dewertus Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Witam, Z serii "maltanskiej" chcialbym zaprezentowac Wam model samolotu Bristol Blenheim Mk. IV w sluzbie RAF. Samolot w barwach 105 dywizjonu RAF operujacego z bazy Luqa na Malcie przeciwko zegludze panstw Osi w okresie czerwiec - wrzesien 1941. Model wykonany w oparciu o produkt firmu Airfix (skala 1/72). Model wywodzi sie technologicznie z lat 70 XXw, stad nie dziwi skromne i uproszczone wyposarzenie, wypukle linie i koszmarnie przerysowane nity. W moim modelu najwiekszym mankamentem byla "niedolana" albo obkurczona oslona kabiny pilota / bombardiera. szpary pomiedzy oslona, a kadlubem wachaly sie w przedziale 0,5 do 2 mm (sic!) - dzieki temu moglem tworczo przetestowac rozne metody szpachlowania elementow przezroczystych Model przeszedl kuracje odchudzajaca (usuniecie nitow) i drobna waloryzacje - dodane panele / tablice przyrzadow oraz wymienione fotele na bardziej zblizone do orginalu. Model w calosci pomalowany pedzlem przy pomocy farb akrylowych Model Master i Tamiya oraz lakierow Tamiya (polysk) i Agama (matt). Kalki to mieszanina kokard i "finu" z Techmodu z literami kodowymi z .... Novo Export. Proces nakladania kalkomani wspierany byl chemicznie przez Mr. Mark Softer. Komentarze i uwagi mile widziane ----------------------------- WARSZTAT: PE-2 FT - Leningrad 1943 - 40% Me-109 F - Syclia/Malta 1942 - 30% Me-109 G - Finalandia 1943/44 - 30% Fiat G-50 - Sycylia/Malta 1940/41 - 40% Hawker Hurricane Mk IIB - Malta 1941 - 20% Martin Blatimore - Malta 1941/42 - 20% Dornier Do-217E - Morze Srodziemne 1942 - 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Wydaje mi się, że ten z NOVO był jednak lepszy niż Airfix. Pamiętam, ze sam miałem oryginał z FROG-a i był całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 20 Lutego 2009 Autor Share Napisano 20 Lutego 2009 Owszem, modelik jest lepiej zrobiony, tyle tylko ze Novo / Frof robi wersje Mk. I/IF - mam ten model bedzie w malowaniu finskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Faktycznie pomyłka... spojrzałem do archiwum... i nie miałem Blenheima tylko Beauforta z Froga, własnie dlatego że kabina od mk. I mi się tak nie podobała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Miales? tzn ze juz go nie masz? szkoda - chetnie bym sie nim zainteresowal ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi