kubisz Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Przedstawiona wersja to ciągnik artyleryjski, powstała na bazie M1097 HHV po tym, kiedy na uzbrojenie armii amerykańskiej wprowadzono haubice M119 kal. 105 mm. Wcześniej Humvee w wersji M998 były używane do holowania starszych haubic M102, jednak przestały się sprawdzać w przypadku M119. Były zbyt słabe, żołnierzom zaczęła również dokuczać ciasnota. Podstawowy element pozwalający na odróżnienie tych dwóch wersji to półka na dodatkowe wyposażenie znajdująca się nad kabiną, która pojawiła się w M1069. Półka ta oczywiście może być zamontowana w każdej wersji z miękkim dachem, co widać np. na wielu zdjęciach M998/M1097 z Iraku. Inne zmiany to wnętrze przedziału ładunkowego, gdzie zamontowano m.in. stojak na 22 pociski. Tyle teoria - w praktyce wiele M1069 jeździło bez półki i stojaka, amunicję przewożąc w skrzyniach, a wyposażenie dodatkowe zawieszone wszędzie gdzie się dało na zewnątrz pojazdu. Co do samego modelu - jest to składak powstały z elementów trzech starych, sklejonych kilkanaście lat temu Humvee Academy. Miał to być zwykły M998 HMMWV Cargo/Troop Carrier, ale w trakcie budowy zmieniłem koncepcję i tak powstał właśnie M1069 HMMWV Prime Mover. Dodałem wspomnianą półkę, a także wyciągarkę, przednią osłonę i zderzak z hakiem z tyłu. Zazwyczaj na półce przewożona jest siatka maskująca dla działa, ale ja wrzuciłem tam inne bambetle. Skoro nie ma siatki, zrezygnowałem też z wykonania stelażu do niej, który był często przewożony w postaci wiązki rurek przytroczonej do boku pojazdu. Imitacja brezentowej budy jest założona tymczasowo, w przyszłości mam zamiar co nieco odsłonić - zamontować ławki, pałąki pod plandekę i samą plandekę, częściowo zdjętą. Wciąż jednak szukam zdjęć przedstawiających stojak na amunicję i sposób przewożenia innego wyposażenia. Model wydawał mi się trochę zbyt monotonny, więc dostał numery używane podczas manewrów. Malowany pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi