dewertus Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Witam, Z serii "maltanskiej" chcialbym zaprezentowac Wam model samolotu Bristol Blenheim Mk. IV w sluzbie RAF. Samolot w barwach 105 dywizjonu RAF operujacego z bazy Luqa na Malcie przeciwko zegludze panstw Osi w okresie czerwiec - wrzesien 1941. Model wykonany w oparciu o produkt firmu Airfix (skala 1/72). Model wywodzi sie technologicznie z lat 70 XXw, stad nie dziwi skromne i uproszczone wyposarzenie, wypukle linie i koszmarnie przerysowane nity. W moim modelu najwiekszym mankamentem byla "niedolana" albo obkurczona oslona kabiny pilota / bombardiera. szpary pomiedzy oslona, a kadlubem wachaly sie w przedziale 0,5 do 2 mm (sic!) - dzieki temu moglem tworczo przetestowac rozne metody szpachlowania elementow przezroczystych Model przeszedl kuracje odchudzajaca (usuniecie nitow) i drobna waloryzacje - dodane panele / tablice przyrzadow oraz wymienione fotele na bardziej zblizone do orginalu. Model w calosci pomalowany pedzlem przy pomocy farb akrylowych Model Master i Tamiya oraz lakierow Tamiya (polysk) i Agama (matt). Kalki to mieszanina kokard i "finu" z Techmodu z literami kodowymi z .... Novo Export. Proces nakladania kalkomani wspierany byl chemicznie przez Mr. Mark Softer. Komentarze i uwagi mile widziane ----------------------------- WARSZTAT: PE-2 FT - Leningrad 1943 - 40% Me-109 F - Syclia/Malta 1942 - 30% Me-109 G - Finalandia 1943/44 - 30% Fiat G-50 - Sycylia/Malta 1940/41 - 40% Hawker Hurricane Mk IIB - Malta 1941 - 20% Martin Blatimore - Malta 1941/42 - 20% Dornier Do-217E - Morze Srodziemne 1942 - 50% Cytuj
hanadam Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 Wydaje mi się, że ten z NOVO był jednak lepszy niż Airfix. Pamiętam, ze sam miałem oryginał z FROG-a i był całkiem całkiem Cytuj
dewertus Napisano 20 Lutego 2009 Autor Napisano 20 Lutego 2009 Owszem, modelik jest lepiej zrobiony, tyle tylko ze Novo / Frof robi wersje Mk. I/IF - mam ten model bedzie w malowaniu finskim. Cytuj
hanadam Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 Faktycznie pomyłka... spojrzałem do archiwum... i nie miałem Blenheima tylko Beauforta z Froga, własnie dlatego że kabina od mk. I mi się tak nie podobała Cytuj
dewertus Napisano 24 Lutego 2009 Autor Napisano 24 Lutego 2009 Miales? tzn ze juz go nie masz? szkoda - chetnie bym sie nim zainteresowal ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi