Skocz do zawartości

RWD 8, PZW Siedlce, 1:72

ArmiA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W końcu mam aparat i troszkę czasu, więc też się dołączę do zabawy.

Otóż, ni mniej ni więcej, z tego:

rwdsy1.jpg

chcę zrobić to:

image094.jpg

Model powstanie z resztek dwóch innych. Pierwszego (niebieskiego) kupiłem jakiś czas temu od znajomego z innego forum, drugi to nabytek z Allegro. Jak widać wyciąłem już osłony silnika, ale dla równowagi zgubiłem połowę części więc chyba łapię się na warunki konkursu.

Nie mam oryginalnego pudełka, więc go nie pokażę.

Bibliografia to magazyn Aero Technika Lotnicza, TBiU oraz plany z ostatniego Modelarza.

PS. Przepraszam za jakość zdjęcia, następne będą lepsze.

Hej ArmiA!

Super temat sobie wybrałeś!

Kleiłem i ja ten model z blaszką Part'a (galeria jest na Modelworku )

Ale nie piszę by się chwalić chodzi o to, że jakbyś miał jakieś pytania lub wątpliwości to chętnie pomogę o ile będziesz w ogóle pomocy potrzebował

Pozdrawiam i kibicuję !

Ipkinss

Ipkinss, galerię z twoim RWD to ja widziałem wielokrotnie i dalej nie mogę wyjść z podziwu

Ja wprawdzie będę robił nieco inną wersję, bo DWL czyli produkowaną w Doświadczalnych Warsztatach Lotniczych. Sprawia to trochę problemów, bowiem samoloty te potrafiły się dość sporo różnić od siebie, np. prawie każdy miał inne wyposażenie kabiny, a ja nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym, jak dokładnie wyglądał mój egzemplarz. No ale cóż, skoro ja nie mogę tego znaleźć, to może nikt inny nie znajdzie żeby wytknąć błąd.

Tomaszu, skąd masz tą informację? Na stronie Mastercrafta od dawna widoczne jest pudełko, ale w żadnym sklepie ich nie widziałem.

Dzięki

W swoim DWL-u na pewno nie wyjmuj "zegarów" na zewnątrz. Także stopnie do kabiny powinny być po prawej stronie, a nie po lewej jak w PWS-ie. Ale przynajmniej nie musisz przerabiać kolektorów spalin bo w wersji dwl były bez osłony

Przestudiuj dokładnie Aero i TBiU - łącząc te dwie publikacje można się sporo dowiedzieć i wyjaśnić niektóre wątpliwości tak, by nie popełnić błędu merytorycznego

Aha PZW nie zrobiło zbiornika oleju więc czeka Cię dorabianie wnik3

PS. Zawsze chciałem mieć DWL-a obok PWS-a może skuszę się dzięki Twojej relacji

Pozdrawiam Ipkinss

O zbiorniku oleju wiem. O zegarach również - wersja PWS miała wyjmowaną środkową część kokpitu, więc zegary na uszach były potrzebne, aby instruktor widział wtedy jakie są parametry lotu. Natomiast kwestiami problematycznymi dla mnie są tablice przyrządów - w Aero jest inne ustawienie, w Modelarzu inne, part znowuż też robi inne. Brakuje mi też informacji o ściankach bocznych - wiem, jak wygląda kratownica, ale nie mam kompletnie pojęcia, jak wyglądają np. dźwignie sterowania ciągiem silnika. Gdzieś na dysku znalazłem taki rendering:

rwdzhp2vclo6.jpg

Nie wiem, na ile jest on poprawny (choć pewne błędy widzę gołym okiem, np. uszy pod zegary z przodu, które w wersji DWL nie występowały), ale jak nie znajdę nic innego to dziej się wola boska.

ArmiA, zastanawiałem się trochę nad problemem przedniej tablicy przyrządów w DWL-u. Poszperałem w zdjęciach i książkach no i niestety nie znalazłem wyraźnego określenia jak rzeczona wyglądała :( Osobiście spróbowałbym obejść ten problem i zrobić tablicę taką jak w wersji pws dodatkowo montując na niej to, co w PWS-ie wyjęto na zewnątrz czyli wysokościomierz i obrotomierz.

A ta grafika to chyba jakaś radosna twórczość autora

Aha jeśli chodzi o manetkę gazu to z racji tego, że również ciężko o dokładne informacje może wzoruj się na innych konstrukcjach RWD. Np. W "Czapli" manetka była po lewej stronie kabiny

No cóż czasem trzeba improwizować...niestety nader często jeśli chodzi o "nasze" samoloty a szkoda.

Czekam na dalsze postępy

Pozdrawiam Ipkinss

Hej!

Poczytałem trochę i dalej nic nie wiem Wychodzi na to, że prawie każdy samolot z DWL miał nieco inną tablicę, zależnie od indywidualnego zamówienia. Problem w tym, że nie wiem, jaką miał mój egzemplarz

Masz rację, że obrazek u góry to radosna twórczość, ale i tak zrobię gaśnicę. Natomiast problemem jest dla mnie materiał, z którego wykonano deski rozdzielcze - tutaj jest to ewidentnie sklejka, ale widziałem modele, których autorzy zastosowali najróżniejsze materiały - od drewna do aluminiowej blachy. Ja chyba zostanę przy sklejce, bo jakoś tak najbardziej mi pasuje.

Sam model jest na etapie szlifowania wyprasek (makabra ), ale posiedzę przez noc to może jutro rano będę miał już coś do pokazania.

Żeby temat nie spadł na drugą stronę postanowiłem coś pokazać

9eac58902d9b320dmed.jpg

To białe to blok silnika, jeszcze przed finalną obróbką i polerowaniem. A te małe elementy na nim to dźwignie przepustnic. Ich wygląd jest kompletnie wyssany z palca, ale cóż poradzić, nie mam fotki. Trochę się z nimi męczyłem (patrz-rozmiar). wykonane są z cienkiej aluminiowej blaszki pozyskanej z podgrzewacza (taka mała okrągła świeczka).

• 2 weeks later...

Życzę powodzenia

Nie zauważyłem, że ten RWD już jest w konkursie i zacząłem robić swojego mimo to też go zgłoszę i skończę, i wstawię chyba Su-22 z Mastercrafta.

Pojawiło się na Allegro. Jakbym miał zbędnego tysiaka to nie miał bym już wątpliwości :(

BTW pokarało mnie za zaczynanie modelu przed dokończeniem kompletowania dokumentacji - w książce Dulęby i Glassa "Samoloty RWD znajduje się piękna fota kratownicy, która pokazuje również dźwignie gazu, które kompletnie nie przypominają moich :(

• 3 weeks later...