Skocz do zawartości

Messerchmitt BF109E-4/7 Tamiya 1/48

tomek14147

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że takie elementy jak kołpaki od kół, wydech, elementy śmigła to łatwiej jest malować przed sklejeniem bo potem łatwiej upieprzyc wszystko przy malowaniu. Zawsze się cieszę jak kołpak jest oddzielnie od opony bo można ładnie pomalować i nie ma stresu, że przy malowaniu opony ubrudzi sie środek i na odwrót.

Widocznie lubię się męczyć, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie posklejać i zobaczyć jak to wygląda :P

Tomek, puść po kropelce błyszczącego lakieru na zegary na tablicy - będziesz miał szkiełka

Dobry pomysł, pomyślę nad tym.

Fajnie zamaskowana owiewka - maski?

Nie, 6mm taśma maskująca tamki.

MOIM zdaniem kokpit nadal jest zbyt zielony. Albert, co Ty na to?

Moim zdanie teraz bardziej przypomina to, co tak naprawdę było w środku niżeli przed przemalowaniem. Niech już zostanie tak jak jest następnym razem będzie lepiej zdecydowanie. Mam nadzieje a tu taka mała podpowiedz kolorystyczna do następnego modelu. Co prawda jest to kabina z G6, ale kolor był identyczny?

8bca66a7a1f7f8fam.jpg 7dd6b8b2b0920243m.jpg d79d4313191007c6m.jpg acd3cc3b56ef9206m.jpg

Ale ta z G-6 to jest chyba w RLM66.... E-4 też miały w RLM66? Dobrze ja to widze wszystko

Na tej stronie, co wygrzebałeś tutaj na forum jest napisane, jakich kolorów używali Niemcy do malowanie wnętrz. RLM02 i RLM66 dodatkowo RLM02 wykorzystywano do malowania wnęk podwozia. Czyli jeden i drugi jest jak najbardziej poprawny z tym, że RLM02 był częściej spotykany na początku wojny, czyli w tym przypadku.Jeszcze jedno kolor był podobny, ale dodatkowy odcień zielonkawy dawał tlenek miedzi dodawany do pigmentów do zabezpieczenia aluminium. I Mały bonusik To są zdjęcia maszyny Helmuta.

514e7120a1fbb144m.jpg 5f01efd32a411e0cm.jpg 63deec86de9db321m.jpg

b9d81c7aaea9aad5m.jpg d850b43f7b7bd5d8m.jpg 036020afaaa4520em.jpg

Zdjęcia pochodzą ze strony. http://www.messerschmitt-bf109.de/

Czyli jeden i drugi jest jak najbardziej poprawny z tym, że RLM02 był częściej spotykany na początku wojny, czyli w tym przypadku.
No właśnie o to mi chodzi. Ale no ok. Najlepiej zrobić Gustava i nie będzie problemu :P

• 4 years later...

Masz zły kolor wnętrza.

Na pierwszej fotce wygląda to jak RAF interior green, a to przecież nie spitfire.

Na drugiej ten błękit RLM65 występował jedynie na spodnich powierzchniach samolotów Luftwaffe, nigdy we wnętrzu kokpitów.

Jeśli już, wnętrze było w RLM 02 we wcześniejszych wersjach, albo RLM66 Schwarzgrau w późniejszych.