takich rzeczy. Nie bardzo rozumiem dlaczego Tobie nie udało się skleić.

10 godzin temu, Endrju napisał:

Może. Może uda się przykleić ale trwałość spoiny będzie raczej niska. Ja bym to skleił cyjanoakrylem. Według mnie to najlepszy klej do takich rzeczy. Nie bardzo rozumiem dlaczego Tobie nie udało się skleić.

Nie udało mi się skleić bo potrzebuję nowego. Próbowałem przykleić resztkami ale te gąsienice wyglądają tak:17608005727917196346089023745809.thumb.jpg.3bf2eb1fa902bd0ff1e1aa9aa7b89c92.jpg17608006326322634779463670720594.thumb.jpg.1c4fc6bda234b51c8cacfd4c1ebe66d1.jpg

Totalnie nie mam pomysłu jak je wyprostować

Słabo widać jaki problem jest z gaskami. Foty mogły by być bardziej wyraźne. Czy chodzi o to, że się skręcają w stylu łańcucha DNA?

Dla mnie praca z gąsienicami jest wysoce problematyczna i widzę jak trudno jest uzyskać "dobry" efekt. 

Napisałeś, że gąsienice są gumowe, czyli jest to jakaś "gotowa" zamknięta w pętlę konstrukcja? Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia. Dobrej pory składałem je w setki irytujących, wymagających masy pracy kawałków.

Edytowane przez Macisso

7 godzin temu, Macisso napisał:

Słabo widać jaki problem jest z gaskami. Foty mogły by być bardziej wyraźne. Czy chodzi o to, że się skręcają w stylu łańcucha DNA?

Dla mnie praca z gąsienicami jest wysoce problematyczna i widzę jak trudno jest uzyskać "dobry" efekt. 

Napisałeś, że gąsienice są gumowe, czyli jest to jakaś "gotowa" zamknięta w pętlę konstrukcja? Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia. Dobrej pory składałem je w setki irytujących, wymagających masy pracy kawałków.

Tak, gąsienice zwijają się jak DNA  Ale nie są w pętli. Prosta gąsienica (nie w moim przypadku) którą trzeba nałożyć i skleić że sobą dwie końcówki. Natomiast nad zdjęciami jeszcze pracuję ponieważ co rusz brudzi mi się aparat.

3 godziny temu, Robi napisał:

Tak, gąsienice zwijają się jak DNA  Ale nie są w pętli. Prosta gąsienica (nie w moim przypadku) którą trzeba nałożyć i skleić że sobą dwie końcówki.

Na pewno klejenie powinno odbywać się za pomocą cyjanoakrylu. Krok po kroku mała kropelka na koło jezdne i pójdzie dobrze. Najlepiej użyj cyjanoakrylu, który daje kilka sekund na ustawienie elementu. Te "łapiące" natychmiast nie są najlepsze przy takich działaniach. 

Pozostaje kwestia ładnego "naciągnięcia" gąski na kołach. 

Może masz możliwość nałożyć je bez klejenia (na przykład lekko podklejając taśmą papierową) i złączenia że sobą obu końców? Jest patent, aby nie posklejać do wanny na stałe koła napinającego. Dzięki temu po sklejeniu obwodu gąsienicy możesz kleić gąski "od przodu do tyłu" a ewentualny minimalny luz który zostanie naciągnąć właśnie kołem napinającym i dopiero je podkleić. 

Walcz o powodzenia 😊

• Thanks 1

2 godziny temu, Macisso napisał:

Na pewno klejenie powinno odbywać się za pomocą cyjanoakrylu. Krok po kroku mała kropelka na koło jezdne i pójdzie dobrze. Najlepiej użyj cyjanoakrylu, który daje kilka sekund na ustawienie elementu. Te "łapiące" natychmiast nie są najlepsze przy takich działaniach. 

Pozostaje kwestia ładnego "naciągnięcia" gąski na kołach. 

Może masz możliwość nałożyć je bez klejenia (na przykład lekko podklejając taśmą papierową) i złączenia że sobą obu końców? Jest patent, aby nie posklejać do wanny na stałe koła napinającego. Dzięki temu po sklejeniu obwodu gąsienicy możesz kleić gąski "od przodu do tyłu" a ewentualny minimalny luz który zostanie naciągnąć właśnie kołem napinającym i dopiero je podkleić. 

Walcz o powodzenia 😊

Dzięki, na pewno będę się starał. Natomiast ja aktualnie cyjanoakrylu nie mam, więc zastanawiałem się czy nie przykleić tego używając super glue ale nie jestem chyba aż taki szybki żeby zdążyć to przykleić. Jeśli chodzi o twój pomysł, to koło napinające to te przednie? Jeśli tak, to już jest przyklejone ale mogę je bez większego problemu odkleić więc to też może zadziałać. 

Dzięki za rady

Super glue to cyjanoakryl , to to samo, można by je próbować cienkim drucikiem połączyć, albo jak tu niżej na zszywki, a później układasz je na kołach, robisz zwisy odpowiednie itd.Kolo napinajace to te na koncu ostatnie

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1

Godzinę temu, Evildead napisał:

Super glue to cyjanoakryl , to to samo, można by je próbować cienkim drucikiem połączyć, albo jak tu niżej na zszywki, a później układasz je na kołach, robisz zwisy odpowiednie itd.Kolo napinajace to te na koncu ostatnie

Dzięki, może w przyszłych modelach skorzystam z rady. Ja natomiast gąsienice już przykleiłem i wygląda to tak:17614861763824914597659659525063.thumb.jpg.e5dc14655cd976c7478823df6cea850f.jpg

Edytowane przez Robi

1 godzinę temu, Robi napisał:

Dzięki, może w przyszłych modelach skorzystam z rady. Ja natomiast gąsienice już przykleiłem i wygląda to tak:17614861763824914597659659525063.thumb.jpg.e5dc14655cd976c7478823df6cea850f.jpg

Spieszysz się z pracami, a to niestety nie sprzyja precyzji. 

Na pierwszy rzut oka widzę dwa "problemy"

Pierwszy to nienaturalne ułożenie gąsienicy z koła napędowego na koła jezdne na ich górze. 

Drugi to zbyt wysoko ułożone koło napinające z tyłu (chodź chyba nie jakoś dramatycznie):

155746006_Screenshot_20251026-1611552.thumb.jpg.a5594d4875b352a60c2517e6e7935694.jpg

Powinno to wyglądać następująco:

Screenshot_20251026-161127.thumb.jpg.9264bcf01c6b4819b77ff61559fd52f7.jpg

Kilkukrotnie wspomniałeś, że będziesz wykorzystywał niektóre sugestie w następnych modelach. Myślę, że warto testować je przy każdej możliwej sytuacji, aby z każdym modelem podnosić jakość pracy 😉

Pozdrawiam 

Maciek

1 godzinę temu, Macisso napisał:

Kilkukrotnie wspomniałeś, że będziesz wykorzystywał niektóre sugestie w następnych modelach. Myślę, że warto testować je przy każdej możliwej sytuacji, aby z każdym modelem podnosić jakość pracy 😉

Pozdrawiam 

Maciek

Zgadzam się, tylko niektóre z nich będę robił w następnym modelu takie jak np. "najpierw sklejamy później malujemy" lub właśnie te gąsienice ponieważ wątpię żeby na tym modelu ponownie mógłbym przykleić wieżę🙃

Z tym że ta flaga Ci nie będzie pasować do niczego. Już lepiej porobić dużo plandek czy szmat aby przykryć jakiś ekwipunek 

21 godzin temu, Arkos22 napisał:

Z tym że ta flaga Ci nie będzie pasować do niczego. Już lepiej porobić dużo plandek czy szmat aby przykryć jakiś ekwipunek 

z tym że trochę szkoda zakrywać takie szczegóły

• 2 weeks later...