Jump to content

B-58 Hustler [Revell 1:48]

Michał_Kielce
 Share

Recommended Posts

Jeden nieskończony a już następny pod nożem (cyrklem :P). Jak w tytule, tutaj będę relacjonował w miarę swoich skromnych możliwości budowę tego ogromnego bombowca.

Linie wypukle... no nic, zabawa będzie jeszcze większa. Jednak jest problem. By wierniej odwzorować linie podziału korzystałem ze schematu: http://www.rcmodelmaker.com/images/B-58drawings/B58%20Hustler%201.jpg

Niektóre odległości pomiędzy punktami są dobre ale pozostałe są wzięte z sufitu, no to szukam innego, tym razem z naciskiem by był to schemat wersji A bombowca. I znalazłem: http://www.rcmodelmaker.com/images/B-58drawings/G.D.%20B-58A.jpg

Porównanie obydwu wygląda tak:

Rozstaw silników taki sam ale krawędzie skrzydeł to tragedia, w ogóle się nie "zlewają".

Kilka fotek tego co już zostało zrobione:

6bc7a4d96dfba951m.jpg

7203e2499581eb32m.jpg

Linie rysowałem w oparciu o pierwszy schemat, na szerokość jest dobrze ale model jest znacznie dłuższy. Co zrobić w takiej sytuacji.

I jeszcze jedno, drugi schemat jest uboższy w linie... na którym mam się wzorować? Szczerze mówiąc to ten pierwszy mi się bardziej podoba :P

Wygląda na to że górna powierzchnia skrzydeł gotowa do rycia cyrklem...

dd6166fbd0d2bb3am.jpg

4f1d6753e2561501m.jpg

Choć póki co nie zamierzam. Najpierw całego tak obrysuję i dopiero. Chcę uniknąć sytuacji z La-5 gdzie każdy cm kwadratowy był kilka krotnie zaszpachlowany i ścierany papierem ściernym bo jakieś nowe rysunki mi wpadły w ręce.

Dawno, dawno temu (bodajże w 1992) robiłem ten model. Linii nie ryłem - starałem się zachować te istniejące. Zresztą zastanawiam się, czy gdybym go teraz miał robić, to bym je przerył? Chyba też nie

Po sklejeniu i umiejętnym pomalowaniu kilkoma odcieniami 'metalu', Hustler robi naprawdę powalające wrażenie

Zatem przyglądam się Twojej relacji i trzymam kciuki za pomyślny obrót sytuacji