Skocz do zawartości

Messerchmitt BF109E-4/7 Tamiya 1/48

tomek14147

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takiego samego na warsztacie Moj juz czeka na malowanie (za tydzień ferie wienc napwno coś ruszy) Model to poprostu klocki szybko łatwie przyjemnie sie skleja jedyne problemy jakie napotkałem to chciałem zrobic stateczniki na szkrzydłach w pozycji wychylonej ale były bardzo nie rowno przy dopasowaniu i nie mogłe ich w zaden sposób doprowadzic do łądu... A wienc siadam w pierwszym rzedzie i bede prodglądał Twojej pracy

O.o kolejny Luftwaffiak, fajnie

Spojrzałem w necie i faktycznie ciekawe malowania, ja jestem za tym z serduszkiem albo Afryka.

Myśle że zdecydowanie za zielono jest. Może to wina fotek

Zdecydowanie to wnętrze powinno być ciemno szare. A nie szaro zielone. Później podrzucę link z kolorystyką luftwaffe 1939-45 to poczytasz sobie.

z tego co wiem powinien być RLM02.

Dokładnie. RLM 02 jest kolorem ciemno szarym z DELIKATNYM odcieniem zieleni (np Humbrol nr 92). Ten który Ty zastosowałeś bardziej pasuje na wnętrze samolotów brytyjskich.

Ten link ktoś wrzucał tutaj na Modelworku, pewnie Albert:

No dokładnie po to chodziło

Dokładnie. RLM 02 jest kolorem ciemno szarym z DELIKATNYM odcieniem zieleni (np Humbrol nr 92). Ten który Ty zastosowałeś bardziej pasuje na wnętrze samolotów brytyjskich.

Tak tutaj masz racje. Na początku wojny Niemcy stosowali wielo warstwowe farby z domieszką tlenku miedzi (nie jestem pewny), co w efekcie dawało delikatny odcień zieleni, ale bardziej widoczne to było na jaśniejszych kolorach niżeli na tym, ale nie będzie wielkim błędem, jeżeli zastosujesz taki kolor jak podał wodzik730

Pozdrawiam Albert.

A tutaj jest ciekawy artykuł o kolorystyce niemieckiej z cyklu, co, jak, dlaczego

http://www.plastikowe.pl/materialy-zrodlowe/luftwaffe-poznowojenny-rlm-76

Dzięki chłopaki. Jutro polecę po parę farbek, to przemaluję wnętrze.

Mam nadzieje że jeszcze kokiptu nie zamknełes bo nie masz wszytskiego jeszcze pomalowane! I powpraw toszke zdjecia :P

Nie, nie. Kokpit jeszcze nie zamknięty. Muszę zegary pomalować i inne takie "pierdółki". Fotki postaram się poprawić.

Witajcie.

Przemalowałem wnętrze modelu. Pomalowałem także kokpit, parę "duperelków" w środku, oraz zrobiłem washa.

DSC00058.JPG

DSC00059.JPG

DSC00060.JPG

DSC00062.JPG

DSC00063.JPG

Na zdjęciach wygląda jakbym washa wcale nie wytarł, ale zapewniam was, że wytarłem i gołym okiem nie widać takich czarnych plam

Skleiłem prawie cały model, pozostało mi przykleić parę małych elementów. Zamaskowałem także szybki. Myślałem nad malowaniem i wybrałem schemat malowania samolotu, którym latał Helmut Wick.

Jeszcze jedno zdjęcie pokazujące całość(złożony na sucho)

DSC00086.JPG

Mam jeszcze coś zmieniać w środku, czy mogę go już zamknąć?

No znacznie lepiej jak było, ale to jeszcze nie to i troszeczkę za brudno na moje oko zwłaszcza na tablicy przyrządów jak możesz jeszcze to przetrzyj mocniej ten wash i powinno być Ok.Nie odbieraj tego żle że trochę się czepiam.

Myślę, że takie elementy jak kołpaki od kół, wydech, elementy śmigła to łatwiej jest malować przed sklejeniem bo potem łatwiej upieprzyc wszystko przy malowaniu. Zawsze się cieszę jak kołpak jest oddzielnie od opony bo można ładnie pomalować i nie ma stresu, że przy malowaniu opony ubrudzi sie środek i na odwrót.

MOIM zdaniem kokpit nadal jest zbyt zielony. Albert, co Ty na to?

Tomek, puść po kropelce błyszczącego lakieru na zegary na tablicy - będziesz miał szkiełka Fajnie zamaskowana owiewka - maski?