Jump to content

1:35 USMC M4 Sherman (Italeri)

Monty
 Share

Recommended Posts

dsc03241bz5.jpg

No to po inboksie pora na temat warsztatowy. Pierwsze klejenia, pierwsze pomyłki ale i niedopatrzenia producenta. Kilka zdjęć:

Tu wspomniany błąd producenta, jedna część była wybrakowana, musiałem z wykałaczki dorobić brakujący element:

dsc03251hs7.jpg

w2048.png

Po sklejeniu prawie całego układu jezdnego:

dsc03254bp7.jpg

w2048.png

Po częściowym malowaniu wraz z również częściowo sklejoną wanną (niepomalowaną oczywiście):

dsc03261sm7.jpg

w2048.png

dsc03256iy2.jpg

w2048.png

dsc03262mt0.jpg

w2048.png

Teraz zaopatrzę się w farby i w zależności od funduszy być może w blaszki (wczoraj miałem zamiar kupić jednak wszystkie modelarskie były pozamykane, co się dziwić w sumie) i zajmę się Shermanem w miarę kiedy będzie na to czas. Zapraszam do śledzenia tematu, gorzej jeśli będę bardzo kaleczył...

tez walcze w tej chwili z tym Shermanem. troche denerwuje niedbale wykonanie, niestety przyzwyczailem sie do Tamki i Dragona.

kupilem blaszki Eduarda plus Friule, choc jak na Italeri gumiaki nie sa najgorsze. powodzenia, beda obserwowal

Pora na kolejne kroki jakie poczyniłem w związku z Shermanem. To co zauważyłem przy składaniu tegoż modelu to straszna niedbałość producenta jak dobrze zauważyłeś adalek. Bardzo dużo elementów nie pasuje a niektórych nawet nie ma... Ale cóż, trzeba przeżyć.

Na początek mój pośpiech - przykleiłem układ jezdny po czym stwierdziłem, że go 'odkleję' i najpierw pomaluję wszystko... tak, wiem, głupota z mojej strony ale wszystko na szczęście wyszło w porządku.

dsc03423iw6.jpg

w2048.png

Tył kadłuba (niepomalowany):

dsc03422oa7.jpg

w2048.png

Przód (j.w.):

dsc03424lv3.jpg

w2048.png

Pomalowane gąski:

dsc03428lr7.jpg

w2048.png

Pomalowane wstępnie podwozie (2 warstwy):

dsc03431wj8.jpg

w2048.png

Pomalowany wstępnie kadłub (j.w.):

dsc03433an9.jpg

w2048.png

Podwozie sklejone:

dsc03436sy7.jpg

w2048.png

Kadłub z kilkoma szczegółami doklejonymi ale niemalowanymi, pomaluję jak wszystko będzie sklejone:

dsc03437ok2.jpg

w2048.png

Przód już po sklejeniu kadłuba do wanny:

dsc03440yg1.jpg

w2048.png

I to na razie by było tyle, obserwacje i wnioski?

1. będzie potrzeba trochę szpachli bo model pozostawia trochę do życzenia.

2. niestety będzie 'bezblaszkowy' w związku z moim brakiem funduszy. Ale czy to znaczy, że gorszy? Zobaczymy.

Pozdrawiam

Radzę ci nie malować modelu przed sklejeniem. Np. włazy i inne elementy doklejone do kadłuba lepiej malować w całości. Tak samo sklejona góra z dołem kadłuba. Teraz jak będziesz szpachlował to zniszczysz farbę i trzeba znowu malować, tak samo z plamami kleju.

Czyba za gęstą farba malujesz bo smugi zostawia.