Arkos22 Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października Jeśli chcesz robić plandeki czy zrolowane koce to polecam zakupić Wikol i z wodą rozrabiać. Później Wikol twardnieje i można śmiało malować. Wtedy nie musisz używać kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października Te kilka dni robiłem boczne koła, teraz będę malował drugie. Czy Tamiya cement może przykleić gumowe gąski? Nawąchałem się również cyjanoakrylu po nieudanej próbie przyklejenia gąsienic. Powiem tyle: uzależniające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października 9 godzin temu, Robi napisał: Czy Tamiya cement może przykleić gumowe gąski? Może. Może uda się przykleić ale trwałość spoiny będzie raczej niska. Ja bym to skleił cyjanoakrylem. Według mnie to najlepszy klej do takich rzeczy. Nie bardzo rozumiem dlaczego Tobie nie udało się skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października 10 godzin temu, Endrju napisał: Może. Może uda się przykleić ale trwałość spoiny będzie raczej niska. Ja bym to skleił cyjanoakrylem. Według mnie to najlepszy klej do takich rzeczy. Nie bardzo rozumiem dlaczego Tobie nie udało się skleić. Nie udało mi się skleić bo potrzebuję nowego. Próbowałem przykleić resztkami ale te gąsienice wyglądają tak: Totalnie nie mam pomysłu jak je wyprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października Koła zrobione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października (edytowane) Słabo widać jaki problem jest z gaskami. Foty mogły by być bardziej wyraźne. Czy chodzi o to, że się skręcają w stylu łańcucha DNA? Dla mnie praca z gąsienicami jest wysoce problematyczna i widzę jak trudno jest uzyskać "dobry" efekt. Napisałeś, że gąsienice są gumowe, czyli jest to jakaś "gotowa" zamknięta w pętlę konstrukcja? Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia. Dobrej pory składałem je w setki irytujących, wymagających masy pracy kawałków. Edytowane 25 Października przez Macisso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Października Autor Share Napisano 26 Października 7 godzin temu, Macisso napisał: Słabo widać jaki problem jest z gaskami. Foty mogły by być bardziej wyraźne. Czy chodzi o to, że się skręcają w stylu łańcucha DNA? Dla mnie praca z gąsienicami jest wysoce problematyczna i widzę jak trudno jest uzyskać "dobry" efekt. Napisałeś, że gąsienice są gumowe, czyli jest to jakaś "gotowa" zamknięta w pętlę konstrukcja? Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia. Dobrej pory składałem je w setki irytujących, wymagających masy pracy kawałków. Tak, gąsienice zwijają się jak DNA Ale nie są w pętli. Prosta gąsienica (nie w moim przypadku) którą trzeba nałożyć i skleić że sobą dwie końcówki. Natomiast nad zdjęciami jeszcze pracuję ponieważ co rusz brudzi mi się aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października 3 godziny temu, Robi napisał: Tak, gąsienice zwijają się jak DNA Ale nie są w pętli. Prosta gąsienica (nie w moim przypadku) którą trzeba nałożyć i skleić że sobą dwie końcówki. Na pewno klejenie powinno odbywać się za pomocą cyjanoakrylu. Krok po kroku mała kropelka na koło jezdne i pójdzie dobrze. Najlepiej użyj cyjanoakrylu, który daje kilka sekund na ustawienie elementu. Te "łapiące" natychmiast nie są najlepsze przy takich działaniach. Pozostaje kwestia ładnego "naciągnięcia" gąski na kołach. Może masz możliwość nałożyć je bez klejenia (na przykład lekko podklejając taśmą papierową) i złączenia że sobą obu końców? Jest patent, aby nie posklejać do wanny na stałe koła napinającego. Dzięki temu po sklejeniu obwodu gąsienicy możesz kleić gąski "od przodu do tyłu" a ewentualny minimalny luz który zostanie naciągnąć właśnie kołem napinającym i dopiero je podkleić. Walcz o powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Października Autor Share Napisano 26 Października 2 godziny temu, Macisso napisał: Na pewno klejenie powinno odbywać się za pomocą cyjanoakrylu. Krok po kroku mała kropelka na koło jezdne i pójdzie dobrze. Najlepiej użyj cyjanoakrylu, który daje kilka sekund na ustawienie elementu. Te "łapiące" natychmiast nie są najlepsze przy takich działaniach. Pozostaje kwestia ładnego "naciągnięcia" gąski na kołach. Może masz możliwość nałożyć je bez klejenia (na przykład lekko podklejając taśmą papierową) i złączenia że sobą obu końców? Jest patent, aby nie posklejać do wanny na stałe koła napinającego. Dzięki temu po sklejeniu obwodu gąsienicy możesz kleić gąski "od przodu do tyłu" a ewentualny minimalny luz który zostanie naciągnąć właśnie kołem napinającym i dopiero je podkleić. Walcz o powodzenia Dzięki, na pewno będę się starał. Natomiast ja aktualnie cyjanoakrylu nie mam, więc zastanawiałem się czy nie przykleić tego używając super glue ale nie jestem chyba aż taki szybki żeby zdążyć to przykleić. Jeśli chodzi o twój pomysł, to koło napinające to te przednie? Jeśli tak, to już jest przyklejone ale mogę je bez większego problemu odkleić więc to też może zadziałać. Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października (edytowane) Super glue to cyjanoakryl , to to samo, można by je próbować cienkim drucikiem połączyć, albo jak tu niżej na zszywki, a później układasz je na kołach, robisz zwisy odpowiednie itd.Kolo napinajace to te na koncu ostatnie Edytowane 26 Października przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Października Autor Share Napisano 26 Października (edytowane) Godzinę temu, Evildead napisał: Super glue to cyjanoakryl , to to samo, można by je próbować cienkim drucikiem połączyć, albo jak tu niżej na zszywki, a później układasz je na kołach, robisz zwisy odpowiednie itd.Kolo napinajace to te na koncu ostatnie Dzięki, może w przyszłych modelach skorzystam z rady. Ja natomiast gąsienice już przykleiłem i wygląda to tak: Edytowane 26 Października przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października 1 godzinę temu, Robi napisał: Dzięki, może w przyszłych modelach skorzystam z rady. Ja natomiast gąsienice już przykleiłem i wygląda to tak: Spieszysz się z pracami, a to niestety nie sprzyja precyzji. Na pierwszy rzut oka widzę dwa "problemy" Pierwszy to nienaturalne ułożenie gąsienicy z koła napędowego na koła jezdne na ich górze. Drugi to zbyt wysoko ułożone koło napinające z tyłu (chodź chyba nie jakoś dramatycznie): Powinno to wyglądać następująco: Kilkukrotnie wspomniałeś, że będziesz wykorzystywał niektóre sugestie w następnych modelach. Myślę, że warto testować je przy każdej możliwej sytuacji, aby z każdym modelem podnosić jakość pracy Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Października Autor Share Napisano 26 Października 1 godzinę temu, Macisso napisał: Kilkukrotnie wspomniałeś, że będziesz wykorzystywał niektóre sugestie w następnych modelach. Myślę, że warto testować je przy każdej możliwej sytuacji, aby z każdym modelem podnosić jakość pracy Pozdrawiam Maciek Zgadzam się, tylko niektóre z nich będę robił w następnym modelu takie jak np. "najpierw sklejamy później malujemy" lub właśnie te gąsienice ponieważ wątpię żeby na tym modelu ponownie mógłbym przykleić wieżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października Spoko, na bank wiedza zaprocentuje w kolejnych projektach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października Postanowiłem że flaga na tym czołgu będzie pasować idealnie, dlatego zacząłem ją robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 35 minut temu, Robi napisał: Postanowiłem że flaga na tym czołgu będzie pasować idealnie, dlatego zacząłem ją robić Yyy... Do czego? I co to za flaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października 15 minut temu, zyziek napisał: Yyy... Do czego? I co to za flaga? Flaga? No, tego... Trzeciej Rzeszy. Taka jakby "inna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października 1 minutę temu, Robi napisał: Flaga? No, tego... Trzeciej Rzeszy. Taka jakby "inna" Chyba Kriegsmarine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkos22 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Z tym że ta flaga Ci nie będzie pasować do niczego. Już lepiej porobić dużo plandek czy szmat aby przykryć jakiś ekwipunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 21 godzin temu, Arkos22 napisał: Z tym że ta flaga Ci nie będzie pasować do niczego. Już lepiej porobić dużo plandek czy szmat aby przykryć jakiś ekwipunek z tym że trochę szkoda zakrywać takie szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada Druga gąska założona i myślę że to już koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada Myślę że wyszło nieźle ale mogło być lepiej Zapraszam do galerii: https://modelwork.pl/topic/63760-panther-ausf-a-tamiya-135/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi