erykko Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Poniżej zdjęcia zrobione przeze mnie, jak widać miejscami można znaleźć nadlewki, ale po sklejeniu te elementy nie będą widoczne. Zdjęcia marnej jakości, bo i fotograf (czyli ja) słaby. Jako, że ten model trochę mi zalegał, a z drugiej strony chciałem spróbować cywila (wstrzymałem warsztat z t-54), więc wystartowałem w tym konkursie, będzie to mój pierwszy model cywilny, dlatego pewnie co chwila będę prosił Was o pomoc. Jak widać to Porsche nie jest wymagającym modelem, ale na początek powinno wystarczyć, nie mam na razie podkładu, a już mnie korci, żeby coś pomalować. Właśnie dlatego zwracam się do Was z pytaniem: czy cywile można malować bez podkładu? W pancerce podkładem często jest zwykła farba (ja używałem czarnej), ale czy tu też można jej użyć? Czy koniecznie trzeba surafacera lub coś w ten deseń? Z góry dziękuję za każdą pomoc. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 b.) Startujemy wszyscy od zera, z nowym modelem a warunkiem zakwalifikowania modelu do oceny jest przedstawienie "In-boxa" tegoż modelu w pierwszym poście relacji. W regulaminie nie jest to zabronione Nie chodzi, żeby przedstawić in-boxa jakiegokolwiek z egzemplarzy modelu wyprodukowanego kiedykolwiek, ale należy przedstawić stan swoich wyprasek. Jeżeli nie masz tego a zacząłeś już sklejanie, model zostanie przeniesiony z warsztatu konkursowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Sklejania nie zacząłem, mogę wkleić stan wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Wklej i wszystko powinno być w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Jako, że nie miałem czasu (nawet w ferie...) dopiero teraz reaktywuję ten wątek. Na razie bawię się z podkładem. I mam do Was pytanie: jakiego użyć papieru do wyrównania podkładu? hobbysta lub mojehobby, bo jeszcze chciałem jakieś cążki do cięcia kupić. W cywilach zawsze matujecie części przed nałożeniem podkładu? Zauważyłem, że niektórzy robią to skrzętnie, a inni pomijają tą czynność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Z malowaniem cywili jest tak samo jak z malowaniem prawdziwych aut. Powierzchnia pod podkład musi być idealnie przygotowana - rolą podkładu jest: 1. Zwiększenie przyczepności farby bazowej do karoserii/elementu 2. Częściowe wyrównanie powierzchni 3. Ukazanie nieusuniętych defektów na karoserii - rysy, jamki skurczowe itp. ( kolor szary podkładu ) Do wyrównania podkładu użyj papieru 2000 - tego samego możesz użyć przy kolorze bazowym, o ile nie jest metalikiem ani perłą ( oczywiście jeśli ppowierzchnia nie jest gładka ). Ja pomijałem tą czynność tylko w przypadku podkładu Tamiyi w spreyu - daje gładką powierzchnię - ine podkłady, nakładane z aerografu wymagają szlifowania, inaczej powierzchnia będzie chropowata i taki będzie efekt końcowy. Także szlifowanie obowiązkowe. Co do cążków polecam Tamiyi - http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=1332779&kateg=284003 Super sprawa - idealnie tnie, nie łamie kruchych części, nawet ramek z przezroczystego plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Chyba wygłupiłem się z podkładem Valleyo, bo przeczytałem że nie jest najlepszej jakości i łatwo powstają pęknięcia. Chyba będę musiał kupić coś innego. I oczywiście zmywacz, żeby kastę oczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Dużo osób twierdzi, że jest bardzo dobry. Ja miałem problemy z pryskaniem z puszki, ale z aerografu nakładał się dobrze. Jeśli mogę zaproponować to zakup sobie Mr. Surfacer - szary 1200 lub biały 1000 ( jakby coś mam na sprzedaż w słoiczkach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Właśnie zamówiłem to ustrojstwo i zobaczę jak będzie działał. Ten Vallejo to cały czas mi pęka (tylko wnętrze wyszło jako tako), podwozie mimo iż psikałem w dużych odstępach czasu popękało, kasta mogła popękać bo za gęsto pokrywałem podkładem, ale przy podwoziu się pilnowałem. Następnym razem spróbuję trochę tego podkładu spuścić z puszki i pobawić się aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 Dzisiaj przyszedł surfacer i zmywacz Wamodu, zabieram się za usuwanie podkładu. A jutro nakładam surfacera. Po farbki muszę pojechać do modelarskiego. Jaki polecacie mi kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 A może jakieś fotki ? Kolor np żółty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Kilka słów do sposobu robienia zdjęć... Widzimy przedmioty, od których światło się odbija (Księżyc) albo emitujące światło (gwiazdy) Jeśli chcesz aby było coś widać na Twoich fotkach - ustawiaj się tyłem ewentualnie bokiem do źródła światła - w Twoim przypadku okna. Jeśli już musisz robić fotki na parapecie - doświetlaj lampą albo np. na przeciwko okna za aparatem trzymaj lustro lub karton z białym papierem lub folią odblaskową. Wtedy na pewno na zdjęciach będzie więcej widać szczegółów Twojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 Dzięki za podpowiedzi. Chyba jednak kupię nową kastę (o ile znajdę samą kastę). Mimo zmywania od czwartku nadal pewne szczegóły są praktycznie nie do uratowania. Trochę się dzisiaj jeszcze pobawię nożykiem i zobaczę co się da zrobić. Ale znając życie zamiast coś zrobić zapewne coś uszkodzę Podwozie jakoś lepiej idzie. i jest wykonane z grubszego plastiku, więc nie mam specjalnych obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Pokaż foto i powiedz [napisz] w czym problem ? Bo sam podkład przecież można zeszlifować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Akurat mam w tej chwili uszkodzony aparat, a zdjęcia z telefonu jakością nie grzeszą. Być może w następnym tygodniu pożyczę jakiś aparat od sąsiada. Najgorzej martwią mnie linie podziału. Co prawda trochę udało mi się odzyskać przy pomocy nożyka modelarskiego, ale nie mam zbyt dużej wprawy i często zarysowuję powierzchnię. Jedynie dach wygląda dobrze-po wielokrotnym przecieraniu go papierem ściernym zdaje się mieć gładką fakturę. I co najgorsze-przy odtwarzaniu linii podziału oderwałem kawałek uszczelki okiennej w przedniej szybie. Jak zapewne zauważyliście dałem już ogłoszenie w dziale giełda. Przy odrobinie szczęście może znajdę kogoś kto sprzeda mi kastę za kilka, kilkanaście złotych. A tak przy okazji: co myślicie o podkładach zero-paints? I czego najczęściej używacie jako lakier w cywilnych? Wystarczy Sidolux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Jako bezbarwny używam najczęściej dwuskładnikowego lakieru samochodowego, gdyż karoserie zazwyczaj maluję właśnie farbami samochodowymi. Jak już maluję modelarskimi to Gunze. Ostatnio chciałem zacząć regularnie malować modelarskimi farbami karoserie znowu, ale po ciężkich przygodach stwierdziłem "Samochodówki ponad wszystko" i NIGDY więcej nie będę malować kasty żadną Tamiya, Gunze, Humbrol, Model Master czy inne Valejo Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ja maluję Gunze serii C (celulozowe - takie jak stare samochodowe czyli na bazie nitro) i Zero (prawie to samo). Bezbarwne - to samo - Gunze C i Zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Chyba znalazłem powód pękania podkładu. Dzisiaj wypróbowałem Vellejo na kawałkach plastiku, które pozostały mi z innych modeli i okazało się, że już nie pęka. A przyczyną jest... malowanie na balkonie. Ostatnio malowałem na balkonie, gdzie była wysoka temperatura i wydaje mi się, że właśnie pod wpływem zbyt szybkiego schnięcia podkład pękał. Dzisiaj natomiast spróbowałem u siebie na biurku (oczywiście zabezpieczyłem je stertą gazet) i ku mojemu zdziwieniu nawet gdy malowałem grubo po kilka razy w jednym miejscu podkład nie pękał. Tak więc wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią mi, że to temperatura może mieć coś wspólnego z niewłaściwym działaniem owego specyfiku. A farbki zero to kupiłem, ale do następnego projektu, czyli Yamahy YZR-M1, którą pozostawiłem sobie na wakacje, bo w sumie ma najwięcej części ze wszystkich modeli jakie kiedykolwiek robiłem i szkoda by mi było zmarnować takiej piękności:) Ja maluję Gunze serii C (celulozowe - takie jak stare samochodowe czyli na bazie nitro) i Zero (prawie to samo).Bezbarwne - to samo - Gunze C i Zero. A te lakiery Gunze są dostępne do aerografów czy tylko w aerozolu? I czy ktoś wie czy dostanę je gdzieś w Lublinie? Bo wolałbym wesprzeć lokalne sklepy, a nie wysyłkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Farby Gunze są w słoiczkach po 10 ml - są to koncentraty do rozcieńczenia. Ja rozcieńczam firmowym rozcieńczalnikiem w proporcjach 1 cz farby + 3 cz rozcieńczalnika i taką mieszanką maluję aerografem z dyszą 0,4 mm. Gunze nie robi farb w sprayu - jedynie podkłady i bezbarwne. Na innym forum znalazłem listę sklepów w Lublinie http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=53&t=448 - może mają farby tej firmy chociaż wątpię... Najlepiej zamówić w www.gunze.pl Mają bardzo duży wybór http://www.gunze.pl/go/_category/?idc=id_14&order=1&page=1&producer_id=0&record_row=long&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myeti Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Witam Radzę Ci abyś poszukał innego miejsca do malowania, np. garaż lub piwnica (oczywiście najlepiej z wentylacją) gdyż balkon jest praktycznie na wolnym powietrzu i wiadomo że tam zawieje, tu zadmucha.. Chodzi mi o o dobre rozpylanie farby na kastę. Pokój też nie jest idealnym do tego miejscem, zrozumiesz mnie jak zaczniesz malować zero paints i poczujesz tą woń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 19 Maja 2009 Autor Share Napisano 19 Maja 2009 Garażu nie posiadam, ale pomyślę o piwnicy lub pralni, z której i tak żaden z moich sąsiadów nie korzysta. I niestety muszę wstrzymać prace z powodu zniszczenia ponownie zapodkładowanej kasty. Przyjechała rodzinka z małym dzieckiem (dzieckiem "niszczycielem"), które niestety zniszczyło budę. Oczywiście nie gniewałem się specjalnie, bo to w końcu małe dziecko. A ten incydent tylko mnie zmobilizuje do kupienia nowej kasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Prace powoli posuwają się do przodu. Z powodu uszkodzonego aerografu maluję wóz sprejem Motip, do tego flock, nawet nieźle to wygląda. Zdjęć na razie nie wrzucę (z aparatem też jest problem). Pozostaje tylko nadal uszkodzone nadwozie, nikt nie posiada go na sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi