Skocz do zawartości

Panzer I C TriStar 1/35

nowicjusz2001

Rekomendowane odpowiedzi

Dawny TriStar obecnie pod szyldem HobbyBoss.

1. Grafika koncepcyjna na pudełku jest od czapy tak samo zresztą jak schemat malowania:

Ten konkretny egzemplarz (numer na wieży 15) akurat jest uwieczniony na fotografiach. Udało mi się znaleźć dwie, które załącze tutaj dla celów dyskusji.

Jasno z nich wynika, że właściwy kolor to Dunkelgelb, a nie jak sugeruje producent Dunkelgrau. 

2. Te same zdjęcia pokazują też zdemontowane główne uzbrojenie i pozostawione MG34. Swoją drogą ma to sens w modelu - o ile nie wymieniamy luf to lepiej jak na zdjęciu tego głównego nie montować. Paskudny patyk 

3. Z tego co wyniuchałem na froncie wschodnim było kilka lub kilkanaście Panzer I C. Podejrzewam, że większość nie przetrwała. Przechwycone egzemplarze pochodzą z frontu zachodniego głównie z Normandii.

4. Ogółem wyprodukowano tylko 40 egzemplarzy w tym 6 prototypów. Numery seryjne od 150100 do 150140.

5. Używano go jako czołgu do przeprowadzania zwiadu. Był szybki rozpędzał się do 50 km/h i miał całkiem dobry pancerz jak na taki czołg. Rzecz jasna większych szans z większymi czołgami nie miał, ale lżejsze pojazdy mógł pokąsać.

6. Produkcji zaprzestano, ponieważ ogólnie główne uzbrojenie było takie sobie i po drugie stworzono lepszy czołg na bazie Panzer 2.

Ten z numerem 15 według moich informacji służył w Pierwszej Dywizji Pancernej, pierwszy batalion rozpoznawczy . 

Ja wymieniam lufy na produkty Master.

Najcięższej było znaleźć odpowiednik głównego uzbrojenia ostatecznie robi za nie 2cm L/50 Kw.K 38 tylko bez końcówki.

Zdjęcie tylko w celach dyskusji 

n9Rteh7.jpeg

pB4NdCx.jpeg

4 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Jasno z nich wynika, że właściwy kolor to Dunkelgelb, a nie jak sugeruje producent Dunkelgrau. 

4. Ogółem wyprodukowano tylko 40 egzemplarzy w tym 6 prototypów. Numery seryjne od 150100 do 150140.

Zdjęcie tylko w celach dyskusji 

n9Rteh7.jpeg

pB4NdCx.jpeg

No z tym kolorem to wcale tak jasno nie wynika , popatrz na te zdjęcia niżej, ten sam pojazd , a na dolnym widać że to panzergrau, a widząc tylko górne można by pomyśleć że jest  jasny, ale to światło oślepia więc wchodzi kwestia oświetlenia, numery seryjne  były 150101-150140 

Z drugiej strony jak zdobyty w 1944 to mógł mieć dunkelgelb , wprowadzony na początku 1943, ale trudno z tego Twojego foto jednoznacznie okreslić, jak to zwykle na czarno białych ciężko jest.

Zdjęcia z Panzer Tracts No.1 -2 Tylko do dyskusji

Screenshot_2026-01-31-12-18-57-873_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Evildead

I kolejny niemiecki "panzer":)

Będę zaglądał

Znaczy ten z numerem 15 na wieży jest datowany na 1943 na froncie wschodnim więc raczej Dunkelgelb tzw Inital byłby dobry.

To co pokazałeś to pojazd, który świeżo wyjechał z fabryki, a początkowe egzemplarze były w Panzergrau

Przy okazji wizjery dowódcy jakim kolorem zaznaczyć.

24 minuty temu, Evildead napisał:

No z tym kolorem to wcale tak jasno nie wynika , popatrz na te zdjęcia niżej, ten sam pojazd , a na dolnym widać że to panzergrau, a widząc tylko górne można by pomyśleć że jest  jasny, ale to światło oślepia więc wchodzi kwestia oświetlenia, numery seryjne  były 150101-150140 

Z drugiej strony jak zdobyty w 1944 to mógł mieć dunkelgelb , wprowadzony na początku 1943, ale trudno z tego Twojego foto jednoznacznie okreslić, jak to zwykle na czarno białych ciężko jest.

Zdjęcia z Panzer Tracts No.1 -2 Tylko do dyskusji

Mi bardziej chodziło o porównanie zdjęć tego samego pojazdu z obu stron a jak by inny kolor , wiadomo że początkowa produkcja  to 7021, to jak masz pewność ze ten 15 to 43r  to 7028 pewnie śmiało można, a wizjery to różnie, jedni mówią zielonym , drudzy niebieskim itp , są niby dedykowane jakieś farby mig do peryskopów, to w sumie przezroczyste było, trochę jak by w  w jakiś zielonkawy odcień wchodziło

Zrzut ekranu 2026-01-31 131521.png

Edytowane przez Evildead
  • Like 1

Godzinę temu, Evildead napisał:

Mi bardziej chodziło o porównanie zdjęć tego samego pojazdu z obu stron a jak by inny kolor , wiadomo że początkowa produkcja  to 7021, to jak masz pewność ze ten 15 to 43r  to 7028 pewnie śmiało można, a wizjery to różnie, jedni mówią zielonym , drudzy niebieskim itp , są niby dedykowane jakieś farby mig do peryskopów, to w sumie przezroczyste było, trochę jak by w  w jakiś zielonkawy odcień wchodziło

Zrzut ekranu 2026-01-31 131521.png

Pewność pozorną chyba teraz mam. 

Na samym froncie wschodnim wysłano dwa tego typu czołgi. Jeden został zniszczony drugi odesłano do napraw w grudniu 1943. Oba wspomniane trafiły tam w marcu 1943 w sensie na front. Tak więc mogły być jednak Panzergrau. 

Przyznaję, że mogłem źle zinterpretować zdjęcie szczególnie to pierwsze.

Pierwszy Panzer I stracono w bitwie o Kijów w październiku 1943.

Natomiast już w lipcu w spisie pierwszej dywizji pancernej nie ma już wzmianki o tych dwóch czołgach. Na moje zostały wycofane.

Więc jednak Panzergrau wychodzi w teorii.

Jak dobrze kojarzę w lutym 1943 wszedł rozkaz zmiany na Dunkelgelb.

Czołgi do pierwszej dywizji trafiły w marcu więc..obie wersje są prawdopodobne.

Edytowane przez nowicjusz2001
  • Like 1

1 godzinę temu, nowicjusz2001 napisał:

Pewność pozorną chyba teraz mam. 

Na samym froncie wschodnim wysłano dwa tego typu czołgi. Jeden został zniszczony drugi odesłano do napraw w grudniu 1943. Oba wspomniane trafiły tam w marcu 1943 w sensie na front. Tak więc mogły być jednak Panzergrau. 

Przyznaję, że mogłem źle zinterpretować zdjęcie szczególnie to pierwsze.

Natomiast już w lipcu w spisie pierwszej dywizji pancernej nie ma już wzmianki o tych dwóch czołgach. Na moje zostały wycofane.

Więc jednak Panzergrau wychodzi w teorii.

Jak dobrze kojarzę w lutym 1943 wszedł rozkaz zmiany na Dunkelgelb.

Czołgi do pierwszej dywizji trafiły w marcu więc..obie wersje są prawdopodobne.

Wszystko jest tutaj możliwe, ciężki to temat, bo niszowy :) , praktycznie nie ma info, a o kolorze tym bardziej,  7028 dokładnie luty/marzec 1943, pewnie bezpiecznie Hobby boss/tristar poszedl w 7021 tak jak zaczynała się produkcja , także ciężko ... tu jeszcze ciekawa fota z późny 42, wczesny 43 , widać że kanister się różni i jest w ciemno  szarym , druga fota  też kanister z woda ciemny a kadłub wygląda na jaśniejszy czyli pewnie 7028 :) 

Zdjęcia tylko w celach dyskusji  

Zrzut ekranu 2026-01-31 141907.png

Zrzut ekranu 2026-01-31 144148.png

Edytowane przez Evildead

Z kolorem na szczęście mogę jeszcze chwilę pomyśleć.

Na początku zabrałem się za wieżę, bo ma najmniej elementów.

O wyższości produktów Mastera nie ma co dyskutować.

GM-35-028 czyli lufa MG-34

GM-35-008 czyli główne uzbrojenie. Nie użyłem tutaj samej końcówki gdyż sama rura była mi potrzebna. W normalnej ofercie nie ma tego elementu, a to co daje Master jest najbliższe temu co było potrzebne.

Teraz już wiem, iż jeden bok muszę lekko przeszlifować.

Właz raczej zrobię otwarty. Dojdą jeszcze elementy PE.

IMG_20260131_161839.jpg

IMG_20260131_162100.jpg

IMG_20260131_162116.jpg

Spawy po bokach wieży będziesz dorabiał ?, tzn to nie mus , ale ładniej by było jak byś to zeszlifował z tej wieży co jest i na miejscu łączenia wkleił np cienki pręcik polistyrenowy , albo prościej wyciągnięty na gorąco z ramki, następnie go smarujesz np tamiya extra thin, czekasz aż zmięknie, i kroisz nożykiem od góry do dołu, to dobry sposób na drobne spawy tego typu.

Edytowane przez Evildead

2 minuty temu, Evildead napisał:

Spawy będziesz dorabiał ?, tzn to nie mus , ale ładniej by było jak byś to zeszlifował z tej wieży co jest i na miejscu łączenia wkleił np cienki pręcik polistyrenowy , albo prościej wyciągnięty na gorąco z ramki, następnie go smarujesz np tamiya extra thin, czekasz aż zmięknie, i kroisz nożykiem od góry do dołu, to dobry sposób na drobne spawy tego typu.

Raczej spawy sobie odpuszczę nie ten wzrok   na tak mały w sumie czołg. W Tiger itp bym pomyślał.

5 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

Na samym froncie wschodnim wysłano dwa tego typu czołgi. Jeden został zniszczony drugi odesłano do napraw w grudniu 1943. Oba wspomniane trafiły tam w marcu 1943 w sensie na front. Tak więc mogły być jednak Panzergrau.  ... .

Planując malowanie trzeba pamiętać że gdy wysyłano te dwa Pz.Kpfw.I Ausf. C, Sd.Kfz. 101 do 1Dywizji Pancernej - to ta jednostka stacjonowała w GRECJI.

Nowe pojazdy wysłane do tego teatru działań były na pewno dostosowane kolorystycznie  czyli Tropen II.

Ten zniszczony to Fgst.150101. W grudniu 1943 roku ten drugi wysłano do naprawy. Tylko te dwie maszyny były na froncie wschodnim. 

Pozostałe 38 czołgów wcielono  - 28 lipca 1943 roku - we Francji do utworzonego 58. Rezerwowego  Korpusu  Pancernego.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 2

7 minut temu, meser262 napisał:

Planując malowanie trzeba pamiętać że gdy wysyłano te dwa Pz.Kpfw.I Ausf. C, Sd.Kfz. 101 do 1Dywizji Pancernej - to ta jednostka stacjonowała w GRECJI.

Nowe pojazdy wysłane do tego teatru działań były na pewno dostosowane kolorystycznie  czyli Tropen II.

Ten zniszczony to Fgst.150101. W grudniu 1943 roku ten drugi wysłano do naprawy. Tylko te dwie maszyny były na froncie wschodnim. 

Pozostałe 38 czołgów wcielono  - 28 lipca 1943 roku - we Francji do utworzonego 58. Rezerwowego  Korpusu  Pancernego.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dzięki za info. Tropem II to będzie jaki kolor?

45 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Tropem II to będzie jaki kolor?

Pojazdy dwubarwne - RAL8020 + RAL 7027

Trochę lepszej jakości: tylko w celach dyskusji.

934390974_meser262@000.thumb.jpg.fd6e3cfe6837c63e765cc4a5723a0ef0.jpg

Fgst.150101 - lipiec 1942 roku.

PS.

2039703613_meser262@000a.jpg.3a0be64fe9f750b9182bdc62e74295a9.jpg

1372905097_meser262@000b.jpg.4f50643495a7b5f3a16f5de95e82c378.jpg

803964061_meser262@000c.jpg.9ad977dcd8da18f6b848ab6028a90804.jpg

1453137869_meser262@000d.jpg.c000954e99449b62c03eeae08802cec4.jpg

Pojazdy z marca 1943 roku - RAL 7028

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
PS

1 godzinę temu, meser262 napisał:

Pojazdy dwubarwne - RAL8020 + RAL 7027

Trochę lepszej jakości: tylko w celach dyskusji.

934390974_meser262@000.thumb.jpg.fd6e3cfe6837c63e765cc4a5723a0ef0.jpg

Fgst.150101 - lipiec 1942 roku.

PS.

803964061_meser262@000c.jpg.9ad977dcd8da18f6b848ab6028a90804.jpg

Pojazdy z marca 1943 roku - RAL 7028

Pozdrawiam

Krzysztof

Tylko to ten sam pojazd sfotografowany w tym samym czasie, przynajmniej według Jentza i Doyla

w sumie to ciężko stwierdzić z tego pierwszego foto czy tam widać ten troopen II, wygląda jak ciemny szary, poniżej jest f,  jednak dwa kolory się odznaczają  jakieś plamy jaśniejsze widać, podobny okres i rejon, no i tu podpisane kolory, tu ten Troopen II się zgadza

Zrzut ekranu 2026-01-31 220436.png

Edytowane przez Evildead

46 minut temu, Evildead napisał:

Tylko to ten sam pojazd sfotografowany w tym samym czasie, przynajmniej według Jentza i Doyla

Zgadza się tak podpisali te dwie fotki w Panzer Tracks No.1-2.

Jeden ciemny, drugi jasny - dwie fotki zrobione w słońcu - ( słońce świeci od przodu/trochę z boku). Moim zdaniem nie może być to ten sam pojazd.

Dodatkowo nie może być to pojazd Fgst.150101 na podwórzu fabryki pod koniec 1942 roku - (Fgst.150101).

1 lipca 1942 roku czołg otrzymał oznaczenie, pod którym jest dziś najlepiej znany: Pz.Kpfw.I Ausf. C, Sd.Kfz. 101. Mniej więcej w tym samym czasie rozpoczęła się również produkcja seryjna.

Moim zdaniem na tych pięciu fotkach które wkleiłem są przedstawione trzy pojazdy.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka

9 minut temu, meser262 napisał:

Zgadza się tak podpisali te dwie fotki w Panzer Tracks No.1-2.

Jeden ciemny, drugi jasny - dwie fotki zrobione w słońcu - ( słońce świeci od przodu/trochę z boku). Moim zdaniem nie może być to ten sam pojazd.

Dodatkowo nie może być to pojazd Fgst.150101 na podwórzu fabryki pod koniec 1942 roku - (Fgst.150101).

1 lipca 1942 roku czołg otrzymał oznaczenie, pod którym jest dziś najlepiej znany: Pz.Kpfw.I Ausf. C, Sd.Kfz. 101. Mniej więcej w tym samym czasie rozpoczęła się również produkcja seryjna.

Moim zdaniem na tych pięciu fotkach które wkleiłem są przedstawione trzy pojazdy.

Pozdrawiam

Krzysztof

No w sumie jak by się przypatrzeć to za bardzo z tyłu gąsienic zapasowych nie widać na tym pierwszym foto, na czwartym są,  także widocznie trzy inne  :), luzik , grunt to że temat żyje.

40 minut temu, Evildead napisał:

No w sumie jak by się przypatrzeć to za bardzo z tyłu gąsienic zapasowych nie widać na tym pierwszym foto, na czwartym są,  także widocznie trzy inne  :), luzik , grunt to że temat żyje.

Trzy inne, różnią się zaślepkami na wyrzutnikach granatów i reflektorach, "oznaczeniami" na kanistrach, zamocowaniem drugiej łopat i zapasowymi gąsienicami, o których wspomniałeś.

21 minut temu, Soris napisał:

Trzy inne, różnią się zaślepkami na wyrzutnikach granatów i reflektorach, "oznaczeniami" na kanistrach, zamocowaniem drugiej łopat i zapasowymi gąsienicami, o których wspomniałeś.

To tak ,  drugie i trzecie, piąty chyba też  to to samo, ale ten pierwszy i czwarty te zaślepki są , na jednym się błyszczą na drugim nie, no ale nie widać gąsek z tyłu, bardziej jakaś płachta, albo element za,  jest to temat rozwiązany :) , są trzy

Edytowane przez Evildead

Patrząc teraz, to chyba jednak dwa, a nie trzy, ale pewności całkowitej nie mam. Jeśli chodzi o 1 i 4 zdjęcie, to raczej ten sam czołg, na obydwu zdjęciach widać jasną plamkę z przodu pancerza i jeśli się dobrze przyjrzeć, to też fragment "brakujących"zapasowych gąsienic. Na 5 zdjęciu kanister ma bardzo podobne odrapania/ zabrudzenia  jak ten na zdjęciu 3, ale nie jestem pewien czy nie ma zaślepek na wyrzutnikach, więc... :?:

Generalnie bardzo widzę ciekawy temat wyszedł.

Ja jednak skupiam się na jednym czołgu z białą 15tka na wieży. Te dwa zdjęcia co wrzuciłem na początku wskazują jeden kolor. Ja skłaniałem się ku Dunkelgelb choć Dunkelgrau jest również możliwy.

Patrząc jeszcze raz na dwa zdjęcia białej 15tki:

Z boku nie dostrzegam kanistra dodatkowego.

Z przodu raczej nie widzę jednej małej lampki choć tego można akurat nie być, aż tak pewnym.

Istotne jest to, że zdemontowano główne uzbrojenie - albo tuż po transporcie, albo w celach treningowych.

Zdjęcia tylko do celów dyskusji.

pB4NdCx.jpeg

n9Rteh7.jpeg

Edytowane przez nowicjusz2001

4 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Ja jednak skupiam się na jednym czołgu z białą 15tka na wieży. Te dwa zdjęcia co wrzuciłem na początku wskazują jeden kolor. Ja skłaniałem się ku Dunkelgelb choć Dunkelgrau jest również możliwy.

Biały No.15 to kolejna zmiana teatru działań. Zmiana kamuflażu z tropen II na nowy kolor - RAL 7028. Po wejściu nowego koloru RAL 7028 - zaczął obowiązywać dla wszystkich teatrów działań. Pojazdy mogły być przemalowane jeszcze w Grecji dlatego są w jednolitym malowaniu tuż po przybyciu do Rosji. 
Całkiem możliwe że na nowym teatrze działań dostały te pojazdy jeszcze dwa kolory - RAL 6003 + RAL 8017.

315084274_meser262@000.jpg.abab63e9eba6cd7fea41e5852fd60c3d.jpg

Nowym  kolorem na początku malowano nowe pojazdy i przemalowywano z innych kamuflaży. Jednak na samym początku nie przemalowywano małych elementów - na przykład takich jak kanistry 20l. Co widać na fotkach powyżej. Jasny pancerz + ciemne kanistry. Później zaczęto to zmieniać choć nie wszystko i nie zawsze przemalowywano.

1 godzinę temu, nowicjusz2001 napisał:

Swoją drogą znów do celów dyskusji zdjęcie pojazdu z Normandii. Więc tu problemu z kolorem nie ma.

Pojazdy we Francji to już era koloru RAL 7028. Trzeba pamiętać że fotka została pokolorowana.

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 1