GrzegorzM Posted March 21 Share Posted March 21 (edited) Wyj膮tkowo d艂ugo mi zesz艂o na tej budowie聽 i w艂a艣ciwie nie wiem dlaczego...ale do rzeczy. Kilka os贸b pyta艂o o spasowanie. Ja zwykle odpowiadam, 偶e to typowe Italeri, idealnie nie jest, ale poprawnie. Tylko ostatnio jedna rozmowa u艣wiadomi艂a mi, 偶e szybko zapominam, je艣li mia艂em problemy z modelem. Taka jaka艣 natura moja. Do tego to, co dla mnie jest ma艂ym problemem - dla kogo艣 mo偶e by膰 wi臋kszym. Zrobi艂em wi臋c rachunek sumienia: by艂y trudne momenty. Wewn臋trzny wiatrochron nie chcia艂 wpasowa膰 si臋 w zamkni臋te oszklenie, 艂atwiej zrobi膰 otwarte. Ko艂ki monta偶owe pylon贸w i zawias贸w dla klap maj膮 inny rozstaw ni偶 przeznaczone dla nich otwory monta偶owe. Najwi臋ksze wyzwanie to by艂o podwozie i za kr贸tkie si艂owniki, kt贸re 艣ci膮gaj膮 golenie do osi symetrii samolotu. Wszystkie te problemy mo偶na rozwi膮za膰, gdzie艣 przyci膮膰, gdzie艣 przyklei膰 inaczej ni偶 instrukcja przewiduje. Taki model dla kreatywnych;) S膮 te偶 zalety: bardzo podobaj膮 mi si臋 uchwyty monta偶owe, jakie znalaz艂em na zbiornikach paliwa. Te ich ob艂e kszta艂ty utrudniaj膮 zwykle czyste sklejenie element贸w, uchwyty bardzo usprawniaj膮 prac臋. Do jednego z trudniejszych malowa艅 znajdziecie w instrukcji szablony. I tradycyjnie dla ITALERI kalkomanie s膮 na wysokim poziomie. Malowanie farbami Gunze H12 z dodatkiem H54. Wyko艅czenie w po艂ysku, lakier Vallejo Gloss Poliurethane. D艂ugo zastanawia艂em si臋, czy w tym wypadku nie zrezygnowa膰 w og贸le z wash'a. W ko艅cu zrobi艂em tylko w miejscach, kt贸re wydawa艂y mi si臋 newralgiczne. To ju偶 wiem, 偶e nast臋pnym razem przy czarnym i b艂yszcz膮cym samolocie lepiej odpu艣ci膰. Edited March 21 by GrzegorzM 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts