Szumbu Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Witam Mam zamiar przedstawić tu relacje ze sklejania i malowania mojego modelu teoretycznie jest to pierwszy model, ponieważ chcę go zrobić od początku do końca i chciałbym żeby wyglądał realistycznie. Wcześniej zdarzało mi się skleić dwa modele, ale nigdy ich nie malowałem ani nie stosowałem żadnych technik modelarskich, a sklejanie zajmowało mi max dwie godziny. W przypadku tego modelu mam zamiar się postarać. Wybrałem model firmy revell, może trochę trudny, ale spróbuje. Oto model Morris Truck with 17pdr. Gun & Je i chciał bym żeby moje skończone dzieło wyglądało mniej więcej tak Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Szumbu Na fotosiku masz cos takiego jak kody do zdjęć skopiuj któryś np "pokaż zdjęcie 500 na forum i wtedy się pokarze . A model se niezafajny wybrałeś stary matchbox minimalna ilość szczegółów ,ale tak czy siak powodzenia b budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herakles Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Powodzenia Wszystkie te Matchboxo-Revelle są straszne , sklejałem kiedyś takie jedno Wespe z tej firmy , tragiczny , kadłub w ogóle do siebie nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Mam ten model w magazynie i przyznaję, że nie jest za dobry, ale będę podpatrywał jak Ci idzie, to może kiedyś i ja się za niego wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Mam pytanko tak na przyszłość jakiej marki modele polecaliście by mi na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Mam pytanko tak na przyszłość jakiej marki modele polecaliście by mi na przyszłość? A to zależy co zamierzasz sklejać. Sam Revell nie jest zły, ale jego modele, które wyprodukował od początku do końca. No oczywiście modele firm azjatyckich, jak np. Trumpeter, Dragon, Tamiya itp. Modele ICM. Nietóre modele Italeri są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Szumbu Czołgi i pojazdy z revella w skali 72 a nie 76 bo to matchbox Np. king tiger panther t-34 i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 A co oznacza to "matchbox" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 matchbox Taka była (a może i jest, bo nie jestem pewien) firma modelarska. Teraz Revell bierze ich modele i pakuje w swoje pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 king tiger Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 Szukałem w necie informacji na temat ciężarówki morrisa ma ktoś może jaką stronkę na której coś bym znalazł bo w google nie za dużo znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Pafica Czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 Pafica nie rozumiem twoich odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Olo ww2 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Pafica jak zwykle błyska "inteligencją", bo nie zrozumiał wypowiedzi Tomasza Dudka, który mówił, że jednymi z modeli wydanych przez Revell oryginalnie, a nie przepaków Matchboxa, są np Panter A/D i G, King Tiger, Tiger, Panzer IV, StuG IIIG, T-34/85 itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qad Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Szukałem w necie informacji na temat ciężarówki morrisa ma ktoś może jaką stronkę na której coś bym znalazł bo w google nie za dużo znalazłem A proszę Cię bardzo http://www.apma.org.au/reference/militaryvehicles/morris.html To widziałeś??? A tu o jeepie http://www.apma.org.au/reference/militaryvehicles/jeep/jeep.html http://svsm.org/gallery/willys-jeep-family O armatce nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Szumbu Czołgi i pojazdy z revella w skali 72 a nie 76 bo to matchbox Np. king tiger panther t-34 i tak dalej. Pafica chciał zaznaczyć t-34, ale zaznaczył king tigera, i jak zwykle"błysnął inteligencją" ale jak się człowiek spieszy...w każdym razie przepraszam za pomyłkę. Chyba, że TomaszDudek myślał o wersji 85, ta jest revellowska. Powodzenia Wszystkie te Matchboxo-Revelle są straszne , sklejałem kiedyś takie jedno Wespe z tej firmy , tragiczny , kadłub w ogóle do siebie nie pasuje... Na trening się nadają, tym bardziej, że chyba nikt, o ile mi wiadomo np. wespe wtryskowego nie robi, a to co czak45 "wyrzeźbił" z tego modelu, to prawdziwe cudeńko. Choć detali zbyt wielu tam nie uświadczysz :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 12 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2009 Na chwilę obecną mój model wygląda tak mam zamiar jeszcze zastosować jakieś techniki sprawiające by te ściany wyglądały nieco bardziej rzeczywiście a tu oto Morris Przyznaje że sklejałem i malowałem go jeszcze zanim trafiłem na to forum i zrobiłem kilka błędów nie rozcieńczyłem czarnej farby i chyba dlatego z czarnej matowej zrobiła się czarna błyszcząca Widać tam gdzie nie gdzie prześwitujący plastik ale to też będę poprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Jakiej czarnej farby użyłeś? Strasznie się świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumbu Napisano 12 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2009 Używałem farby Humbrol Matt Black 033 i nie wiem czemu się świeci może dlatego że nie rozcieńczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Szumbu możliwe, też że nie rozmieszałeś dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Pafica Revell nie robi t-34/76 w skali 72 . Podkreśliłem że chodzi o modele w skali 1:72 bo revell w tej skali ma tylko t-34 /85 t-34 /76 jest w skali 76 i to matchbox stary złom. Szumbu Całkiem ładnie ci wychodzi jeśli chodzi o malowanie to musisz odpowiednio rozcienczyć farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Pafica Revell nie robi t-34/76 w skali 72 . Podkreśliłem że chodzi o modele w skali 1:72 bo revell w tej skali ma tylko t-34 /85 t-34 /76 jest w skali 76 i to matchbox stary złom. Aha, OK, racja, sorki za pomyłkę. Szumbu, koniecznie rozrzedzaj humbrola! (i dobrze mieszaj!) Jeżeli nawet po tym nadal się świeci-maluj tylko tym glutem z dna puszeczki, ale bardzo rozrzedzonym-powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi