Skocz do zawartości

[IDF in-box] Merkava Mk. I - Tamiya 1/35 - czyli...

JŚ

Rekomendowane odpowiedzi

... coś na dobry początek modelarstwa, ale nie tylko :>

Merkava0.jpg

Wielokrotnie pojawia się na forum pytanie: Co na dobry początek modelarstwa. Użytkownicy produkują się próbując pomóc i dopytując się nowego modelarza jaka skala, jaki przedział cenowy itp. Bardzo często wybór pada na pancerkę i wówczas zaczyna się kłopot. Jeden radzi Zvezde bo tania (zapomina jednak że jej wykonanie to droga przez piekło) inny radzi Dragona albo Tamcię (kwestia wysokiej dla niektórych ceny). Myślę jednak że znalazłem aurea mediocritas. Wątek ten postanowiłem założyć, nie tylko żeby przedstawić model Tamci, gdyż obeznani modelarze widzieli go setki razy, ale właśnie dlatego że stanowi on idealny początek dla nowicjusza modelarskiego, a bywa bardzo często omijany bez zauważenia na półkach sklepowych...

Dlaczego dla początkującego modelarza??? Prosta sprawa model Merkavy Mk. I, dostępny jest w cenie 60zł, czyli tanio jak na początek za czołg w skali 1/35, wykonany na bardzo dobrym poziomie, prosty i przyjemny w montażu, dzięki czemu nowy modelarz otrzyma dość wierna miniaturę jednego z najlepszych czołgów świata. Model posiada bardzo delikatne detale i poza kilkoma drobnymi błędami nie ma wpadek. Model ten jest swoistym złotym środkiem, gdyż łączy doskonałe wykonanie z niską ceną i nietuzinkowym tematem.

Wobec tego zobaczmy, co znajdziemy w pudełku:

Ramka zawierająca trzy podstawowe elementy - góra kadłuba i dwie części wieży:

Merkava2.jpg

Małe zbliżenie na te elementy po wycięciu, spasowanie wieży, ale nie tylko bije na łeb modele Dragona, pomimo że Tamcia pochodzi z 1983 roku, nie pomyliłem się dokładnie z 1983.

IMG_0299.jpg

IMG_0290.jpg

Wanna:

Merkava1.jpg

Dwie ramki zawierające elementy zawieszenia:

Merkava3.jpg

Jedna ramka zawierająca wszelkie inne detale czołgu:

Merkava4.jpg

Gąsienice - dość miękkie - dobrze odwzorowane fajnie się układają, dla początkującego jak znalazł:

Merkava5.jpg

Siatka - twarda i zgrzewana a nie pleciona jak zwykle więc można z niej wykonać właściwą podstawę kosza, oraz Poly cap's i przeźroczyste wizjery.

Merkava6.jpg

Kalki:

Merkava7.jpg

Instrukcje w dwóch kopiach - charakterystyczne dla starszych Tamiyi, jedna English i jedna Japanese.

Merkava8.jpg

Ok, wiemy już z czym walczymy, wobec tego błędy o których wspomniałem. Podstawowy błąd to koła napędowe. Są pełne a powinny mieć otwory, tak więc trzeba poprawić - można pominąć (początkujący modelarze) ale zaawansowani mogą i powinni to poprawić. Koła napinające w poprawie są jeszcze łatwiejsze wiec każdy nie zależnie od umiejętności może to zrobić. Gąski wiadomo: początkujący mogą zostawić bo są w miarę poprawne, zaawansowani powinni zdecydować się na najbardziej realistyczne gąski czyli Friulmodel:

z4.jpg

Kolejny problem to brak fakturki antypoślizgowej na pojeździe. Każda Merkava ją miała, więc każdy powinien ja zrobić - robota banalna, więc kłopotów nie będzie. Sposobów masa, więc pozostawiam do własnej interpretacji... Pragnę jedynie zaznaczyć bo wiele osób zapomina w swoich relacjach z budowy tego modelu, że Rydwany Mk. I i Mk. II, miały fakturkę dużo delikatniejszą od Mk. III i MK. IV, co widać na fotkach (pomijam Hybrydy).

Generalnie otrzymujemy bardzo ciekawy model, za niewielkie pieniądze. Odpowiedni zarówno dla początkujących którzy wykonają go prosto z pudła, jak i modelarzy zaawansowany którzy dokupią przede wszystkim Friule, blaszki Eduarda i co ważne, a o czym zapomniałem LINY. Te zestawowe to pomyłka Tamiyi są "tragi-komiczne". Nic nie przypominają... Dodatkowo Tamcia dodaje, jak zwykle, jedną figurkę całkiem nieźle wykonaną. Model nie posiada żadnych śladów po wypychaczach, żadnych zapadnięć, nadlewek. Ślady łączenia form występują tylko na FN MAG'ach na wieży ale łatwe do poprawy.

Zdjęć na necie jest troszkę, więc można co nieco posprawdzać. Na forum Barthass przedstawił już te obrazujące jak powinny wyglądać koła napinające i napędowe, wiec nie będę się powtarzał.

Ok, jakby były jakieś pytanie odnośnie już samej budowy to mówiąc kolokwialnie, "walcie śmiało" odpowiem...

Edytowane przez Gość

Tylko dojdą mi blaszki i zaczynam tego potwora

Dziękuję, relacji nie wrzucam na modelworka, ale ewentualne zdjęcia z budowy mogę Ci podesłać na priv.

Aha jedna sprawa, o której zapomniałem powiedzieć, a zwrócił mi uwagę zagraniczny forumowicz na pewnym międzynarodowym forum, mianowicie Tamiya zapomniała o drugiej części zawiasu na boczne kasety. Mówiąc dokładnie jest na pancerzu górnym ale doklejając z boku schowki już go nie uświadczymy. Rzecz bardzo łatwa do dorobienia...

PS. jak z ZSU

Wysyłałem priva ale pewnie nie doszedł, mianowicie nie znalazłem żadnych fotek na dysku - tak jak mówiłem, swego czasu je miałem, niestety później poszły pewnie do kasacji...

• 9 months later...

Usunięty na prośbę założyciela tematu (powód: brak zdjęć i brak możliwości ich przywrócenia).

Pozdrawiam