Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Mam problem z malowaniem. Mianowicie niewiem co robic. Po każdym malowaniu areografem farbką humbrola(gloss) robią się takie jakby małe cząstekczki jakiekogś kurzu popryklejane do lakieru. nieiwem co robić pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Za duze cisnienie na wyjsciu kompresora. Brak filtra. Syf w powietrzu. Zle wymieszana lub rozcienczona farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 Dzięki zastosuje się do twych wskazówek. Jak wszystko będzie dobrze to dam odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Jezeli powierzchnia robi sie dosc szybko chropowata i zapylona i po przejechaniu po niej palcem zostaje slad i wyraznie czuc fakture papieru sciernego, to prawie na pewno masz zbyt duze cisnienie i farba schnie zanim siadzie na modelu. Poprobuj z cisnieniem pomiedzy 1 a 2 bary. Oczywiscie farba musi byc odpowiednio rozcienczona ale bedziesz wiedzial, ze jest zbyt gesta jak aerograf zacznie smarkac. Ten sam efekt chropowatosci bedziesz mial, gdy ustawisz zbyt sucha mieszanke. Upewnij sie ze pokretlo ilosci podawanej farby jest odkrecone do konca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 Jeszcze raz ci bardzo dziękuje. Napewno mi się to przyda na przyszłość. I jeszcze jedno pytanie. Jak bardziej się opłaca malować model (w tym przypadku ciężarówkę) kłaść farbę gloss czy matowy i na to lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Ja zawsze najpierw daję podkad a dopiero lakier. Poza tym po nałożeniu podkładu leiej widać wszystkie niedociągnięcia które można przeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Najporosciej uzyskac dobry efekt jezeli polozysz szary podklad, na to kolor-baze i na to bezbarwny. Sprawdz tylko czy klar nie zre kalkomanii. No i oczywiscie nie mieszaj typow farb, np. olejna baza i bezbarwny nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 I jeszcze jedno pytanie Mam zamiar zmyć farbkę z modelu Kret-em. Trzeba odtłuścić po Krecie model czy nie? Jeśli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Nie wiem, bo mi wychodzi za pierwszym razem. Zawsze przed lakierowaniem powierzchnie sie odtluszcza. Do odtluszczania sluzy... odtluszczacz (ang= degreaser). Ja stosuje profersjonalny, bo zostalo mi w cholere po lakierowaniu motocykla ale koledzy podadza ci pewnie z 15 roznych specyfikow do kupienia w "Biedronce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 No tak ale mi chodzi o to czy trzeba odtłuszczać powierzchnię jak się już wyjmnie z kreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Wymyć, odtłuścić. Zawsze po krecie i nie po krecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 A dziękuje wam bardzo za podpowiedzi jakby co to chyba mi jeszcze pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 5 Października 2006 Autor Share Napisano 5 Października 2006 Mam jeszcze pytanie. Kreta to mam jakoś rozcięczć w wodzie czy w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Wiesz co, jezeli sie o takie rzeczy pytasz, to moze lepiej sam nie probuj takich ekperymentow. A jak sie uprzesz, to kup sobie najpierw gogle. Ze spalona skora mozna zyc, a bez oczu bedzie ci dosc trudno budowac kolejne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tr@iler Napisano 5 Października 2006 Autor Share Napisano 5 Października 2006 Przepraszam wczesniej się źle wysłowiłem chciałem się dowiedzieć czy trzeba roźcieńczać kret-a. Ale się już dowiedziałem. Masz racje lepiej nie eksperymentować. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi