tomek14147 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Witajcie. Od jakiegoś czasu korciło mnie, aby skleić jakiś samolot. Wybór padł na Messerchmitta od Tamki. In-box: Jak widać model za dużo części nie ma, ale to i lepiej, bo to mój pierwszy samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Zawsze ten model mi się podobał Powodzenia w budowie Mieśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SenioR66 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Witam. Będziesz malował tak jak na pudełku? , fajne malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Jedno malowanie jest z JG26, a drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Malowania są trzy: 7./JG 26(pudełkowe), 2./JG 27, JG2, którego pilotem był Major Helmut Wick, a jakie zrobię to muszę jeszcze pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Mam takiego samego na warsztacie Moj juz czeka na malowanie (za tydzień ferie wienc napwno coś ruszy) Model to poprostu klocki szybko łatwie przyjemnie sie skleja jedyne problemy jakie napotkałem to chciałem zrobic stateczniki na szkrzydłach w pozycji wychylonej ale były bardzo nie rowno przy dopasowaniu i nie mogłe ich w zaden sposób doprowadzic do łądu... A wienc siadam w pierwszym rzedzie i bede prodglądał Twojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 O.o kolejny Luftwaffiak, fajnie Spojrzałem w necie i faktycznie ciekawe malowania, ja jestem za tym z serduszkiem albo Afryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Oto link do relacji z budowy podobnego modelu Messerka, tylko, że E3. ALe wiele części wspólnych: viewtopic.php?t=8764&postdays=0&postorder=asc&start=0 mam nadzieję, że coś z niej wyciągniesz. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Ostach dzięki za linka. Na pewno ta relacja będzie pomocna. Model to poprostu klocki szybko łatwie przyjemnie sie skleja Bardzo mnie to cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Dzisiaj zacząłem pracę nad modelem. Zacząłem sklejać skrzydła i malnąłem wnętrze na kolor podstawowy. Model narazie przyłożony na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 i malnąłem wnętrze na kolor podstawowy Czyli na jaki? Tu wygląda na jakiś zielony, z tego co wiem powinien być RLM02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Według instrukcji miałbyć taki szaro-zielony. Trochę za jasny wyszedł, ale zrobię washa i mam nadzieję, że kolor będzie ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Poczekaj może na wypowiedzi większych speców od Luftwaffe. Mnie coś nie pasi ten zielony... za mało szary jest w każdym razie. O ile w nim w ogóle jest zieleń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Myśle że zdecydowanie za zielono jest. Może to wina fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Myśle że zdecydowanie za zielono jest. Może to wina fotek Zdecydowanie to wnętrze powinno być ciemno szare. A nie szaro zielone. Później podrzucę link z kolorystyką luftwaffe 1939-45 to poczytasz sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 z tego co wiem powinien być RLM02. Dokładnie. RLM 02 jest kolorem ciemno szarym z DELIKATNYM odcieniem zieleni (np Humbrol nr 92). Ten który Ty zastosowałeś bardziej pasuje na wnętrze samolotów brytyjskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Ten link ktoś wrzucał tutaj na Modelworku, pewnie Albert: http://www.net.bialystok.pl/~hess/02_luftwaffe_malowanie.htm#tabela pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Ten link ktoś wrzucał tutaj na Modelworku, pewnie Albert: No dokładnie po to chodziło Dokładnie. RLM 02 jest kolorem ciemno szarym z DELIKATNYM odcieniem zieleni (np Humbrol nr 92). Ten który Ty zastosowałeś bardziej pasuje na wnętrze samolotów brytyjskich. Tak tutaj masz racje. Na początku wojny Niemcy stosowali wielo warstwowe farby z domieszką tlenku miedzi (nie jestem pewny), co w efekcie dawało delikatny odcień zieleni, ale bardziej widoczne to było na jaśniejszych kolorach niżeli na tym, ale nie będzie wielkim błędem, jeżeli zastosujesz taki kolor jak podał wodzik730 Pozdrawiam Albert. A tutaj jest ciekawy artykuł o kolorystyce niemieckiej z cyklu, co, jak, dlaczego http://www.plastikowe.pl/materialy-zrodlowe/luftwaffe-poznowojenny-rlm-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Mam nadzieje że jeszcze kokiptu nie zamknełes bo nie masz wszytskiego jeszcze pomalowane! I powpraw toszke zdjecia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Dzięki chłopaki. Jutro polecę po parę farbek, to przemaluję wnętrze. Mam nadzieje że jeszcze kokiptu nie zamknełes bo nie masz wszytskiego jeszcze pomalowane! I powpraw toszke zdjecia :P Nie, nie. Kokpit jeszcze nie zamknięty. Muszę zegary pomalować i inne takie "pierdółki". Fotki postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Witajcie. Przemalowałem wnętrze modelu. Pomalowałem także kokpit, parę "duperelków" w środku, oraz zrobiłem washa. Na zdjęciach wygląda jakbym washa wcale nie wytarł, ale zapewniam was, że wytarłem i gołym okiem nie widać takich czarnych plam Skleiłem prawie cały model, pozostało mi przykleić parę małych elementów. Zamaskowałem także szybki. Myślałem nad malowaniem i wybrałem schemat malowania samolotu, którym latał Helmut Wick. Jeszcze jedno zdjęcie pokazujące całość(złożony na sucho) Mam jeszcze coś zmieniać w środku, czy mogę go już zamknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 No znacznie lepiej jak było, ale to jeszcze nie to i troszeczkę za brudno na moje oko zwłaszcza na tablicy przyrządów jak możesz jeszcze to przetrzyj mocniej ten wash i powinno być Ok.Nie odbieraj tego żle że trochę się czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Dzięki. Przetrę jeszcze troszkę tego washa. Nie odbieraj tego żle że trochę się czepiam. Nawet przez myśl mi to nie przeszło. Jest to mój pierwszy samolot i uwagi Twoje i innych forumowiczów są dla mnie cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Post mi się zdublował. Do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Myślę, że takie elementy jak kołpaki od kół, wydech, elementy śmigła to łatwiej jest malować przed sklejeniem bo potem łatwiej upieprzyc wszystko przy malowaniu. Zawsze się cieszę jak kołpak jest oddzielnie od opony bo można ładnie pomalować i nie ma stresu, że przy malowaniu opony ubrudzi sie środek i na odwrót. MOIM zdaniem kokpit nadal jest zbyt zielony. Albert, co Ty na to? Tomek, puść po kropelce błyszczącego lakieru na zegary na tablicy - będziesz miał szkiełka Fajnie zamaskowana owiewka - maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi