Lunch896tearful Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Witam, nadszedł czas żeby spróbować swoich umiejętności w większej skali. Do budowy szparki wybrałem zestaw KittyHawk, który według mnie najlepiej odzwierciedla bryłę Su-22 spośród reszty modeli dostępnych na rynku w skali 1:48. Mam dość ambitny plan na ten model, więc mile widziana będzie pomoc ludzi znających się na temacie i podsyłanie dokumentów w czasie pracy. Uprzedzając pytania, najprawdopodobniej będzie to jakaś suka z Powidza w malowaniu NATO. Na ten moment moimi faworytami są 706 i 308 ale wiadomo wszystko może się zmienić;) Prace zacząłem od kokpitu, rozdzieliłem ścianki boczne i wyciąłem ich fragmenty oraz usunąłem wszystkie przełączniki aby mieć już gotowe pole do poprawek: Postanowiłem też przerobić ścianki działowe: Na razie to tyle, aktualizacje nie będą zbyt częste, ale postaram się o regularność, pozdrawiam:D 4 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego 1 godzinę temu, Lunch896tearful napisał: będzie to jakaś suka z Powidza w malowaniu NATO A co to jest malowanie NATO? Cytuj
Lunch896tearful Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego Chodzi o to malowanie, które Su dostały chyba w roku 97 w WZL-2 Cytuj
Grzes Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego 18 godzin temu, Lunch896tearful napisał: Chodzi o to malowanie, które Su dostały chyba w roku 97 w WZL-2 Ok, czyli po prostu to malowanie, które wrzuciłeś na początku 20 godzin temu, Lunch896tearful napisał: Będziesz miał fotki z rozkładem plam? Cytuj
Lunch896tearful Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego Do 706 mam nawet schemat rozkładu plam i sporo fot a pomysł na 308 pojawił się trochę później więc kwitów mniej, ale będe się tym przejmował potem bo zanim do malowania dojdzie to troche potrwa. Jeśli ktoś ma fajne zdjęcia obu maszyn to można podsyłać. Cytuj
Grzes Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego W sumie różnice w malowaniach są niewielkie, więc skoro masz kwity na 706... Cytuj
Lunch896tearful Napisano 24 Lipca Autor Napisano 24 Lipca Pisząc, że aktualizacje nie będą zbyt częste, nie miałem na myśli że aż tak, ale przybyło trochę weny więc coś tu wrzucę. Przez ten czas udało mi się porobić trochę przy przedniej wnęce podwozia oraz lukach inspekcyjnych silnika. Zaczynamy od zeszlifowania pięknych detali, które przygotował dla nas KittyHawk, po to aby je trochę poprawić: Przed detalowaniem konieczne będzie lekkie wycieniowanie krawędzi w miejscu gdzie znajduje się wnęka Domyślnie była ona grubości takiej jak wskazuje niebieska strzałka, więc wizualnie wyglądało by to brzydko, zważając na to, że w oryginale jest to jedynie lekko wystająca blacha. Tak to się prezentuje: Postanowiłem też urozmaicić goleń w drobne detale: Teraz przechodzimy do silnika oraz luków inspekcyjnych Z moich obserwacji wynikło, że silnik jest zbyt płytko i zbyt nisko osadzony w kadłubie, na zdjęciu dobrze widać, że sięga on do połowy lewego luku Postanowiłem od razu wyciąć luki, żeby ułatwić sobie prace z pozycjonowaniem silnika Według mnie jest on też trochę za wąski i nierówny, więc ponownie zeszlifowałem detal, aby zrobić go (mam taką nadzieję) lepiej:) Wbrew pozorom, w tych lukach sporo widać, więc trzeba będzie zdetalować sporą część silnika AL-21F3 Tutaj jeszcze świetna komora dopalacza razem z dyszą wydrukowane w 3d które zostaną użyte w modelu Pozdrawiam 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi