Skocz do zawartości

HEINKEL 115 skala 1/72 Revell

Franz75

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze smiglo trzeba zrobic w calosci, oto moj sposob na jego zabezpieczenie. Zrobilem "propeller's pockets" kiedys oklejalem bezposrednio tasma ale nie polecam bo przy zdejmowaniu ciezko schodzi i mozna urwac lopate smigla.

IMGP2741.jpg

Ponizej nieszczesny nos, jeszcze raz putty i szlifowanie.

IMGP2748.jpg

Samolot po cieszkiej walce dostal preshading, wkrodce po przyklejeniu silnkow przystepuje do malowania.

Zaczne od spodu, kolorem Gunze Mr color H418 Light Blue

IMGP2725.jpg

Saab najbardziej podoba mi sie zdiecie z sielankowym widokiem " He 115 z krowa" lub "Wizyta u gospodaza"

• 5 weeks later...

Witam

Prace trwaja samolot "sie maluje"

Zaczolem od pomlowania calego dolu. Uzylem H 418 Gunze.

Pstrykne potem pare fotek.

Ale mam pytanie jak zrobic odbarwienia wokol silnikow. Chodi mi dokladnie o zmiane koloru farby spowodowanej wysoka temperatura pracy silnka. Chcialbym cos takiego wykonac moze ktorys z kolegow ma sposob.

Jest taki czeski "metalnik" od agamy o barwie "hlavinowa" i ja go nanoszę na takie elementy, potem w zależności gdzie dany element sie znajdował nanoszę troszkę rdzy lub sadzy. Chcesz robić kolektory wydechowe czy co? bo sam silnik to chyba wystarczy dobrze zwashować czarną farbą

Podgladalem mojego kolegę modelarza w firmie modelarskiej jak uzyskuje pewne efekty .

O ile dobrze rozumiem chodzi o wygrzanie farby w rejonie wysokich temperatur -nie efekt spalin.

Farba była dwuskładnikowa ale można to zrobić z zamiennikami

emaliowymi

Lakier bezbarwny najlepiej taki który z czasem żółknie i do niego dodawac po kropli czarny lub ciemno brązowy błysk , kolor wg uznania jaki pasuje do powierzchni bazowej.

I robić test z zagęszczeniem koloru jako pigmentu .

Błysk bo daje efekt transparentu lakier bo jest nośnikiem , błysk lak bo nie daje ziarna , a na koniec i tak verniks lub co tam się lubi .

Pozdrawiam

• 1 year later...

Witam, powiem tak ze experyment z "odbarwianiem" sie nie powiodl. Skrzydlo trzeba bylo wyczyscic do "golej blachy"

Model wyladowal na polce i czeka na moj lepszy nastroj.