szogun Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Witam jest to następny mój model po niezbyt udanym Spitfirerze w małej skali. Model firmy Fujimi w skali 1/76, na początek krótki in-box. Pudełko Instrukcja Dwie przykładowe ramki Cały model będę chciał zrobić jako zdobyczny przewożony przez Brytyjskiego Scammla (nie jestem pewien tylko czy te pojazdy służyły w tych samych miejscach). Jak na razie problem przysporzyła mi tylko lewa część wanny która była lekko skoszona, ale już dałem sobie z nią radę. Przy okazji mam małą prośbę jeżeli ktoś miałby zdjęcia wnętrza tego czołgu byłbym wdzięczny za umieszczenie ich. I wstępne spasowanie górnej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jakoś mi się to wydaje strasznie nie wymiarowe :/ Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jakoś mi się to wydaje strasznie nie wymiarowe :/ Tzn., bo jeśli chodzi o połączenie Scammla z KT to zauważyłem że skale się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Chyba chodzi o to że górna płyta rozszerza się "do tyłu", zamiast być prostokątna, ale to może wina aparatu:) I mam pewne wątpliwości czy Scammel uciągnie KT.. Patrz masa kt:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Rozszerzanie się górnej płyty jest winą zdjęcia, w rzeczywistości jest ona prostokątem. Nie jestem pewien co do udźwigu bo nigdzie nie ma informacji na temat Scammla, ale najwyżej postawie KT na ziemi. Czy ktoś może mi powiedzieć czy ten KT był malowany na zwykłą zieleń używaną przez amerykanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Normalny kamuflaż Niemiecki, gwiazdy na szmatach w olive drab. Znalazłem wątek, w którym budowany jest właśnie ten Tiger II. Może być pomocny więc daję link: http://www.shermany.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=2439&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=af2007aa45417479f3e29314a2412bc5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Dzięki za link Mam pytanie odnośnie malowania metalowych elementów - jakie znacie patenty na odtworzenie metalowych części:?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Mała aktualizacja, od ostatniego czasu pomalowałem wnętrze na kolory bazowe. Jutro dam zdjęcia zrobionego już silnika, przedziału kierowcy i kilku innych elementów wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 No to kolejna aktualizacja, wnętrze kadłuba uważam już nareszcie za skończone (no może z wyjątkiem amunicji którą muszę jeszcze pomalować) Ku mojemu zadowoleniu wszystko pasowało do siebie i nie znalazłem ani jednej nadlewki, zapraszam do zdjęć I na koniec jeszcze zdjęcie z figurką czołgisty z Preisera (ręce jeszcze schną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Po dłuższej przerwie kolejna aktualizacja, temat zrobił się już monologiem ale kontynuuje swój "monolog". Całość wnętrza jeszcze czeka tylko na amunicję Zdjęcia nie są najlepszej jakości gdyż nie mam odpowiedniego obiektywu do robienia zdjęć takich drobinek, zapraszam do obejrzenia zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 fajnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 mikrohirurgia, podziwiam precyzje! jak zrobiles te fajne zacieki z rdzy na bialej farbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 "Zacieki z rdzy" zrobiłem kładąc dosyć grubą warstwę farby olejnej artystycznej koloru Umbra Naturalna, a potem mozolnie zdejmowałem patyczkami do uszu nadmiar - prosta metoda jak drut a daje fajny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 sama czysta farba czy rozcienczana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 sama czysta farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Kolejna aktualizacja, pomalowałem już na kolor kamuflażu cały model, siatki są czarne ale potem będą potraktowane suchym pędzlem, karabinku jeszcze nie wkleiłem, tak samo jak całości ekwipunku. Zapraszam do zdjęć Całość będzie tak jak tutaj widać "nieposklejana" I kółka, już pomalowane, na zdjęcia po jednym z każdego rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Jak patrzyłem w necie to chyba wszystkie Fujimi w skali 1/76, więc fajnie Pracuj dalej, ja oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Po dosyć długiej przerwie wstawiam fotki prawie ukończonego KT. Od ostatniego razu dodałem ekwipunek i kalki. Trochę pobawiłem się z płukanką i olejami, zrobiłem odpryski farby i to na razie tyle. Ekwipunek jeszcze będzie poprawiany metalizerem (metalowe części), a cały model przetarty lekko pastelą i zastanawiam się czy zrobić na nim grudki błota czy tylko go "przykurzyć" pastelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szogun Napisano 3 Marca 2009 Autor Share Napisano 3 Marca 2009 Prace wolno idą, od ostatniego razu model otrzymał błotko, kurz z suchych pasteli. Koła nie są całe przetarte pastelami celowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi